""
""

Dijamanti su ženini najbolji prijatelji

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.05.14. | 17:05

Takmičenjem u Dohi kreće nova sezona atletske Dijamantske lige. Za četiri meseca održaće se 14 mitinga, na programu će biti po 16 disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji uz nagradni fond od 8.000.000 dolara. Među elitom Ivana Španović i Emir Bekrić, dok će šansu čekati Asmir Kolašinac

Četiri meseca, 14 mitinga, 32 discipline, i sve to za nagradni fond od 8.000.000 dolara. Od 9. maja do 5. septembra, od Dohe do Brisela, od Katara do Belgije, pred nama je novo, peto po redu, izdanje Dijamantske lige u atletici.

Takmičenje koje je nastalo na temeljima nekadašnje Zlatne lige koju je Svetska atletska federacija radi popularizacije „kraljice sportova“ osnovala još 1998. godine, proširila se i van Starog kontinenta, pa će ove sezone najveće svetske asove poput Bolta, Menkova, Bondarenka, Lavilenija, Veselija u muškoj, odnosno Frejzer Prajs, Čeive, Proktor, Perković u ženskoj konkurenciji, biti u prilici uživo da gledaju i u Kataru, Kini, kao i dva puta u Americi, dok se već za 2015. najavljuje proširenje sve do Brazila.

Izabrane vesti

Svaka od 32 discipline biće zastupljena na sedam od 14 mitinga, tri prvoplasirana na svakom takmičenju će dobiti četiri, dva i jedan poen, dok će na završnim mitinzima u Cirihu i Briselu bodovi vredeti duplo (8-4-2). Takmičari koji na kraju sakupe najviše poena u svojoj disciplini dobiće po 40.000 dolara, prelepi dijamatski trofej, i uz neke manje uslove, direktnu pozivnicu za naredno Svetsko prvenstvo. Međutim, ni ti nije sve, pošto svaki od mitinga ima pojedinačni nagradni fond „težak“ 480.000 dolara. A, u slučaju da dvoje ili više atletičara na kraju završi s istim brojem bodova, odlučivaće veći broj pobeda, a ako su i tu podjednaki, prednost bi imao onaj ko je postigao bolji rezultat na finalnom mitingu u Cirihu ili Briselu.

Od 2010. kada je nastala Dijamantska liga, samo dvoje atletičara je uspelo da zabeleži četiri pobede za četiri godine: Francuz u skoku s motkom Reno Lavileni i Kenijka Milka Čeiva u trci na 3.000 metara stiplčez. Na drugoj strani, u najatraktivnijoj disciplini na 100 metara, imali smo četiri različita pobednika: Geja, Pauela, Bolta i prošle godine Getlina.

Nova sezona bi mogla da bude više nego interesantna jer je posle oporavka od povrede Usein Bolt najavio juriš na sopstvene svetske rekorde na 100 i 200 metara, već pomenuti Francuz Lavileni rušenje legendarnog rezultata od 6,14 vlasništvo Sergeja Bubke, a takmičenja će se sa punom pažnjom pratiti i u Srbiji jer će u odbranom društvu biti Ivana Španović i Emir Bekrić, a na nekim od mitinga, verovatno, i Asmir Kolašinac.

Posle bronze sa Svetskog prvenstva u Moskvi, ali i državnog rekorda od 6,92 metara u dvorani (6,82 na otvorenom), Španovićeva će imati idealnu priliku da još jednom pokaže da joj je mesto u samom svetskom vrhu, ali i da je sposobna za skok od preko sedam metara. I imaće sedam prilika da nadmaši rivalke, napuni džepove, osvoji pregršt bodova i što bolje se pripremi za Evropsko prvenstvo koje je na programu od 12. do 17. avgusta u Cirihu. Dame će ove godine skakati udalj u Šangaju, Judžinu, Oslu, Parizu, Londonu, Stokholmu i Cirihu, što je skoro identičan raspored kakav će imati i Emir Bekrić na 400 metara s preponama – Šangaj, Njujork, Lozana, Pariz, London, Stokholm, Cirih. Ipak, iz tabora našeg najboljeg atletičara su poručili da će pažljivo birati mitinge kako bi što spremniji dočekali EP u Cirihu.

Mitinge Dijamantske lige i ove godine gledaoci u Srbiji će biti u prilici da prate na kanalima TV Arenasport.

-------------------------------------------------------

KALENDAR 2014.

9. maj        DOHA (Katar)
18. maj      ŠANGAJ (Kina)
31. maj      JUDŽIN (SAD)
5. jun         RIM (Italija)
11. jun       OSLO (Norveška)
14. jun       NJUJORK (SAD)
3. jul          LOZANA (Švajcarska)
5. jul          PARIZ (Francuska)
12/13. jul   GLAZGOV (Škotska)
19. jul        FONTVIEJ (Monako)
21. avgust  STOKHOLM (Švedska)
24. avgust  BIRMINGEM (V. Britanija)
28. avgust  CIRIH (Švajcarska)
5. septembar       BRISEL (Belgija)

NAPOMENA: datum, grad i zemlja u kojoj se održava miting.

-------------------------------------------------------

PO ZEMLJAMA

30: SAD
21: Kenija
10: Jamajka
7: Etiopija
6: Nemačka
5: Češka, Francuska, V. Britanija, Rusija
4: Hrvatska, Kuba
3: Bocvana, Novi Zeland
2: Kanada, Estonija, Portoriko, Ukrajina
1: Australija, Belgija, Belorusija, Brazil, Kolumbija, Džibuti, Grenada, Kazahstan, Litvanija, Norveška, Poljska, Švedska  

NAPOMENA: pobednici mitinga po zemljama

-------------------------------------------------------

DISCIPLINE

* trka na 100 m
* trka na 200 m
* trka na 400 m
* trka na 800 m
* trka na 1.500 m
* trka na 5.000 m
* 110 m sa preponama
* 400 m sa preponama
* 3.000 ma stiplčez
* skok udalj
* troskok
* skok u vis
* skok s motkom
* bacanje kugle
* bacanje diska
* bacanje koplja

PIŠE: Veljko Beara


tagovi

Ivana ŠpanovićEvropaEmir BekrićDijamantska liga 2014atletikaAsmir Kolašinac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara