Janis Funtulis (©Reuters)
Janis Funtulis (©Reuters)

Grčka pregazila Ameriku u drugom poluvremenu i postala prvi polufinalista, Argiropulos kao na treningu

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.06.22. | 14:11

Novopečeni igrač Ferencvaroša spakovao pet golova u četvrtfinalu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Iscrtala se Grcima staza do borbe za medalje na Svetskom prvenstvu, poklon su oberučke prihvatili. Olimpijski vicešampion iz Tokija jedini nije dobio za rivala u četvrtfinalu nekoga iz velike sedmorke, ali do polufinala nije prošao glat. Žilavi Amerikanci maltretirali su Grke u prvom poluvremenu, koristili su to što Janis Funtulis ne može ništa da pogodi. Kada je Angelos Vlahopulos podesio nišanske sprave i rasteretio Konstantinosa Genidunijasa i Stilijanosa Argiropulosa, četa Teodorosa Vlahosa definitivno je slomila otpor Amerike i kao brzi voz uletela u polufinale - 16:11.

Izabrane vesti

Olimpijski vicešampion ušao je u meč kako je samo mogao poželeti, Konstantinos Genidunijas bio je zagrejan i dalekometnom paljbom je napravio kapital. Svi napadi išli su na lidera Olimpijakosa, ali od ličnih grešaka nije uspeo da se sačuva. Za jednu može da se zahvali Aleksandrosu Papanastasijuu, koji je preplivavanjem zagorčao život Grcima. Posebno Genidunijasu

Nepromišljen potez Papanastasijua vratio je Amerikance u igru posle lošeg početka, prva strela Grčke zaradila je drugo isključenje, a rivalu su počele da se otvaraju pozicije za šut. Amerika identično igra i u grupnoj i u nokaut fazi, pritisak ne oseća, izabranici Dejana Udovičića kao da su roboti. Specifičan sklop. Na Bena Haloka teško su spuštali loptu, nije mogao osvajač Lige šampiona sa Pro Rekom da se oslobodi stiska bekova, ali su spoljni igrači izbušili Emanuila Zerdevasa

Rafal je pokrenuo Aleks Bouven, promašen peterac nakartko ga je izbacio iz ritma, ne i u potpunosti. Američki šuteri na čelu sa bivšim igračem Partizana su udarcima sa distance istopili prednost Grčke, za koju su do pred kraj prvog poluvremena pogađali samo Genidunijas i Stilijanos Argiropulos, novopečeno pojačanje Ferencvaroša. Uplivavao je Argiropulos kod stative i spuštao loptu u gol, demonstrirao da može da zatrese mrežu i sa šest metara, kao i da je među najpouzdanijim izvođačima peteraca u grčkom timu. 

Nadmetanje Genidunijasa i Argiropulosa prekinuo je Efstatios Kalogeropulos, ubrzo se priključio i Angelos Vlahopulos. Obeležio je igrač Novog Beograda treći kvartal tokom kog je Grčka drastično podigla nivo igre, nije dopustila Amerikancima da probiju prvu liniju odbrane i napravila je zalihu koju nije ispustila. Raspucali su se Grci u poslednjoj deonici, Amerikanci više nisu mogli da izdrže u tom tempu i doživeli su ubedljiv poraz. Jedno kvalitetno poluvreme malo je da bi se priredilo iznenađenje i izbacila reprezentacija koja od turnira do turnira podiže lestvicu. 

Osigurali su olimpijski vicešampioni dve šanse da se domognu medalje na Svetskom prvenstvu, poslali su Ameriku u razigravanje i sada čekaju ishod večerašnjeg duela između Mađarske i Italije.

GRČKA - SAD 16:11

/3:1, 4:6, 3:0, 6:4/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Cvart, Ome

GRČKA: Zerdevas, Genidunijas 3, Skumpakis, Kalogeropulos 3, Funtulis, Papanastasiju, Dervisis, Argiropulos 5, Guvis 1, Kakaris, Nikolaidis 1, Vlahopulos 3, Corcatos.

SAD: Vajnberg, Dod 1, Vavić, Gruvel 1, Daube 3, Erhart, Halok 3, Vudhed, Bouven 3, Stivenson, Farmer, Irving, Holand.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - ČETVRTFINALE:

Sreda

Grčka - SAD 16:11

Srbija - Hrvatska 12:14

Španija - Crna Gora 7:6

Mađarska - Italija 10:11



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaVaterpolo reprezentacija GrčkeStilijanos ArgiropulosAngelos VlahopulosKonstantinos Genidunijas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara