Stefan Antiga (© Lega volley femminile)
Stefan Antiga (© Lega volley femminile)

Francuz je konačno i slobodan: Antiga završio italijansku bajku posle samo dva meča

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.10.24. | 15:42

Čak ni ubedljive pobede nisu sprečile rastanak Skandićija sa šefom stručnog štaba

Stigao je francuski stručnjak Stefan Antiga na Apenine kao dostojna zamena za legendarnog trenera Masima Barbolinija, koji se otisnuo "preko bare", u redove Hjustona. Italijansku bajku na klupi Skandićija završio je posle samo dve zvanične utakmice. Neočekivanim rastankom zbog kompozicije prve postave rešio je i poslednju peripetiju u potencijalnom dogovoru reprezentativnog angažmana, ukoliko je uopšte na radaru različitih odbojkaških federacija...

Spominjao se Antiga kao opcija za funkciju selektora ženskog nacionalnog tima Srbije. Pre skoro dva meseca odjeknula je vest da će biti promovisan u šefa stručnog štaba umesto Italijana Đovanija Gvidetija. Reagovao je i Odbojkaški savez, demantujući informacije da je dogovorena saradnja.

Izabrane vesti

Prema nezvaničnim informacijama Mozzart Sporta iz septembra, mogući dolazak bio je u magli, ne i nemoguća misija. "Transfer" je tada kočio primarni posao u Skandićiju, odnosno klauzula u ugovoru kojom je definisano da tokom mandata u Italiji neće imati bilo kakvu vrstu dodatnog zaposlenja na reprezentativnom nivou. Zanimljivo je da je sada došlo i do novog manevra...

Započeo je Antiga avanturu u Skandićiju kao u snovima. Na premijeri je savladao Kuneo, a potom je bio bolji i od Firence. Maksimalan učinak u prve dve runde, praktično bez izgubljenog seta, nisu nagoveštavali da bi mogao da spakuje kofere pre nego što je i planirao. Ako je verovati medijima sa Čizme i izvorima bliskim klubu, epilogu je kumovalo nezadovoljstvo određenog dela odbojkašica. Na kraju se ispostavilo da je zapelo prilikom sastavljanja startne postave.

Najviše su bile kivne uzdanice koje su silom prilika morale i da prihvate ulogu rezervistkinja u moćnom rosteru. Naime, ekipa iz Toskane u sastavu računa na čak osam stranih igračica. Među njima su i zvezde poput Srpkinje Maje Ognjenović, Dominikanke Brende Kastiljo, Holanđanke Indi Bajens, Belgijanke Brit Herboc, Brazilke Ane Karoline Da Silve, Amerikanki Kare Badžeme, Lindzi Rudins i Ruskinje Ane Kotikove. Međutim, nepremostiva prepreka bilo je uklapanje sa pravilom da se na terenu u istom momentu moraju naći i tri dame rođene u Italiji...

Stefan Antiga (© Reuters)Stefan Antiga (© Reuters)

Kako su pojedine zahtevale da igraju, navodno je ambiciozni kolektiv hitno morao da reaguje i smanji naelektrisanu atmosferu u svlačionici. Iako je delovalo da bi bivši strateg Rešova, Varšave, Kanade i Poljske mogao da preživi "seču", verovatno nije ni pretpostavljao da će dobiti zahvalnicu. Da li je bilo moguće pronaći drugačije rešenje, ostaće misterija... Skandići se samo oglasio kratkim saopštenjem, kojim je i potvrdio rastanak.

"Klub je doneo odluku da Stefan Antiga više neće imati ulogu prvog trenera. Odluka je doneta uz duboko poštovanje prema Antiginoj profesionalnoj karijeri, a motivisana željom da se timu garantuju najbolji uslovi za sezonu koja je tek počela i puna je ambicioznih ciljeva. Evaluacijom je utvrđena nepomirljiva razlika u pogledima tehničkog razvoja tima. Želeli bismo da izrazimo našu iskrenu zahvalnost za posao koji je uradio", naveo je Skandići u zvaničnoj objavi.

Kao viđena zamena za upražnjeno mesto pominje se Marko Gaspari. Italijan je u proteklih 12 godina, između ostalog, predvodio klubove kao što su Milano, Pomi Kazalmađore, Modena i Koneljano. Ako uskoro i preuzme kontrolu nad jednim od favorita za titulu u Seriji A, nema dileme da ga čeka podjednako težak posao da uklopi spisak želja sa više nego jasnim propozicijama takmičenjima.


tagovi

ŽOK SkandićiMaja Ognjenovićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeStefan Antiga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara