(© Odbojkaški savez Srbije)
(© Odbojkaški savez Srbije)

Energetičarke konačno skinule "prokletstvo": Porazi su sada prošlost

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.09.24. | 14:29

Tent je i bez povređene Jovane Cvetković pokazao da je kvalitetniji od Jedinstva

Istorija Superkupa Srbije nije duga. Počeo je da se igra tek pre 11 godina, a probranom društvu osvajača, kao što su Vizura (Partizan Vizura), lajkovački Železničar, pazovačko Jedinstvo, Ub i Crvena zvezda, pridružio se i Tent.

Slave Obrenovčanke, iako je tek početak sezone. Razloga imaju i više nego dovoljno. Premijerno takmičenje, otvorilo je i novo poglavlje u almanasima kluba. Energetičarke su u direktnom okršaju protiv Jedinstva konačno skinule prokletstvo u finalima (3:1). Da li je na njih i stvarno bačena sportska kletva ili ne, jedino je izvesno da su poraze u Kupu i nacionalnom prvenstvu zamenili pobedom u Superkupu. Stavile su tačku na tmurnu prošlost, dok sadašnjost i budućnost deluju poprilično svetlo. Ukoliko se i obistine želje trenera Igora Žakića da se njegove pulenke ne zaustave samo na prvom peharu, mogle bi da imaju i žetvu vrednih dostignuća.

Izabrane vesti

(© Odbojkaški savez Srbije)(© Odbojkaški savez Srbije)

Trijumf dobija na značaju ako je na zagrevanju postalo evidentno da će Tent biti umnogome oslabljen. Glasine da je Jovana Cvetković doživela tešku povredu, potvrdile su se kao tačne. Mlada dama trebalo je da bude jedna od predvodnica Žakićeve čete, ali je imala i veliki peh. Naime, nedavno je na treningu pokidala prednje ukrštene ligamente. Ako se prognoze, barem one naglašene u neformalnom razgovoru za Mozzart Sport, ispostave kao precizne, sva je prilika da će Cvetkovićeva na teren tek u aprilu. Olakšavajuća okolnost u nesrećnom slučaju bile su i adekvatne zamene. Primački tandem, Mina Mijatović-Nevena Sajić, izneo je najveći teret u kroćenju protivničkih servisa, ali je uspeo i poenterski (zabeležile po 13 poena) da nadoknadi izostanak važne karike. Ostala je samo nedoumica da li ovaj par može u žestokom tempu da iznese sezonu na domaćoj i inostranoj sceni ili će se u nekom momentu osetiti odsustvo potencijalne reprezentativke Srbije zbog prinudne pauze.

Kadrovska muka je zabrinula stručni štab. Možda bi bio i drugačiji odnos snaga da Tent, čak i bez standarnde članice postave, nije slovio za velikog favorita. Pozadina dodeljene uloge može se analizirati i na osnovu toga da je šampionski sastav iz Stare Pazove pretrpeo značajne promene. Rezultati valorizovani sa pet od mogućih šest trofeja u protekle dve godine, uticali su da deset odbojkašica napusti tabor prvaka. Među njima i kompletna okosnica, predvođena sestrama Miljević - Tamarom i Marijom, Brankom Ticom, Minjom Osmajić, Milicom Medved, Unom Vajagić, Ivom Šućurović... Posegnuo je odmah i strateg Jovo Caković za transformacijom rostera. Prekomandovao je talentovane i perspektivne igračice iz Omladinca u Jedinstvo. Verovatno sasvim logičan i uobičajen potez, koji je povlačio i ranije. A nova generacija imala je i previše brzo debitantsku borbu za trofej. Ne samo da nije stasala, već trenutno nije ni kadra da se u potpunosti suprostavi Obrenovčankama. U ključnim momentima prvog i drugog perioda do izražaja je došlo neiskustvo. Kada se rešavalo pitanje osvajača seta, upravo je Cakovićevom ruhu nedostajala rutina da sačuva prednost u završnicama.

Utakmicu je mahom i obeležila plejada mladih odbojkašica. Međutim, prevagu Tentu donela je jedna zrelija, 32-godišnja Malina Terel. Stigla je Amerikanka između dve sezone kao veliko pojačanje. Znao je Žakić šta tačno želi u postavi, a to je na kraju i dobio - prodorniji napad. Imao je priliku da se uveri u njene kvalitete u takmičarskoj 2023/2024. kada je branila boje lajkovačkog Železničara. Prethodno je igrala i u Danskoj, Nemačkoj, Portoriku, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj... Koliko će doprinositi igri videlo se u Gornjem Milanovcu. Osim što je bila najefikasnija sa 19 poena, praktično je postala i miljenica publike. Inspirisana je bila posebno u finišu treće deonice, zahvaljujući seriji razornih servisa kojima je i odvela ekipu ka podijumu.

Jovo Caković i Igor Žakić (© Odbojkaški savez Srbije)Jovo Caković i Igor Žakić (© Odbojkaški savez Srbije)

Šta je još iskočilo u prvi plan po završetku Superkupa? Očigledno i znatno slabiji nivo odbojke sa previše grešaka i nepreciznosti na obe strane. Nisu Caković i Žakić bili preterano zadovoljni izdanjima svojih izabranica. Ukazivali su na brojne propuste tokom, kao i posle meča. Možda bi u ulogu ili u ranoj fazi sezone trebalo tražiti faktore prikazanih partija. Kada se i svedu računi, Tent je krunisan potpuno zasluženo, uz nadu da će u narednim mesecima u duelima klubova iz elitne divizije i vrednost tih igara da bude kvalitetnija u odnosu na premijeru.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

OK TentŽOK Jedinstvo Stara PazovaSuperkup Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara