Alvaro Granados i Alesandro Veloto (©Reuters)
Alvaro Granados i Alesandro Veloto (©Reuters)

Granadosov kontraritam zakopao Špance: MVP Kondemi doneo Italijanima finale

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.02.24. | 15:03

Veliki talenat Pro Reka izborio dva peterca i dao dva gola evropskom prvaku

Španija je u Zagrebu osvojila istorijsku titulu, prvi put je postala prvak Starog kontinenta i nameračila se da na Bliskom istoku objedini i trofeje, da pridoda svetsku. Felipe Perone nije ni pomišljao da odmara, iako mu je 38 leta, došla je Crvena furija u najjačem sastavu i u najboljem slučaju ponoviće rezultat iz Fukuoke. Više od trećeg mesta ne može, a glavni krivac je – Frančesko Kondemi.

Veliki italijanski talenat apsolutno je MVP polufinala. Pro Rekov zlatni dečko je izborio dva peterca – opteretio Alvara Granadosa u ranoj fazi meča, da bi u finišu primorao i Alberta Munarisa da napravi faul za najstrožu kaznu – dao dva gola evropskom prvaku i širom otvorio vrata finala Italijanima – 8:6.

Izabrane vesti

Toliko patnje i bola Španci su naneli Italijanima prethodnih godina da je kad-tad moralo doći do osvete. Na Svetskom prvenstvu u Budimpešti dobili su penal-rulet i odneli zlatne medalje na Iberijsko poluostrvu; na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i Dubrovniku su ih posramili, za tri četvrtine primili su tek jedan gola; nepotrebno je na to dodavati i Svetski kup, takmičenje koje nema tu težinu. Skupljalo se u Italijanima i u Dohi su im bar malo odužili.

Španija je bila favorit, direktno se plasirala u četvrtfinale, tamo potukla Crnu Goru, dok je Italija, uz dozu sreće, prošla Amerikance u osmini finala i izvadila olimpijsku vizu, zatim eliminisala i Grke. Umnogome je takvom ishodu doprineo brutaliti dosuđen Stilijanosu Argiropulosu, jer do tada je olimpijski vicešampion kontrolisao meč. Ali, ovoga puta taktika Davida Martina u polufinalu nije imala prođu, sve mu se vratilo.

Alesandro Veloto (©Reuters)Alesandro Veloto (©Reuters)

Sijaset velikih utakmica rešio je Alvaro Granados, poslednja u nizu bila je finale u Zagrebu, kada je šraubom odlučio pobednika. Danas je bio u kontraritmu i – zakopao je Crvenu furiju. Ništa nije mogao da pogodi iz igre, sve vredno pomena od stvari u napadu bila je završena igra u tranziciji. Promašio je iz igrača više u finišu, ostao tek na jednom golu, a nije bilo ni njegovih asistencija. Bio je nervozan, kao i Felipe Perone, koji je meč završio bez nameštenog i datog gola, a pucao je šest puta…

Najbolji španski vaterpolisti potonuli su, mnogo bolje nije odigrao ni Alberto Munaris. Jeste dao dva gola, koliko i defanzivni specijalista Mark Larumbe, naročito leb bio je lob, međutim, čak u sedam navrata lopta je odlazila pobed gola, do bloka ili Marka del Lunga. Bio je to meč kao stvoren za golmane. Italijanski je upisao 12 odbrana, Unaj Agire, koji se našao među stativama umesto Edoarda Lorija, jednu više.

Alberto Munaris i Edoardo di Soma (©Reuters)Alberto Munaris i Edoardo di Soma (©Reuters)

Marko del Lungo čupao je selekciju Alesandra Kampanje do četvrte deonice u kojoj je Španija bila najproduktivnija, dala je tri gola, koliko i do tada. Situacija u bazenu je počela da se menja od trenutka kada je Felipe Perone zakačio po licu Edoarda di Somu, ali Brazilcu sa španskim pasošem sudije nisu dodelile crveni karton, već je italijanski univerzalac požuteo. Evropski prvak je bio u naletu, posle golova Alberta Munarisa i beka Serhija Kabanjasa prišao na gol zaostatka, a onda je na scenu stupio Frančesko Kondemi.

Egal je bio u bazenu, igralo se ‘šest na šest’ supertalentovani igrač Pro Reka je ‘navukao’ Alberta Munarisa. Iznudio je peterac, pretočio ga je u gol Andrea Fondeli i odveo Italiju u finale Svetskog prvenstva. Boriće se za peto zlato.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI

POLUFINALE

Četvrtak

Španija – Italija 6:8

Hrvatska – Francuska 11:11, petercima 6:5

RAZIGRAVANJE OD 5. DO 8. MESTA

Četvrtak

Crna Gora – Grčka 10:10, petercima 3:4

Srbija – Mađarska 11:10



tagovi

Martin FameraRožer TauljMigel de ToroFelipe PeroneUnaj AgireAlberto MunarizBernat SanauhaMark LarumbeAlvaro GranadosDavid MartinAlesandro KampanjaVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija ItalijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluMarko del LungoFrančesko di FulvioEdoardo di SomaAlesandro VelotoGonzalo EčenikeLuka DamonteAndrea FondeliFrančesko Kondemi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara