Nikolas Prešuti (©Reuters)
Nikolas Prešuti (©Reuters)

Di Fulvio ugasio Grke, ništa od istorijskog finala za olimpijskog vicešampiona! Italija će braniti zlato

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.07.22. | 17:13

Svetski prvak će na Margit Sigetu igrati za petu titulu i poravnanje sa Srbijom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Italija će u Budimpešti braniti svetsku titulu! Grci će na prvo planetarno finale morati još malo da pričekaju. Olimpijski šampion nije ispisao istoriju, ali bi aktuelni šampion sveta na Margit Sigetu mogao da stane rame uz rame sa Srbijom i po peti put postane prvak. Na krilima Frančeska di Fulvija i Vinčenca Dolčea plasirali su se Italijani u finale i poslali Grke da se bore za bronzu - 11:10. 

Izabrane vesti

Kada u napadu spoljnu liniju Grčke čine Angelos Vlahopulos - Janis Funtulis - Konstantinos Genidunijas, rivalima se uvlači strah u kosti, iako svi pucaju desnom rukom. Ne smeta Grcima to što nemaju levorukog bombaredera da blistaju na velikim takmičenjima, ali taj nedostatak došao je do izražaja u polufinalu. Olimpijakosov udarni duo bio je zatvoren i za to što se Italijani nisu odlepili zaslužan je isključivo prvotimac Novog Beograda i nekada najbolji strelac Lige šampiona u kapici Breše. 

Grčka šuterski nije ušla dobro u utakmicu, primarne akcije nisu prolazile i šuteri su uz zvuk sirene bili primorani da završavaju akcije i tuku iz sve snage, kako ne bi pucale kontre. Angelos Vlahopulos provlačio je loptu između blokova, a uz dozu sreće i Efstatios Kalogeropulos je savladao Marka del Lunga, koji je bio na nivou duela sa Mađarskom. Otežavajuća okolnost po Grke bila je što je su pred polufinale ostali bez Emanuila Zerdevasa, prvog golmana, zbog povrede. Panajotis Corcatos našao se među stativama, bio je bez prave zamene i kako je meč odmicao sve više je dobijao na samopozdanju. 

Skidao je šuteve Edoarda di Some i Đakoma Kanele, niko od Italijana nije uspeo da se zapali i zaređa sa golovima. Ali su kada ostanu sami kao duhovi - a, bilo je takvih ispada Grka - slali loptu iza Corcatosovih leđa i njihali mrežu. Lorenco Bruni sa pozicije sidraša, a Vinčenco Dolče i Frančesko di Fulvio iz daleka. Veća muka Grcima od samog protivnika bili su ekspresno nakupljene lične greške centra Konstantinosa Kakarisa, kome su sudije iz napada u napd svirale kontrafaul, odnosno Stlijanosa Argiropulosa, najboljeg pojedinca u trijumfu nad Amerikom. 

Kontrolisao je svetski prvak meč, konstantno je imao vođstvo i čekao je savršenu priliku za završni udarac. Nikolas Prešuti je početkom četvrtog kvartala sa oko šest metara - možda i dobrih sedam - lansirao projekti. Grčki čuvar mreže samo je pogledom ispratio kako lopta ulazi u gol, a potom ga je prevario i Vinčenco Dolče. Kupili su Efstatios Kalogeropulos i Konstantinos Kakaris otpatke i sprovodili ih u mrežu, davali su olimpijskom vicešampionu veštačko disanje i održavali ga u životu, ali ovo je šampionat Frančeska di Fulvija

Italijanski veteran bio je tih veći deo polufinalnog susreta, čuvao je snagu za kraj, strelom probušio Panajotisa Corcatosa i poslao Italijane u novo finale. Imala je Grčka posle realizovanog peterca Angelosa Vlahopulosa i kardinalne greške Italijana da u poslednje četiri sekudne izjednači i odvede meč u penal-seriju - nije iskoristila poklon.

ITALIJA - GRČKA 11:10

/4:2, 2:3, 1:1, 4:4/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Goldenberg, Cvart

ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio 2, Damonte, Grata 1, Fondeli, Kanela 1, Marcijali, Ečenike, Prešuti 2, Bruni 1, Di Soma 1, Dolče 3, Nikozija.

GRČKA: Zerdevas, Genidunijas 2, Skumpakis, Kalogeropulos 2, Funtulis 1, Papanastasiju, Dervisis, Argiropulos, Guvis, Kakaris 1, Nikolaidis 1, Vlahopulos 3, Corcatos.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - POLUFINALE:

Petak

Italija - Grčka 11:10

Španija - Hrvatska 10:5

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - RAZIGRAVANJE:

Petak

Crna Gora - Srbija 7:10

Mađarska - SAD 11:11, penalima 4:5


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija ItalijeFrančesko di FulvioMarko del LungoAngelos VlahopulosJanis FuntulisKonstantinos GenidunijasKonstantinos KakarisStilijanos ArgiropulosVinčenco DolčeEdoardo di Soma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara