Jovana Arsić (©MN Press)
Jovana Arsić (©MN Press)

Evropska šampionka Jovana i dubl koji je preleteo saplitanja i uleteo u Pariz u poslednjem trenu

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.07.24. | 09:11

Arsićeva sanja A finale i medalju

Ima Srbija nadu za medalju i u veslanju. Zrenjaninka Jovana Arsić (31) u Pariz je otišla kao evropska šampionka iz Segedina ove godine. Godinu dana ranije na Bledu je bila bronzana.

Kada je pre godinu dana na Svetskom prvenstvu u Beogradu zauzela deveto mesto, ali koje joj je donelo olimpijsku vizu, Jovana je razočarano konstatovala:

Izabrane vesti

“Bili su neki tehnički problemi sa čamcem i nisam uspela. Znam da vredim za A finale, silno sam želela da tu budem. Sad nemam pritisak olimpijskih kvalifikacija i to moram da iskoristim na pravi način. Očekujem špic svoje forme naredne godine. Želim A finale i trku u kojoj je medalja cilj”.

Pola posla je već urađeno: Arsićeva je formu značajno podigla, došla do zlata na Evropskom prvenstvu i sada čeka start u Parizu da ispuni i drugi deo obećanja: A finale i – medalju.

Iskustvo i sa Igara ima, trema je neće sputati u Parizu, jer je devojka iz Zrenjanina učestvovala i na smotri u Tokiju. Tamo su srpski veslači imali strahovit peh da se doslovno po sletanju u Japan član ekspedicije (veslač Miloš Vasić) razboli od korona virusa, pa su svi bili dve nedelje u karantinu, nisu mogli ni da treniraju. U takvim uslovima treće mesto u C finalu, odnosno ukupno 15. pozicija za Jovanu Arsić je bio razuman rezultat. Sada su želje i snovi daleko veći.

U međuvremenu je karijera najbolje srpske veslačice imala turbulentan period, promenila je klub, trenera, ali otkako sarađuje sa legendarnim veslačem Nikolom Stojićem (svetski i evropski šampion), takođe nekadašnjim olimpijcem (dva puta peti na OI), rezultati su joj krenuli na bolje. Vrhunac će, nadamo se, biti u Parizu. Da Jovana zablista kao neki adut iz senke.

Srpski veslači će među prvima na stazu. Kvalifikaciona trka skifa, u kojem će se takmčiti Jovana Arsić, krenuće u 10.12 časova. Sat vremena posle nje će na stazu u dubl skulu Martin Mačković i Nikolaj Pimenov.

Pošto u srpskom veslanju poslednjih godina često izbijaju afere, tako se dogodilo da Mačković i Pimenov u poslednjem trenutku izbore vizu za Peking. A, čak nije bilo predviđeno da oni voze kvalifikacionu trku u Lucernu, iako su po svemu to zasluživali. Da će veslati u Švajcarskoj saznali su tri dana pre trke!

A, da im je mesto u Parizu, Mačković i Pimenov su pokazali u Lucernu, gde su osvojili drugo mesto, iza američkog dubla Kozik – Dejvison. Šansa za revanš biće već za neki dan u Gradu svetlosti.

Subotičanin Martin Mačković (28) je učestvovao na Igrama i u Tokiju, tada u tandemu sa Milošem Vasićem. Zauzeli su peto mesto. Kao što rekosmo, Vasića je oborila korona odmah po sletanju u Japan, tako da je u takvom stanju, posle dvonedeljnog karantina i bez treninga medalja ostala van domašaja. I njih dvojicu je tada spremao Nikola Stojić, što dovoljno govori da je srpski trio u Parizu u pravim rukama.

"Nismo do sada Pimenov i ja previše veslali zajedno, ali osećam da zaista imamo taj X-faktor. Naš cilj je da budemo najbolji, da budemo najbolji u odnosu na sami sebe. Cilj je svakako zlato, idemo tamo da pobedimo. Ja bih to želeo. Mislim da je taj put dostupan, može se otvoriti. Obojica smo prilično dobri”, pričao je nedavno Mačković.

Jedan od ruskih sportista koji su prihvatili srpsko državljanstvo i takmičiće se pod našom zastavom u Parizu je i Nikolaj Pimenov (27). On je najpre vizu izborio u disciplini skif, a onda i u dubl skulu sa Mačkovićem.

Pimenov je iz čuvene ruske veslačke porodice. Olimpijci i višestruki svetski i evropski šampioni u dublu bili su mu otac Jurij i stric Nikolaj, po kojem je dobio ime. Ovo će mu biti debitantski nastup na Igrama.

“Osećam se kao da sam u snu. Ovo mi zaista znači sve na svetu”, rekao je Pimenov kada je izborio sa Mačkovićem vizu za Pariz.

Motiva im ne nedostaje. Dokazali su da su spremni za velika dela. Čeka ih u Gradu svetlosti najveća pozornica na svetu.


tagovi

Pariz 2024VeslanjeJovana Arsić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara