"Frum na pobedničkom postolju Tur de Fransa 2016"
"Frum na pobedničkom postolju Tur de Fransa 2016"

Frum: Sistem „terapeutskog izuzeća“ je truo

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.09.16. | 13:25

Trostruki pobednik Tur de Fransa traži promene u Međunarodnoj antidoping agenciji

Frum na pobedničkom postolju Tur de Fransa 2016Najbolji biciklista današnjice, Kris Frum je u pismenom obraćanju javnosti jasno ukazao da postoji bojazan da je sistem „terapeutskog izuzeća“ podložan prevarama.

Britanski as, koji se i sam našao na stubu srama pošto je hakerska grupa Fancy Bears među objavljenim papirima Međunarodne antidoping agencije izdala i njegov. Da podsetimo, radi se o listi sportista koji su imali dozvolu WADA da koriste nedozvoljena stimulativna sredstva samo na osnovu lekarskog recepta, tačnije opravdanja.

Izabrane vesti

- Nikada nisam bio taj koji je kršio pravila, niti sam tako želeo da dođem do uspeha. Moju poziciju u svetu sporta uzimam veoma odgovorno i ne samo da poštujem pravila, već se stavljam i u njihovu službu. kao sportsita i kao čovek koji u potpunosti odgovara za svoje postupke. Zato i ukazujem na to da sistem „terapeutskog izuzeća“ ima rupe i da je podložan prevarama. Mislim da je to nešto oko čega WADA i Međunarodna biciklistička unija moraju dobro da porade – napisao je trostruki pobednik Tur de Fransa koji je imao dozvolu da koristi lek prednisolon koji sadrži nedozvoljeni kortikosteroid.

S njim se slaže i dr Ričard Meklaren, stručnjak iz Kanade i tvorac čuvenog izveštaj na osnovu kojeg je mnogim sportistima Rusije zabranjeno učešće na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Riju. Jasno je da će neke stvari u sistemu WADA morati ozbiljno da se preispitaju jer se došlo do sumanutog momenta da se mnoštvu ruskih sportista ne dozvoli učešće na OI samo na osnovu sumnje da su se dopingovali, ali ne i valjanog dokaza, dok je desetine njihovih kolega zapravo bilo „legalno dopingovano“ u Riju na osnovu „terapeutskog izuzeća“. Mnogi od njih su i osvajači medalja, poput gimnastičarke Simon Bajls i teniserke Venus Vilijams, te još jednog britanskog bicikliste, ser Bredlija Viginsa.

(foto: Action Images)


tagovi

biciklizamKris FrumOI2016Velika Britanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara