(©Reuters)
(©Reuters)

Formula 1 se vraća: Verstapen će morati da nađe rešenje za svoje probleme

Vreme čitanja: 9min | sre. 21.08.24. | 09:02

Analiza prvog dela sezone

Šampionat Formule 1 je krajem jula trkom na stazi "Spa-Frankoršam" završio prvi deo sezone, u kojem smo videli neverovatne pobede sedam vozača iz četiri različita tima i možda i najviše neizvesnosti u hibridnoj eri. Nakon trke u Belgiji, vozači su otišli na zasluženu letnju pauzu koja traje do predstojećeg vikenda, kada se šampionat nastavlja na stazi "Zandvort" u Holandiji. Uslediće izvesno uzbudljivih deset trkačkih vikenda, zaključno sa finalom sezone u Abu Dabiju početkom decembra, a očekuju nas žestoke bitke kako u šampionatu vozača tako i u šampionatu konstruktora.

A, kako su se timovi snašli u prvih 14 trka pokušaćemo da vam predstavimo u analizi.

Izabrane vesti

Red Bul - Peresa i dalje nema, ali gde je "onaj" Verstapen?

Aktuelni šampioni ušli su u 2024. godinu sa mislima da će se, kao prošle godine, prošetati kroz sezonu i uzeti još jednu vozačku titulu sa Maksom Verstapenom, dok su se nadali da bi im rezultati Serhija Peresa pomogli da osvoje i titulu u konkurenciji timova. Međutim, iako je Verstapen od početka sezone vodeći vozač na tabeli, konstantno održavajući veliku bodovnu prednost ispred trenutno drugoplasiranog Landa Norisa iz ekipe Meklarena, Holanđanin pamti svoju poslednju pobedu koja se dogodila pre skoro dva meseca u Španiji. Od tada, Verstapen je trku u Austriji završio kao peti (posle kontakta sa Norisom), a zatim je zabeležio drugo mesto u Silverstonu. Trke u Mađarskoj i Belgiji završio je na petoj, odnosno četvrtoj poziciji. Kako bi osigurao četvrtu uzastopnu titulu, Maks će morati da pronađe rešenje za probleme koji su ga pratili krajem prvog dela sezone.

Verstapenov pad u formi prati onaj njegovog kolege Peresa, koji je jedini vozač među vodeća četiri tima koji ove sezone nije zabeležio pobedu u trci. Takođe, osim dva uzastopna odustajanja u trkama u Monaku i Kanadi, Peres sve češće nije uspevao da zabeleži dobre rezultate ni u kvalifikacijama. Ipak, iako njegovi rezultati nisu bili preterano dobri ni prošle sezone, austrijski tim odlučio je da ga zadrži do kraja ove, ali i da sa Meksikancem produži ugovor koji ističe krajem 2026. godine.

Krivicu za probleme šampionskog tima njihov tehnički direktor Pjer Vaše svalio je na ovogodišnji automobil - RB20, odnosno na nedovoljno dobre performanse u krivinama velikih brzina. Nakon dominantne prošle sezone u kojem je Red Bul pobedio u svim osim jedne trke, austrijski tim odlučio je da uvede izvesne promene na bolidu kako bi upravo u pomenutom aspektu bili bolji. Iako su im one na početku sezone donele čak tri dvostruke pobede u četiri trke, pad u formi ali i približavanje rivala osetio se još u maju, kada su održane tri trke - Majami, Imola i Monako. Tada su rezultati kako Norisa, tako i njegovog timskog kolege iz Meklarena Oskara Pjastra iz trke u trku bili sve bolji, čime su se značajno približili aktuelnim šampionima (408 naspram 366 bodova). Trenutno je Red Bulu blizu i uvek nepredvidiva ekipa Ferarija, dok sve bolje izgleda i Mercedes koji je zabeležio čak tri pobede, za razliku od prošle sezone kada nije nijednu.

Meklaren - Mlade nade

Ekipa Meklarena nesumnjivo je tim sa najvećim napretkom počevši od polovine prošle sezone, a upravo u prvom delu 2024. godine dokazali su zašto od njihovog mladog dvojca većina ima velika očekivanja. Noris je spektakularnom prvom pobedom u karijeri na Velikoj nagradi Majamija stavio tačku na razne kritike o njegovoj vozačkoj sposobnosti, budući da je na pobedu čekao čak pet godina, a zabeležio je još sedam plasmana na pobedničko postolje. Australijski vozač Pjastri je u svojoj drugoj sezoni u Formuli 1 došao do prve pobede na stazi "Hungaroring" u Mađarskoj, a još tri puta stajao je na drugom stepeniku podijuma. Ovi fantastični rezultati pomogli su im da se istaknu kao drugi najbolji tim i tim koji uvek može da parira Red Bulu, a očekuje se da će i u nastavku sezone biti neizvesno između ova dva tima.

Ferari - Pobede iz snova, a onda...

Početkom sezone delovalo je da je Ferari taj koji će se svaku trku boriti sa Red Bulom, a pobeda Karlosa Sainsa dve nedelje nakon operacije slepog creva, kao i emotivna pobeda Šarla Leklera na njegovoj domaćoj stazi u Monaku oduševile su navijače italijanskog tima. Usledilo je još nekoliko plasmana na pobedničko postolje, ali i dvostruko odustajanje u Kanadi, a zatim se od trke u Barseloni nisu nalazili ni blizu podijuma (osim trećeg mesta za Leklera u Austriji posle incidenta na relaciji Verstapen - Noris).

Unapređenja koja su doneli za Španiju nisu donela rezultate koje su zamislili, već se vratilo takozvano "poskakivanje" sa kojim se italijanski tim mučio zaključno sa prošlom trkom u Belgiji kada je sa nešto izmenjenom specifikacijom Lekler uspeo da izvuče pol-poziciju a zatim i treće mesto u trci nakon diskvalifikacije Džordža Rasela (Mercedes). Za predstojeći trkački vikend u Holandiji, Ferari je pripremio unapređenja u vidu novog poda, zadnjeg oslanjanja i difuzora, koja bi trebalo da ih vrati u borbu u samom vrhu.

Mercedes - Hamiltonu dve pobede pre odlaska u Ferari

Nakon godine u kojoj ni u jednoj trci nisu stigli do pobede, ekipa Mercedesa morala je preko zime da uloži veliki napor kako bi razvila bolid za tekuću sezonu. Međutim, iako rezultati nisu bili vidljivi na samom početku godine, što dokazuje bodovna razlika koju ima u odnosu na prve tri ekipe, nemački tim oduvek je verovao u bolid W15, a unapređenja koja su stigla oko Velike nagrade Monaka bila su ta koja su preokrenula njihovu priču. Iako su još uvek povremeno imali loše kvalifikacije, u trkama su uspevali da se domognu visokih pozicija. Ono što je Mercedes uradio bolje od ostalih (izuzev Red Bula) je beleženje tri pobede u poslednje četiri trke pred letnju pauzu. Dva treća mesta za Luisa Hamiltona i još jedno Džordža Rasela, kao i redovan plasman među osvajačima poena drže ih daleko ispred petoplasiranog Aston Martina na tabeli konstruktora. Na Mercedesu je ostalo da smanje razliku prvenstveno u odnosu na Ferari i Meklaren, kako bi eventualno imali šansu da pri kraju sezone pariraju i Red Bulu.

Aston Martin - Gde su nestali?

Aston Martin se prošle sezone istakao kao peti najbolji tim, zabeleživši sa Fernandom Alonsom brojne plasmane na pobedničko postolje. Iako je u drugoj polovini sezone forma britanskog tima opala u trenutku kada su rivali napredovali, zahvaljujući prethodnim rezultatima iskusni Alonso sezonu je završio na četvrtoj poziciji u šampionatu vozača. Baš zbog ovih rezultata očekivalo se da će se Aston Martin i Alonso u 2024. godini boriti za mesto na pobedničkom postolju, ali je Španac tome najbliži bio samo u drugoj trci sezone u Saudijskoj Arabiji kada je kroz cilj prošao kao petoplasirani. Njegov timski kolega Lens Strol nastavio je sa rezultatima koje je imao i godinama unazad, povremeno završavajući među osvajačima poena.

Iako trenutno na petom mestu u šampionatu, Aston Martin se nalazi čak 193 poena iza četvrtoplasiranog Mercedesa. Dok su ostali timovi uspeli da izvuku ono najbolje iz svojih unapređenja, britanski tim na čelu sa Majkom Krekom ozbiljno zaostaje. "Kada smo počeli da razvijamo automobil, krenulo je u pogrešnom smeru. Nismo uspeli da nađemo performanse sa unapređenjem a rivali jesu. Ako ne napreduješ, zaobiđu te, tako da mislim da je to fer rezime prvog dela sezone." objasnio je situaciju šef Krek.

RB - Tihi, ali rezultati (Cunodini) su vidljivi

Ekipa RB-a je možda i najneprimetniji tim u celom poretku, a čini se da ga Juki Cunoda održava u životu. Sa čestim prolaskom u Q3 deo kvalifikacija, kao i sedam plasmana među osvajačima poena u prvih četrnaest trka, japanski vozač ima 22 poena i pravi je "vođa" tima. Čini se da daleko iskusniji timski kolega Danijel Rikardo ne može da se snađe toliko dobro u bolidu sestrinske ekipe Red Bula, kao što je mogao upravo u glavno komandujućem timu. Australijanac je tri puta osvajao poene, ima ih tek 12, a česti tehnički problemi su ga sputavali da postigne bolje uspehe. Međutim, uprkos rezultatima u trenutnoj sezoni, glavna tema u vezi Rikarda bila je njegova promocija u tim Red Bula, odnosno prilika da smeni Peresa posle letnje pauze. Ipak, iako austrijski tim ceni njegovo iskustvo i istoriju koju dele, odlučili su da zadrže meksičkog vozača, dok će Rikardo morati da se potrudi da zadrži svoje mesto za narednu sezonu, budući da Lijam Loson preti da mu otme sedište u RB-u.

Has - Novi šef, bolji rezultati

Ajao Komacu došao je početkom 2024. godine na mesto šefa ekipe Hasa, nakon što je tu poziciju posle osam godina napustio Ginter Štajner, a sve u pokušaju da američki tim popravi svoje rezultate. Minule sezone, problemi sa potrošnjom guma bili su ti koji su najviše mučili ekipu Hasa zbog čega su u šampionatu bili poslednji sa samo 12 poena. Iako se japanskom šefu činilo da će se i ove sezone Has nalaziti na dnu poretka, realnost je itekako drugačija. Kako su drugi timovi iskusili određene probleme, sve bolji Has je iskoristio priliku da u pet trka osvoji poene i da čak dva puta zabeleži i dvostruki finiš među top deset vozača, što ih trenutno stavlja na sedmo mesto u šampionatu konstruktora sa 27 poena. Niko Hulkenberg, trenutno bolje plasirani vozač u šampionatu, zabeležio je i dva neverovatna šesta mesta u dve uzastopne trke - u Austriji i na Silverstonu. Jedino odustajanje u dosadašnjem delu sezone vozači Hasa doživeli su zajedno, odnosno nakon međusobnog incidenta na početku trke u Monaku, u kom je učestvovao i Red Bulov Peres.

Alpin - Tu i tamo...

Sam početak sezone za jedini francuski tim u Formuli 1 nije krenuo kako su zamišljali. Osim što su se dogodile velike promene među osobljem tima, pojavili su se problemi i na stazi za tim koji je prošlu sezonu završio na šestoj poziciji. Mučili su se Pjer Gasli i Esteban Okon da naprave dobar rezultat u kvalifikacijama, često kretavši u trku sa samog začelja. Poeni su stigli tek u šestoj trci u Majamiju, a od Monaka sve češće su se nalazili među osvajačima poena. U međuvremenu je bilo i nekoliko odustajanja, a Gasli je bio taj koji usled tehničkih problema u dve uzastopne trke (Velika Britanija i Mađarska) nije stigao do cilja. U prvom delu sezone, Alpin je uzeo 11 poena i trenutno se nalazi na osmom mestu u šampionatu.

Vilijams - Albon drži oslonac, dok se Sardžent i dalje muči

Ekipa Vilijamsa u dosadašnjem delu sezone ima samo 4 poena, a sve zahvaljujući Aleksu Albonu koji je u Monaku i Velikoj Britaniji stigao do devetog mesta. Vrlo često se Britanac tajlandskog porekla nalazio među vodećih deset u kvalifikacijama, ali tempo je taj koji je do kraja trke određivao ko će osvojiti poene. To nijednom ove sezone nije uspelo drugom vozaču Vilijamsa - Loganu Sardžentu, koji je u svojoj drugoj, a za sada verovatno i poslednjoj sezoni u Formuli 1. Iako još uvek nezvanično, očekuje se da će Sardžent svoju karijeru nastaviti u svojoj domovini, u šampionatu IndyCar-a.

Dok je prošlogodišnji automobil Vilijamsa omogućavao bolje rezultate u borbi na sredini poretka, ovogodišnji FW46 nema ni približno slične performanse. Stoga je britanski tim spremio određena unapređenja već za Holandiju, u nadi da će im novi aerodinamički dizajn i oslanjanje doneti nešto bolje rezultate.

Zauber - Šta su to poeni?

Švajcarska ekipa koja je početkom ove sezone prekinula dugogodišnju saradnju sa Alfa Romeom preimenovana je u ekipu Kik Zauber, dok se Audi priprema da 2026. godine preuzme vođstvo. Očekivalo se da će ekipa koja je prošlu sezonu završila na devetom mestu ispred Hasa i ove godine imati slične rezultate, ali u prvih četrnaest trka sezone nije uspela da zabeleži niti jedan poen. Valteri Botas i Gvanju Džou beležili su slične rezultate u kvalifikacijama, a najbliže poenima bio je kineski vozač kada je u prvoj trci sezone u Bahreinu završio na 11. poziciji.

Trkački vikend u Holandiji počinje već u petak kada su na programu prvi i drugi trening, u subotu će se održati treći trening a zatim i kvalifikacije (15.00). Trka za Veliku nagradu Holandije zakazana je za nedelju od 15 časova.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks VerstapenSerhio Pereskarlos sainsFernando Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara