Aleksandar Gmitrović (© MN Press)
Aleksandar Gmitrović (© MN Press)

Gmitrović načeo i treći mandat u Zvezdi: Potajno maštamo o Ligi šampiona

Vreme čitanja: 5min | uto. 24.09.24. | 09:39

Povratnik u crveno-beli tabor optimista pred revanš sa Omonijom (utorak, 19.00)

Crvena zvezda je pokorila Nikoziju... Obavila je tako i najveći deo posla u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Ostalo je samo da u revanšu protiv Omonije na Banjici (utorak, 19.00) overi plasman u narednu rundu i sačeka pobednika duela između estonskog Selvera i holandskog Oriona (3:0). A ukoliko želi da stečeni brejk (3:0) materijalizuje pred domaćim navijačima, samim time i zakaže novi dvomeč u Evropi, neophodno je da osvoji i makar dva seta.

Velike nade da će crveno-beli odbojkaši uspeti u svojim namerama polaže i kapiten Aleksandar Gmitrović. Jedan od povratnika u klub sa Marakane, posle maestralne sezone na individualnom planu u Mladom radniku, pokazao je već na premijeri da će predstavljati značajnu snagu srpskog prvaka u novom ruhu. Čak treći mandat u omiljenom dresu počeo je kao u snovima. Ponovo je dobio priliku da "debituje" u bojama voljenog kolektiva, što izaziva i posebne emocije zbog trofejnog niza u periodu od 2012. do 2016. godine.

Izabrane vesti

"Prvi mandat je ostao u najlepšem sećanju. Upravo te sezone smatram i najboljim delom dosadašnje karijere. Prethodno sam prošao sve selekcije kluba. Počevši od mlađih kategorija, pa do seniorskog pogona. Osvojio sam i pet titula u nizu, uz pehare u Kupu i Superkupu Srbije. Razmišljanje o tome budi prelepe uspomene u mom životu. Voleo bih kada bi se nešto slično ponovilo i u novom mandatu. Atmosfera u ekipi je sjajna... Ne razlikuje se mnogo u odnosu na ranije sazive", istakao je Gmitrović u razgovoru za Mozzart Sport.

Kada se i ukazala mogućnost da se iz Požarevca preseli u Beograd, gotovo da nije postojala dilema da li će doneti drugačiju odluku...

"Nisam previše razmišljao kada je stigao poziv Crvene zvezde. Imajući u vidu da sam praktično crveno-belo dete, lako je pao dogovor. Kako sa trenerom Ivicom Jevtićem, tako i sa čelnicima kluba. Ne mogu da sakrijem sreću povodom povratka, pogotovu što i nije bilo nedoumice da li ću ponovo da budem kod kuće".

Parafom na ugovor poveren mu je zadatak da zameni Dušana Nikolića na odgovornoj i delikatnoj poziciji u startnoj postavi. Mladi korektor je blistave partije krunisao titulom, ali i laskavim MVP priznanjem. U međuvremenu je kao nagrada stigao i transfer u francuski Poatje u kojem će, između ostalog, igrati i sa olimpijskim šampionom iz Pariza, Ervinom EngapetomGmitrovića ne brine previše pozadina dolaska, pošto je odavno svestan šta se očekuje od svakog igrača koji je deo Zvezdine porodice.

"Ako ću da budem baš onako iskren, nemam nikakvu vrstu pritiska. Znam koliko i šta se očekuje u klubu, gotovo u svim segmentima. Poslednjih godina je u ekipi bilo poprilično dominantnih odbojkaša na poziciji korektora. Upravo igre Dušana Nikolića, a prethodno i Nikole Meljanca, potvrđuju datu konstataciju. Što se tiče mog učinka, trebalo bi da donesem određeno iskustvo u ovim godinama (prim. aut. 29 godina). Dule (prim. aut. Dušan Nikolić) je imao neke svoje prednosti, kao što ih i ja imam. Dakle, nema pritiska, već samo želje da se dodatno dokažem i odigram što je bolje moguće. Spreman sam da odgovorim zahtevima stručnog štaba".

Posle evociranja uspomena, misli je usmerio ka predstojećem izazovu. Osvrnuvši se na stečenu razliku na Kipru, dotakao se i šta uopšte nije predstavljalo olakšavajuću okolnost na startu borbe za evropsku elitu.

"Prva utakmica je došla baš u nezgodnom trenutku, svega dve nedelje pred početak nacionalnog prvenstva u Srbiji. Bitno je da je napravljen dobar rezultat, ali i uvertira za revanš. Maksimalna pobeda vredna tri boda na gostujućem terenu obično i obećava. Nadamo se istom epilogu na Banjici. S druge strane, dosta je bilo i novajlija u našem timu. Trebalo bi tek u narednim mečevima da podižemo nivo igara. Međutim, čak se i na premijeri videlo da pretimo iz svih pozicija. Na taj način i potvrđujemo da smo kompletna ekipa".

Potencijalno iznenađenje mogao je da predstavlja mali broj informacija o kvalitetu protivničkog rostera. Sada je situacija daleko povoljnija i bezbrižnija. Stručni štab je do detalja upoznao prednosti i mane Omonije, sa čime je saglasan i Gmitrović.

"Omonija je predstavljala veliku nepoznanicu. Uspeli smo samo da saznamo sastav njihove ekipe. Ništa više od toga... Do bilo kakvog video materija nije bilo moguće doći. Nisu ni igrali prijateljske mečeve zbog čega je izostala bilo kakva vrsta skautinga. Rešili smo da samo ispoštujemo prethodno postavljene dogovore. Verujemo i dok se budemo držali naših planova uoči svake od utakmice, da onda ne bi trebalo da nas uopšte zanima šta se dešava sa druge strane mreže. Naravno, dosta je i značio taj prvi duel u Nikoziji da makar imamo lakšu pripremu za revanš".

Zna i odakle preti najveća opasnost...

"Kiparski predstavnik u timu ima ozbiljne odbojkaše sa bogatim internacionalnim iskustvom. Dvojica momaka iz Brazila, Robinson Dvoranen i Fernando Pires, kao i ruski tehničar Sergej Antipkin, čine okosnicu. Njihovo iskustvo predstavlja ujedno i najveći kvalitet. Ako zaustavimo krajnje napadače, postoji šansa i da u novom duelu ostvarimo zadovoljajući ishod. Rezultat možda ne ukazuje na to, ali prvi meč je bio poprilično tesan. Ukoliko se analizira da su prva dva seta odigrana na jednu loptu, jasan je znak da u revanšu nema prostora za opuštanje. Pravi put je maksimalan pristup, barem ako planiramo da prođemo dalje".

Napravljen je tek sitan korak ka Ligi šampiona. Do evenutalne vize za grupnu fazu, crveno-beli moraju da naprave još dva. Naravno, pod uslovom da u revanšu arhiviraju Omoniju. Koliko bi karta za mečeve sa najjačim klubovima na Starom kontinentu značila četi iz Ljutice Bogdana, svima u taboru aktuelnog prvaka Srbije je i više nego jasno.

"Potajno maštamo o plasmanu u Ligu šampiona. Ukoliko bismo zaista uspeli da prebrodimo drugu i treću rundu, samim time i stignemo do preliminarne faze takmičenje... Deluje nam da bi to ujedno imalo i višestruki dobitak. Pre svega, za Crvenu zvezdu, a potom i uopšteno za srpsku odbojku da ima predstavnika u grupnom delu elite".

U fokusu su ambicije na međunarodnoj sceni... A već u nastavku sedmice slede i okršaji u ostalim takmičenjima. Najpre u osmini finala Kupa protiv Jagodine (četvrtak, 18.00 časova), zatim i u finalu Superkupa sa Vojvodinom (subota, 19.00) u Smederevu.

"Naporan raspored. Činjenica je da ćemo teško da se regenerišemo, ali sami smo krivi. To je nešto što smo i očekivali. Spremali smo se od okupljanja za žestok ritam, odnosno upravo taj tempo koji nam predstoji do kraja septembra. Vodimo se mišlju da Kup i Superkup ne predstavljaju bilo kakav problem. Više utakmica i veći broj takmičenja, potencijalno znači i više trofeja u opticaju", zaključio je Gimtrović na kraju razgovora za Mozzart Sport.

(© MN Press)(© MN Press)

Liga šampiona za odbojkaše – 1. kolo kvalifikacija

Utorak

17.30: Olimpijakos – Strumica (prvi meč – 3:0)

19.00: (1,22) Crvena zvezda (3,80) Omonija (prvi meč – 3:0)

Sreda

18.00: Tirol – Kapošvar (prvi meč – 3:0)

19.00: Brašov – Radnik (prvi meč – 3:0)

19.30: Šonenverd – Jekabpils (prvi meč – 3:1)

20.00: Orion – Selver (prvi meč – 0:3)

21.00: Benfika – Guaguas (prvi meč – 1:3)

Četvrtak

19.00: HAOK Mladost – Budva (prvi meč – 3:1)

Piše: Uroš Selenić


tagovi

aleksandar gmitrovićLiga šampiona u odbojciOK Crvena ZvezdaSuperliga Srbije u odbojciSuperkup Srbijekup srbije u odbojciCEV

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara