Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Điro 2020: Na sok od pomorandže, pa u Milansku skalu

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.10.20. | 08:00

Gerent Tomas prvi favorit na Trci kroz Italiju koja počinje 3. oktobra a zavržava se 25. dana tekućeg meseca

Biciklističke trke se ne održavaju na vodi, bazeni u glavnom gradu Mađarske su suviše kratki za takmičenje dugo bezmalo 3.500 kilometara, zemlja naših severnih komšija je ravničarska, pa je virus korona promenio brzinu i vratio jednu od tri najznačajnije etapne trke na svetu tamo gde joj je i mesto – kući, u Italiju. Umesto iz Budimpešte, kako je bilo predviđeno pre pojave opasnog virusa, 103. Điro kreće sa Sicilije, a prva od 21 etape, od čega tri individualne hronometarske, možda bi mogla početi konzumacijom soka od pomorandže, pošto je domaćin uvodnog poglavlja gradić Monreale kraj Palerma.

Iz Tigrovog zaliva u Kardifu stiže biciklistički zmaj, predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva Gerent Tomas (34, Tim INEOS), čovek kome, reklo bi se prema plasmanu na trci Tireno – Adriatiko ove godine, prija klima kraj nešto toplijih vodenih površina u poređenju s njegovim Velsom, iako na Trci kroz Italiju dosad nije mogao više od 80. pozicije još 2012. godine.

Izabrane vesti

POGLEDAJTE KVOTE ZA ĐIRO D´ITALIJA

Nosilac visokog odlikovanja svoje zemlje se pre dve godine popeo na najvišu ‘’planinu’’ ciklo- sveta osvojivši titulu šampiona na Tur de Fransu, pesma kaže kao dečak, a on je (bio) i tad, a posebno sad, zreo čovek kom bi pristajao još jedan značajan pehar namenjen najuspešnijem vozaču, tako da je 2. mesto na pomenutom nadmetanju voženom od Tirenskog do Jadranskog mora za bivšeg majstora trkanja na pisti, četvrtoplasiranog iz borbe protiv štoperice na nedavno održanom Svetskom prvenstvu, sasvim čvrst temelj da od početne etape, u pitanju je baš nadmetanje ‘’na vreme’’, silovito krene ka završnoj tački trke i u da se u Milanu, ‘’gradu mode’’, prošeta u roze majici.

Oni koji prvi put čitaju nešto o biciklizmu mogli bi steći utisak da je izraz Điro d’Italija pogrešan prevod nekog takmičenja u Velikoj Britaniji, jer još jedan pretendent na trijumf na Apeninima dolazi sa Ostrva.

Sajmon Jejts, 28-godišnji vozač Mičelton–Skota ima bolje reference od svog takmaca Tomasa kad je vožnja na italijanskoj tlu u pitanju, pa bi sasvim normalno bilo da na poluostrvu u obliku čizme ‘’izuje’’ svoje rivale. Bolje rečeno da im pokida lance, a sebe sa najvišim stepenikom pobedničkog postolja poveže neraskidivim lancem.

Gerent Tomas, ReutersGerent Tomas, Reuters

Upravo to je učinio pobedom na Trci Tireno – Adriatiko, štaviše, ostavio je iza sebe Gerenta Tomasa, dok mu i prošlost u odnosu na velikog konkurenta ide u prilog – njegov najbolji plasman na Điru je 8. mesto osvojeno prošle sezone, godinu ranije je upisao i tri etapne pobede, vrlo dobar je bio i na ovogodišnjoj Trci kroz Poljsku, što znači da osvajač ‘’zlata’’ na Vuelti 2018. ima čime da se pohvali i oboji u svoje ružičaste nijanse.

Da je Italija na severu Evrope pobednik bi se znao unapred. Jakobu Fuglsangu, Dancu rođenom u Švajcarskoj, ne bi bio potreban nadimak Princ severa, čak ni Car severa, dovoljan bi bio i stvarni (Kralj na severu), ovako na jugu Starog kontinenta ima priliku za novo dokazivanje.

Podatak da je u pokrajini u kojoj se završava Điro – Lombardiji – uzdignutog čela, ruke se podrazumevaju, okončao poznato takmičenje u ‘’pedaliranju’’kroz tu pokrajinu, uz to je osvajanjem prvog mesta na Trci kroz Andaluziju (Španija) od dva poluostrva – Apeninskog i Pirinejskog- sebi stvorio ostrvo radosti, tako da kota 12 iz 2016. bez problema može biti srušena kad je reč o njegovom najboljem učinku u zemlji špageta.

Plasman u sportu je , znamo dobro svi, jedan od najnepredvidivijih životnih elemenata, zato uvek možemo računati na bljesak onih koji nemaju status glavnih favorita, a iz grupe takvih mogao bi se izdvojiti Holanđanin čije prezime se različito izgovara, ali isto znači na svim jezicima.

Stiven Krojsvajk, uzdanica Džambo – Vizme, ima 4. mesto sa ove trke zabeleženo u svojoj biografiji 2016. godine, ove godine je, ako ne računamo istu poziciju na trci skromnog kvalitate kakva je Tur de An, što znači da takmičar iz grada u kom je živeo Vinsent van Gog osim u Francuskoj (3. mesto na Tur de Fransu prošle godine) zna da ‘’crta’’ na svom dvotočkašu i toplijim bojama.

Osim pink boje, 103. Trku kroz Italiju potresa i nešto crno. Vozač Trek-Segafreda Amerikanac Kvin Simons suspendovan je zbog javne podrške aktuelnom predsedniku njegove zemlje Donaldu Trampu, koji ‘’vozi’’ na trci za osvajanje novog mandata i ostanak u Beloj kući.

Psi i dalje laju, ali biciklitički karavani (ponovo) prolaze.

PIŠE: Dragan STOJIĆ

KVOTE ZA POBEDNIKA ĐIRA



tagovi

biciklizamĐiro d'ItalijaSajmon JejtsGerent TomasJakob FuglsangStiven KrojsvajkVinćenco Nibali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara