Brankica Mihajlović i Sara Lozo (©FIVB)
Brankica Mihajlović i Sara Lozo (©FIVB)

Gde se godinama krila Sara Lozo?

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.07.22. | 08:50

U ovogodišnjem izdanju Lige nacija postala je pravo otkrovenje, a nekoliko leta unazad uglavnom je bila precrtavana pred velika takmičenja

Nije joj bilo lako godinama... Sara Lozo (25) uvek se podrazumevala kao standardni član reprezentacije Srbije, ali kada se pogleda njena biografija, deluje kao da je bila tu samo za one akcije koje su manje bitne. Tako je nekako i bilo. Propustila je sva velika takmičenja, nema i dalje medalju sa seniorskim timom i kaska za vršnjakinjama koje su se odavno dokazale. Međutim, novi selektor Danijele Santareli ju je izvukao kao kec iz rukava i zauzvrat dobio pravo malo čudo! Sada se pojedini ljubitelji odbojke pitaju - gde se krila godinama?

Skrenula je pažnju tokom prvog vikenda, imala zapažena izdanja i tokom drugog, dok je treći propustila zbog ruske vakcine, s kojom nije mogla da uđe u Kanadu. Napravila je mali predah, skoknula i do rodne Jagodine, a onda zablistala na startu finalnog turnira. Sa 22 poena je srušila Ameriku, koja je u Ankaru stigla kao glavni favorit za zlato. Sigurno da pobeda raduje najviše, ali veoma značajna je i Sarina partija, jer daje nagoveštaj da tokom nekoliko narednih godina imamo još jednu opciju na poziciji primača servisa. Znajući koliko smo se prethodnih sezona mučili sa prijemom i napadom iz zone četiri, deluje kao da je Lozo bar neku priliku - makar i na kašičicu - mogla da dobije i ranije.

Izabrane vesti

Proživela je teške trenutke u reprezentaciji. Danas je tu sa osmehom na licu, ali nije uvek tako bilo. Svako precrtavanje sa spiska pred veliko takmičenje ostavljalo je traga, bolelo je jače od svakog ljubavnog raskida. Cepalo se srce Sari kad god je čula da nije među odabranima. A tu rečenicu je morala da “preživi” više puta. Nedavno je u razgovoru za Mozzart Sport rekla da su ti trenuci za nju bili najteži u karijeri.

Na svake pripreme dolazila je sa mislima da je baš to godina u kojoj će se njen status promeniti, ali na kraju je ponovo bivala precrtana. Takozvani 13. igrač, ili 15. ako na takmičenje ide 14 odbojkašica. Nije znala šta treba da popravi i šta joj nedostaje za najbolji tim, ali je mirno i dostojanstveno prihvatala odluku selektora Zorana Terzića.

Bila je redovna u Ligi nacija, ali nije je bilo nikad na Evropskom prvenstvu, nije slavila sa saigračicama svetsko zlato, nije putovala na Olimpijske igre… Gledala je drugarice preko TV i iz sve snage navijala za njih. Znala je da će se trud jednog dana isplatiti i da mora da dođe i njenih pet minuta.

I dalje je reč o Ligi nacija, ali sada je naša reprezentacija skoro pa u kompletnom sastavu (bez Maje Ognjenović, Tijane Bosković i Silvije Popović). Prethodnih godina Sara je putovala sa podmlađenim timom i obično sa drugim trenerom, a ne glavnim. Ovog puta je tu - sa svim saigračicama koje će se boriti za mesto primača servisa i pred SP, i sa selektorom koji će i birati ekipu za glavno takmičenje.

Sara Lozo u napadu (FIVB)Sara Lozo u napadu (FIVB)

Kako je do velike minutaže došlo? Možda iz nekog ugla i slučajno. Selektor je sa ekipom imao tek nekoliko treninga pred početak Lige nacija, jer se zbog finala Lige šampiona kasno priključio. Sigurno da nije imao dovoljno vremena da upozna sve igračice i vidi čime raspolažu, ali je sa nekom postavom morao da započne takmičenje. U njoj nije bilo Sare Lozo. Srbija nije dobro počela, gubila je sa 8:1 na startu duela sa Belgijom. Morao je već tada Italijan nešto da promeni, pogledao je ka rezervnim igračicama i pozvao Lozo.

Ni sama nije očekivala da će već tada dobiti priliku, iako iza sebe ima odličnu sezonu u dresu ruskog Protona. Iskustvo koje je skupila boreći se sa visokim ruskim blokovima na klupskoj sceni, prenela je na reprezentativnu. Odlično je odigrala taj meč protiv Belgije i bila jedna od najzaslužnijih za preokret i pobedu na startu Lige nacija, koja je naterala da zaplače - ali ovog puta od sreće!

Nastavila je da pomera granice na narednim mečevima a usput i da gradi ogromno poverenje selektora. Iako je vremenom dobijao sve više opcija na prijemu servisa - kako su se priključivale ostale i oporavljale od povreda - čini se da ga je Sara kupila od samog starta.

Sa njom je odlučio da počne završni turnir. Činila je tandem primača zajedno sa Bojanom Milenković. Rival je bio olimpijski šampion i tim koji je jedini osvajač Lige nacija. Tri puta se do sada igralo ovo takmičenje, tri puta je zlato sijalo oko vrata Amerikankama. Ove godine neće, a velike zasluge za njihovo pomeranje sa trona idu na račun Lozo.

Buduća igračica rumunskog Lugoža, a bivša ruskog Protona, kazahstanskog Žetisuja i Altaja, beogradske Vizure je tek na početku reprezentativne karijere. Ima Sara sigurno još mnogo toga da pokaže koliko već protiv Brazila u subotu, posle i u borbi za prvu medalju u Ligi nacija…

Sigurno da su sve ove partije u poslednja dva meseca zabeležene negde i da će biti prava preporuka kada se bude sklapao spisak za Svetsko prvenstvo na kome će Srbija braniti zlato. Biće to dobra prilika da se devojka sa upečatljivim imenom i prezimenom predstavi i na glavnoj pozornici. Zaslužila je to.



tagovi

Sara LozoLiga nacija za odbojkašicedanijele santareliZoran Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara