Angelos Vlahopulos (©Starsport)
Angelos Vlahopulos (©Starsport)

Dele se pasoši u fudbalu i košarci, zašto ne bi i u vaterpolu? Grk više nije stranac, Vlahopulosu srpsko državljanstvo

Vreme čitanja: 2min | pet. 08.09.23. | 01:57

Novi Beograd, ipak, neće imati problem, moći će Živko Gocić da se osloni na sve igrače rođene van Srbije…

Praksa u srpskom sportu postala je da se inostranim igračima dele pasoši, kako klubovi ne bi imali problem sa registracijom i mogli više njih da imaju u protokolu od dozvoljenog. Prednjačili su u tome beogradski večiti rivali, kako u fudbalu (sve dok nije doneta uredba da su stranci smao oni van zemalja Evropske unije), tako i u košarci, pa su se u vaterpolo svetu zapitali: Zašto ne bismo tako i mi?

Krenula je podela papira za državljanstvo u vaterpolu ili bolje rečeno krenuće. Jer, sve i dalje nije zavedeno i odrađeno. Ali, hoće. I to ubrzo. Novi Beograd, ipak, neće imati problem, moći će Živko Gocić da se osloni na sve inostrane igrače, pošto će srpski pasoš dobiti Angelos Vlahopulos. Što se i pominjalo mesecima unazad.

Izabrane vesti

Grk više neće biti stranac, zahtev je podnet, procedura pokrenuta.

„Podneli smo zahtev i očekujemo da to bude brzo pozitivno rešeno. Vlahopulos će biti registrovan ali neće biti licenciran dok ne dobije srpski pasoš i tada će imati pravo da igra kao domaći igrač“, rekao je direktor kluba Slobodan Soro za Sportklub.

Zbog čega je Novom Beogradu bilo bitno da se vrsni grčki strelac i asistent ne vodi kao stranac?

Pravila u srpskom šampionatu i regionalnoj ligi su takva da je klubovima omogućemo da se u portokolu nađu trojica igrača koji nemaju srpski pasoš. Novi Beograd ih u ovom trenutku ima četvoricu. Pored Angelosa Vlahopulosa trenutno se kao stranci vode njegov sunarodnik Dimitrios Skumpakis, Alvaro Granados i italijanski golman Frančesko de Mikelis.

Dakle, sve skupa – četvorica. Jedan bi bio višak.

Sve dok Angelos Vlahopulos ne dobije potrebnu dokumentaciju, neće biti licenciran. Biće na hlađenju. Zašto su se u Novom Beogradu odlučili da baš on potencijalno propusti start sezone (otvaranje prvenstva je idućeg vikenda) razlog bi mogao da se nađe u činjenici da je Grk zbog privatnih problema propustio Svetsko prvenstvo.

Kada stekne pravo nastupa, biće ozbiljno “pojačanje” za srpskog šampiona, a olakšavajuća okolnost za Novi Beograd, što se tiče registracije, jeste da se igrači iz regiona ne vode kao stranci. Crnogorski centri Miroslav Perković i Savo Ćetković su prema pravilniku domaći igrači. Da nisu, morali bi odgovorni na “11. aprilu” da urgiraju za još neki pasoš.

Ali, već smo videli na primeru fudbala i košarke da je podela državljanstva strancima u Srbiji najmanji problem. Kada je već tako, neka se igra i dobar vaterpolo.


tagovi

VK Novi BeogradAngelos Vlahopulos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara