Andrea Đani i Trevor Kleveno (© FIVB)
Andrea Đani i Trevor Kleveno (© FIVB)

Francuzi čuvaju svoje zlato: Đaniju novi ugovor do 2028. godine

Vreme čitanja: 2min | pon. 16.09.24. | 15:32

Italijan je već u prvom mandatu postao olimpijski šampion

Osvojili su Francuzi i drugo olimpijsko zlato u nizu, čime su ušli u probrano društvo Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država kao jedinih reprezentacija koje su do tada mogle da se pohvale sličnim dostignućem. Logičan sled bio je i produžetak ugovora sa strategom Andreom Đanijem do Igara u Los Anđelesu 2028. godine.

Ako je prethodno i postojala dilema da li bi Italijan mogao da napusti klupu Trikolora, Odbojkaška federacija Francuske je prirodnim potezom prekinula potencijalne spekulacije. Možda je i delovalo da je Đani pred odlaskom, pogotovu od trenutka kada je i postalo jasno da će imati paralelni angažman u klupskoj odbojci. Prihvatio je ponudu Zakse, ali i ostao pri stavu da i dalje komanduje jednom od najboljih selekcija na svetu .

Izabrane vesti

Đani je preuzeo kontrolu nad nacionalnim timom posle razočaravajuće sedmomesečne avanture između Francuske i Bernarda Rezendea. Čuveni brazilski stručnjak stigao je kao zamena za trofejnog Lorana Tilija posle Igara u Tokiju 2021... Međutim, na kraju se i potpuno neočekivano kratko zadržao u odori olimpijskog prvaka, pogotovu nakon debakla i ispadanja u osmini finala Evropskog prvenstva iste godine. Kako je već u martu 2022. objavljen rastanak, neophodno je bilo pronaći novog selektora.

Kao dežurni vatrogasac pojavio se Đani. Ostalo je istorija... Osvojio je do sada, izuzimajući veliki uspeh iz Pariza, dva zlatna odličja u Ligi nacija, dok jedine mrlje u prvom mandatu predstavljaju "samo" peta, odnosno četvrta pozicija na šampionatu planete (2022) i Starog kontinenta (2023). Sve je kompezovao odbranom krune u Gradu svetlosti, sasvim dovoljno da produži ugovor do 2028.

"Kakvo fenomenalno putovanje sa Francuzima. Na početku sezone bilo je neophodno popraviti slabe tačke da bismo bili nepobedivi na terenu. Zato smo zajedno izgradili naš sistem igre koji nam je omogućio da postignemo najbolje rezultate", istakao je Đani.

Italijan će nastaviti tamo gde je stao u Parizu, dok se njegov kolega Emil Ruso oprostio od klupe ženske selekcije posle šest godina.

"Imao sam priliku i sreću da dovedem reprezentaciju među 15 najboljih na svetu. Želeo bih da izrazim zahvalnost svim ljudima koji su uložili poverenje, energiju i veštine u seniorsku ekipu. Vreme je da se fokusiram na druge ciljeve", prokomentarisao je Ruso.


tagovi

Andrea ĐaniMuška odbojkaška reprezentacija Francuskeženska odbojkaška reprezentacija FrancuskeRezendeOlimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara