Stine Oftedal, Katrin Lunde i Francuskinje, olimpijske šampionke iz Tokija (©Reuters)
Stine Oftedal, Katrin Lunde i Francuskinje, olimpijske šampionke iz Tokija (©Reuters)

Francuska ili Norveška – ko je vladar planete? Neuništiva Lunde i poslednji ples Stine Oftedal

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.07.24. | 20:55

U četvrtak (09.00) mečom Slovenija – Danska počinje ženski rukometni turnir na Olimpijskim igrama u Parizu. Uz ove dve selekcije još samo bi Dankinje mogle da se umešaju u borbu za najsjajnije odličje

Francuska ili Norveška, ko je najbolja rukometna selekcija planete u konkurenciji rukometašica? Odgovor dobijamo u naredne dve nedelje u Parizu na Olimpijskim igrama. Ženski turnir u Gradu svelosti počinje u četvrtak (09.00) mečom Slovenija – Danska.

Trikolorke su branioci krune iz Tokija pre tri godine. Četa Olivijea Krumbholca je i svetski šampion prošle godine. S druge strane, Skandinavke su najbolja ekipa Evrope, imaju tri zlata na prethodna četiri šampionata Starog kontinenta. U konkurenciji za zlato mogla bi da se umeša još samo Danska, dok se medalji nadaju Švedska, Nemačka i Holandija.

Izabrane vesti

Najbolji rukomet igra se u Evropi, koja daje devet selekcija na olimpijskom turniru, Brazil je najbolja reprezentacija van Starog kontinenta, dok su Južna Koreja i Angola autsajderi. Jasno je da će olimpijski prvak da bude neka od selekcija iz Evrope. Za razliku od košarke, odbojke i fudbala gde su tri grupa sa po četiri reprezentacije, kod rukometašica, ali i rukomteaša, koji kreću olimpijski turnir u subotu, ništa se nije menjalo. Igraće se dve grupe sa po šest selekcija, a najbolje četiri plasiraće se u četvrtfinale.

Većina selektora imalo je problema kako da napravi spisak od 14 rukometašica koliko mogu da budu u protokolu, za razliku od EP i SP gde mogu da se na terenu nađe 16. Tri igračice su u rezervi, ako bude bilo povreda.

21.00: (1,25) Norveška (10,0) Švedska (4,90)

Francuska pred svojim navijačima brani pehar pod vođstvom dugogodišnjeg selektora Olivijea Krumbholca. Koliko je jaka konkurencija u zemlji svetskog i olimpijskog šampiona govori podatak da među 14 nije bilo mesta za odličnog golmana Kleopatru Darlo i srednjeg beka Grase Zadi. Kapiten je Nze Minko iz Đera, na golu je Laura Glozer, na bekovskim pozicijama Tamara Horaček, Melin Nokandi, na pivotu snažna Pauleta Fopa

FRANCUSKA OSVAJA ZLATO NA OI - KVOTA U MOZZARTU JE 2,00.

Snagom i kvalitetom jedina je reprezentacija koja može da se nosi sa skandinavskim selekcijama Norveškom i Danskom.

Tim Islnđanina Torira Hergeirsona želi da vrati olimpijsko zlato u Norvešku. Iskusni strateg je u Pariz odveo najjači tim. Kao i kod muškaraca, gde se dva velika asa opraštaju od rukometa, Nikola Karabatić i Mikel Hansen, kod dama ćemo u Parizu da gledamo poslednji ples jedne od najboljih rukometašica sveta u prethodnoj deceniji, srednjeg beka Stine Bredal Oftedal.

Ona se od klupskog rukometa oprostila titulom šampiona Evrope sa Đerom. Iako ima samo 32 godine, odlučila je da stavi tačku na igračku karijeru. Ona je u vezi sa nemačkim reprezentativcem, levim krilom Kila Runeom Damkeom, pa je to razlog zašto je porodicu stavila ispred rukometa.

Norvežanke će da predvodi neuništiva legenda ovog sporta Katrin Lunde. Izabranica srca trenera Novog Pazara Nikole Trajkovića, napunila je 44. godine krajem marta, ali je i dalja golman Vajpers Kristijanstada klasa, jedna od najboljih golmana današnjice, najtrofejnija rukometašica svih vremena. Tu je i levoruka Nora Merk i zvanično najbolja igračica sveta u izboru IHF-a, bombarderka danskog Esbjerga Heni Reistad. Ona je bila povređena pre turnira, ali će biti spremna da se stavi na raspolaganju islandskom strategu Hergeirsonu.

NORVEŠKA OLIMPIJSKI ŠAMPION U PARIZU - KVOTA U MOZZARTU JE 3.00.

Na papiru su možda Norvežanke prvi favorit za zlato, ali neće biti lako “oteti” Francuskinjama titulu na njihovom terenu.

Danska je kandidat za medalju, a jedina je koja može da parira Francuskoj i Norveškoj koje dugo vladaju svetskim rukometom. Selektor Jesper Jensen odabrao je 14 igračica, a zanimljiva na spisku su samo dva krila, Trine Ostergard i Ema Fris. Oslonio se mladi stručnjak na proverene snage, Anu Mete Hansen, Sandru Toft, Linu Haugsted, Kristinu Jergensen, Luis Burgard, Mije Hejlund. U pripremnom mečevima pre Olimpijskih igara, Dankinje su dva puta poražene od Norveške, jednom ubedljivo da 11 golova razlike (24:35), a prvi meč je bilo 26:24 za evropske šampionke.

09.00: (6,25) Slovenija (12,0) Danska (1,17)

Od selekcija iz bivše Jugoslavije u Parizu je samo Slovenija. Na kormilu je iskusni strateg Dragan Adžić, tvorac najvećih uspeha Crne Gore. U selekciji je osam igračica šampiona Slovenije, Krima iz Ljubljanje u kome radi Adžić. Prva zvezda je desni bek Ana Gros, koja je sa Đerom osvojila evropsku krunu prošlog meseca na finalnom turniru u Budimpešti, a od sledeće sezone se vraća u Krim koji je napravio odličan sastav kadar da se bori za F4 koji se svake godine igra u Budimpešti. Barbari Lazović (devojačko Varlec) će ovo da bude poslednji turnir u karijeri.

Šveđanke su miks mladosti i iskustva. Selektor Toms Aksner je pozvao svoju ćerku Tiru Aksner. Perjanice selekcije su Jamina Roberts, Natali Hegman, Lin Blom i Džoana Bundsen. Holanđanke su u padu posle zlata na Svetskom prvenstvu u japanskom Kumamotu 2019. godine. Na kormilu je Šveđanin Per Johanson koji je ove sezone Đer odveo na evropski klupski tron. Luis Abing, Angela Malestajn, Larisa Nuser, Keli Dufer su okosnica selekcija koja može da pomrsi račune i bori se za eventualno polufinale i medalju.

Nemački klupski rukomet je sve bolji. Bitihgajm je ove sezone bio vicešempion Evrope. Emili Belk, Ksenija Smits, Mejke Šmelcer, Alisa Grijsela su nosioci igre Nemačke. Španija i Mađarska nisu u vrhu poslednjih godina i ne bi trebalo da budu u konkurenciji za medalje.

19.00: (9,00) Mađarska (14,0) Francuska (1,10)

Južna Koreja je nekada igrala važniju ulogu u svetskom rukometu. Sada je to selekcija sastavljena od igračica iz domaćih klubova, a jedina koja brani boje nekog kluba na Starom kontinentu je desni bek Eun Hi Ru iz šampiona Evrope, Đera.

Selektor Brazila Kristijano Roša je pozvao Barbaru Arenhart koja je bila šampionka sveta u Beogradu 2013. godine. Najbolje igračice jedine selekcije iz Južne Amerike na Olimpijskim igrama su golman Gabrijela Moreši koja je imala odličnu sezonu u redovima vicešampiona Evrope, nemačkog Bitighajma i levi bek Bruna de Paula iz "drim tima" Đera.

Najbolja afrička selekcija Angola ima nekoliko odličnih igračica koje brane boje evropskih klubova, a ističe se Albertina Kasoma iz Rapida iz Bukurešta, a tu su i Azenaide Karlos i Lilijana Venansio koje brane boje jakih klubova u Rumuniji. Selektor je Španac Karlos Viver.

OLIMPIJSKI TURNIR RUKOMETAŠICA – 1. KOLO

Četvrtak

09.00: (6,25) Slovenija (12,0) Danska (1,17)

11.00: (1,07) Holandija (16,0) Angola (11,0)

14.00: (1,90) Španija (8,00) Brazila (2,20)

16.00: (1,07) Nemačka (16,0) Južna Koreja (11,0)

19.00: (9,00) Mađarska (14,0) Francuska (1,10)

21.00: (1,25) Norveška (10,0) Švedska (4,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Pariz 2024Katrin Lundeženska rukometna reprezentacija Francuskeženska rukometna reprezentacija NorveškeŽenska rukometna reprezentacija SlovenijeŽenska rukometna reprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara