Drama u Belgiji: Raselu diskvalifikacija i oduzeta pobeda!

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.07.24. | 19:23

Bolid Mercedesa bio je ispod dozvoljene težine na kraju trke

Samo dva sata nakon dominantnog duplog trijumfa ekipe Mercedesa, Džordžu Raselu koji je odvezao odličnu trku sa samo jednom promenom pneumatika, oduzeta je pobeda zbog kršenja tehničkog pravilnika. Obavezno merenje bolida koje se vrši nakon završetka trke pokazalo je da je Raselov bolid bio za 1,5 kilogram lakši od minimalne propisane težine kada se iz njega izvuče gorivo.

 FIA je nedugo nakon trke u svojim zvaničnim dokumentima navela:

Izabrane vesti

"Nakon trke, automobil pod brojem 63 je bio na merenju a njegova težina iznosila je 798 kg, što je minimalna težina koja je propisana pravilnikom. Nakon ovoga, iz automobila je bilo istočeno gorivo i izvađeno je 2,8 litara goriva. Gorivo nije bilo potpuno istočeno prema proceduri istakanja koju je tim dostavio u svojim dokumentima o legalnosti. Automobil je ponovo bio na merenju na unutrašnjim i spoljašnjim vagama FIA i težina je iznosila 796.5 kg. Kalibracija vaga je bila potvrđena u prisustvu takmičara."

 Rasel i predstavnici ekipe Mercedesa su zatim pozvani na sastanak sa sudijama, nakon čijeg završetka je stigla potvrda o diskvalifikaciji Britanca.

"Tokom saslušanja, predstavnik tima potvrdio je da je merenje tačno i da su sve potrebne procedure pravilno izvedene. Tim je takođe priznao da nije bilo olakšavajućih okolnosti i da je to bila greška samog tima. Sudije potvrđuju da je član 4.1 Tehničkih propisa FIA Formule 1 prekršen i stoga se mora primeniti standardna kazna za takvo kršenje pravila. Tim će imati priliku da uloži žalbu na odluku sudija unutar važećih vremenskih rokova." stoji u dokumentu FIA.

 Nakon Raselove diskvalifikacije, pobedu je nasledio njegov timski kolega Luis Hamilton koji tako dolazi do 105. pobede u karijeri, druge ove sezone i pete na stazi "Spa-Frankoršam" u Belgiji. Drugo mesto pripada Oskaru Pjastriju (Meklaren) a treće Šarlu Lekleru (Ferari). Svi ostali vozači se takođe pomeraju za po jednu poziciju u plasmanu, a poslednje mesto u poenima sada pripada Danijelu Rikardu (RB).

 Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara