(©MN Press & Reuters)
(©MN Press & Reuters)

Dvojica imućnih vizionara i dve verzije Galaktikosa

Vreme čitanja: 7min | sre. 05.06.24. | 08:49

Imperija Florentina Peresa se na Vembliju vratila na evropski tron. Dinastija Gabrijelea Volpija u prilici je da četvrti put uzastopce osvoji vaterpolo Ligu šampiona

Veliki, najveći, nepobedivi. Real Madridu nema ravnog na zemaljskoj kugli od postanka fudbala. Nešto posebno ima u tom belom dresu, naročito kada zatreperi pred očima suparnika u Ligi šampiona iliti Kupu evropskih šampiona, kako se isprva zvaše. Priča za sebe, daleko najuspešniji klub u ovom stoleću. I preti da bude još moćniji i dominantniji kada se pogleda kakav potencijal ima nakon odnošenja pobede nad katarskim šeicima i potpisom Kilijana Embapea. Fudbalska imperija Florentina Peresa ogrnula je francuskog superstara kraljevskom odorom, na taj način svima uterala dodatni strah u kosti. Kao da već nije bilo dovoljno što se na Vembliju vratila na evropski tron i potvrdila da je suvereni vladar u takmičenju koje komotno može da se zove po Kraljevskom klubu.

Imućni vizionar Florentino Peres je uveliko na stadionu Santjago Bernabeu počeo da pravi verziju Galaktikosi 3.0, kako se u budućnosti ništa ne bi menjalo na fudbalskoj mapi. Nalik toj dinastiji, od koje svi pomalo zaziru, izgrađena je jedna identična, u sportu u kome se obrću znatno manja sredstva, u kome je za rezultat potrebno manje uložiti. U tom vaterpolo carstvu glavnu reč vodi italijanski biznismen Gabrijele Volpi sa Pro Rekom, njegovom verzijom Galaktikosa. Ona neodoljivo podseća na madridsku i u prilici je da četvrti put uzastopce, a ukupno 12. za šest decenija koliko se igra Lige šampiona, pokori Evropu.

Izabrane vesti

Malo je kolektiva na koje se gleda kao na apsolutne favorite u Ligi šampiona. Real Madrid to definitivno jeste. Dobiti ga u finalu postala je viša matematika. Slična situacija je sa slavnim italijanskim klubom u vaterpolu. Najveći klub 21. veka. Teži da, baš kao Blankosi, na svakoj poziciji ima najboljeg svetskog igrača. Tri godine zaredom teroriše protivnike u društvu najboljih i otuda nije čudo što su trenerske i igračke ikone poput prošle subote zvučale kao pokvareni gramofon.

Ko osvaja vaterpolo Ligu šampiona? Pro Reko!

Gotovo jednoglasno su, uz omanje dodatke, za Totalwaterpolo identičan odgovor dali Andrija Prlainović, Felipe Perone, Ivica Tucak, Vladimir Gojković, Vjekoslav Kobešćak, Deneš Kemenji... Ipak, jedan je bio jedinstven, Dejan Savić je kratko i jasno ispalio – Real Madrid! Kraljevski klub je to veče osvojio Ligu šampiona na Vembliju i veče načinio teškim za Marka Rojsa i navijače Borusije Dortmund. Pojedini Galaktikosi poput Luke Modrića, Tonija Krosa, Danija Karvahala i Naća Fernandesa ušli su u društvo Paka Henta, drugi pak poput Džuda Belingema iskusili veličinu Blankosa.

Šampionska proslava Real Madrida (©Reuters)Šampionska proslava Real Madrida (©Reuters)

A, odgovor Dejana Savića, čoveka koji je Srbiji doneo dva olimpijska zlata, može se tumačiti dvojako. Da je tipovao i na fudbalski i(li) na vaterpolo Real Madrid u finalu Lige šampiona. Jer, mnogi su u prošlosti znali tako da oslove Pro Reko i da pridodaju da je za razvoj ovog sporta najznačajniji, uz Partizan. Samo jedan od njih je Andrija Prlainović.

Galaktikosi velikog šefa Florentina Peresa su na fudbalskom pijedestalu. Galaktikosi izdašnog Gabrijelea Volpija će na Malti u naredna tri dana pokušati da produže vladavinu na četiri godine, da postanu prvi klub kome je to pošlo za rukom u vaterpolo Ligi šampiona, da sačuvaju krunu. Prvo od Olimpijakosa, a potom ukoliko prođu od Ferencvaroša ili srpskog prvaka – Novog Beograda.

Glamurozno neće biti ni izbliza kao na Vembliju, jer na sporski kompleks na Malti može da stane oko 3.000 duša. Ali, biće spektakl pod otvorenim nebom usred Mediterana i zvezda neće manjkati. Završni turnir Lige šampiona biće i uvertira za centralni događaj ovog leta, za Olimpijske igre u Parizu.

AKO NEKI TIM MOŽE DA STANE NA PUT PRO REKU, ONDA JE TO OLIMPIJAKOS

Aleksandros Papanastasiju (©MN Press)Aleksandros Papanastasiju (©MN Press)

Srpska prestonica bila je talična za Pro Reko. Klub iz Ligurije je prvu od tri uzastopne evropske titule došao sa Gabrijelom Ernandesom na klupi, kod naredne dve ugravirano je ime Sandra Sukna, i upravo bi hrvatski trener, iako slavni italijanski klub ima sijaset asova, mogao da bude odlučujući tas na vagi. Dokazao je da u velikim utakmicama, kao nekada u igračkim danima, savršeno kontroliše situaciju i prepoznaje pravi momenat. Što je još važnije – tim mu veruje.

Pro Reko ima rutinu i smirenost, baš to mu je nedostajalo pre nekoliko godina kada je po imenima, možda, imao i zvučniji sastav. Ali, sada je, čini se, daleko manje ega u svlačionici i svako zna svoju ulogu. Dve opake levice Gerga Zalankija i Gonsala Ečenikea, dvojica moćnih centara u vidu Bena Haloka i Konstantinosa Kakarisa, lider Frančesko di Fulvio, svestrani Aron Janger, oporavljeni Aleksandar Ivović, među stativama Marko del Lungo.

Golmani bi mogli da budu ti koji će napraviti razliku, jer Olimpijakos će se uzdati u Marka Bijača, kome će utakmice na Malti biti poslednje u crveno-beloj kapici, pošto će od naredne sezone braniti boje splistkog Jadrana. U napadu dvostrukog evropskog prvaka štošta će zavisiti od doprinosa levorukog mađarskog reprezentativca Martona Vamoša, zatim Aleksandrosa Papanastasijua, hrvatskog dua Andro BušljeLuka Lončar, a ponajviše od Konstantinosa Genidunijasa.

„Ako neki tim može da pobedi Pro Reko, onda je to Olimpijakos“, poručio je najbolji strelac pirejskih crveno-belih.

Konstantinos Genidunijas je u tekućoj sezoni Lige šampiona upisao 32 gola, 25 asistencija, 13 ukradenih lopti i čak 11 blokova. Alfa je i omega Olimpijakosa, kao i grčke reprezentacije, pa će stoga biti u fokusu odbrane Pro Reka, na čijoj strani je i tradicija. U poslednjih deset godina je dvostrukom evropskom prvaku izašao na crtu deset puta i odneo sedam pobeda.

Ipak, u Pireju dobro pamte onu iz sezone 2017/2018, kada su u Đenovi podigli drugi trofej Lige šampiona trijumfom nad Pro Rekom u finalu. Maestralan je bio hrvatski golman Josip Pavić, poneo je MVP titulu. Sada će iz Olimpijakosa ponovo gledati ka Hrvatskoj, ovoga puta ka Marku Bijaču.

IZOSTANAK JAKŠIĆA HENDIKEP ZA NOVI BEOGRAD, OSVETNIK MANDIĆ NAJVEĆA PRETNJA

Dušan Mandić (©MN Press)Dušan Mandić (©MN Press)

U grčkom šampionu su uvereni da su oni ti koji najpre mogu da stanu na put Pro Reku, međutim, ako se pogledaju prethodne sezone, tome je najbliži bio – Novi Beograd. Dva puta je srpski šampion ulazio u finale i stajao na crtu slavnom italijanskom klubu. Dva puta je i gubio. Prvo sa Igorom Milanovićem, potom i Živkom Gocićem u ulozi trenera. Istina, nimalo zanemarljiv faktor bio je taj što je igrao u dobro poznatom okruženju, na svom bazenu, a sada će prvi uskočiti u, za većinu, potpuno nepoznati.

Na sve to ne ide u prilog novobeogradskom klubu što će u polufinalu udariti na sastav koji je za čitavu godinu doživeo tek jedan poraz?! Ferencvaroš je poklekao samo u Pireju, računajući sva takmičenja. Da sve bude gore, Živko Gocić će u polufinalu biti lišen usluga Nikole Jakšića. Tehnički najpotkovaniji igrač srpskog i regionalnog prvaka je zaradio suspenziju u poslednjem meču druge faze Lige šampiona na gostovanju Pro Reku.

Ozbiljan će to biti problem za Novi Beograd. Ali, moraće tim Živka Gocića da se vodi parolom: koga nema, bez njega se može i mora. I da se nada da će ugledati treće finale, pa u njemu biti jači za kapitena srpske reprezentacije.

Kada dođe do momenata za vreme kojih voda ulazi u uši – njih ima u gotovo svim mečevima završnice – pogledi će biti uprti ka najiskusnijima, ka Filipu Filipoviću, koji će se na Malti penzionisati, i Dušku Pijetloviću. Takođe i ka Alvaru Granadosu, najboljem strelcu Lige šampiona sa 39 pogodaka. U odsustvu Nikole Jakšića neophodno će biti da Radomir Drašović i Dimitrios Skumpakis isporuče u oba pravca, da Angelos Vlahopulos na još jednom finalnom turniru bude vođa iz senke, te da Marko Radulović i Nikola Lukić budu hladne glave.

Filip Filipović (©MN Press)Filip Filipović (©MN Press)

Biće zanimljivo videti i za koga će se Živko Gocić opredeliti kao prvu opciju među stativama, jer znao je da rotira Lazara Dobožanova i Frančeska de Mikelisa. Kod Ferencvaroša tu ne postoji dilema, Soma Vogel je neprikosnoven. Mađarski gigant će neretko igrati bez teškaša na liniji dva metra, forsiraće bržu igru, tražiti gol kroz dosta plivanja, a najveća pretnja po Novi Beograd biće Dušan Mandić.

Prethodne sezone levoruki bombarder iz Boke pratio je završni turnir Lige šampiona sa tribina. Prolazio je kroz najteže momente u karijeri, doživeo da mu nekadašnji saigrači iz Pro Reka skandiraju posle osvojene titule. Sa dozom gorčine otišao je sa „11. aprila“ i iz Beograda, preselio se u Budimpeštu i doneo najbolju moguću odluku. U besprekornom sistemu je brzo postao jedan od najvažnijih – ako ne i najbitniji – igrač Ferencvaroša. Punio je sve kolone ove sezone: 25 golova, 14 asistencija, 13 ukradenih lopti i 12 iznuđenih isključenja.

Dušan Mandić je onaj stari i protiv bivšeg kluba će imati motiva na pretek. Veteran Deneš Varga mogao bi da bude tajno oružje, neko ko će povući iz drugog plana i rasteretiti srpskog reprezentativca, kao i Edoarda di Somu, Danila Merkulova, Stilijanosa Argiropulosa, Silarda Janšika...

FAJNAL-FOR LIGE ŠAMPIONA (MALTA):

Sreda

19.00: (1,40) Pro Reko (8,00) Olimpijakos (4,00)

21.00: (2,05) Ferencvaroš (6,00) Novi Beograd (2,30)



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluPro RekoVK Novi BeogradVK OlimpijakosVK FerencvarošSandro SuknoŽivko GocićHrvoje KoljaninBalaž NjekiNikola JakšićDušan MandićFilip FilipovićDuško PijetlovićMarko RadulovićNikola LukićRadomir DrašovićMiroslav PerkovićAngelos VlahopulosDimitrios SkumpakisLazar DobožanovFrančesko de Mikelis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara