"Detalj sa SP u Helsinkiju"
"Detalj sa SP u Helsinkiju"

Давай злато!

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.02.14. | 11:38

U raznovrsnom i punom programu Zimskih olimpijskih igara u Sočiju (7–23. februar), centralno mesto ipak će imati hokejaški turnir, zbog kojeg mnogi kažu da su Rusi uopšte i konkurisali da budu domaćini Zimske olimpijade. Bez obzira na sve velike uspehe u drugim disciplinama, hokej je nesumnjivo sport broj jedan u ovoj zemlji koja, međutim, olimpijski šampion nije bila još od 1992!

Detalj sa SP u HelsinkijuRusija je zemlja puna simbola, a NHL superstar Aleksandar Ovečkin je odrastao na mitovima. Lomonosov, Puškin, Gogolj, Tolstoj, Dostojevski i Čajkovski nekada, pa kasnije Ezenštajn, Tarkovski, Gagarin i skorije Karpov, Belov, Harlamov, Fetisov, Tretjak.. Svi su bili heroji jedne velike nacije, ljudi koji su promenili svet i ušli u istoriju svako na svoj način, međutim, nikada nisu ostavili iza sebe "majku Rusiju". Legende vremenom odlaze u legendu, a država je ta koja mora da ostane velika.

Svoju veličinu Rusija će još jednom pokušati da pokaže ovih dana, odnosno od 7. do 23. februara kada će se u Sočiju po dvadeset drugi put održati Zimske olimpijske igre. U raznovrsnom i punom programu centralno mesto ipak će imati hokejaški turnir, zbog kojeg mnogi kažu da su Rusi uopšte i konkurisali da budu domaćini OI. Bez obzira na sve velike uspehe u nekim drugim disciplinama, hokej je nesumnjivo sport broj jedan u ovoj zemlji koja, međutim, olimpijski šampion nije bila još od 1992. godine.

Izabrane vesti

Tada je Džordž Buš senior bio predsednik Amerike, Majkl Džordan i Bulsi tek su bili osvojili svoju prvu NBA titulu, a hit "Džamp" grupe Kris Kros slušao se na vokmenima. Pritom, zlato nije ni pripisano Rusiji 1992. u Albervilu, već su ga osvojili njeni hokejaši pod imenom Zajednice Nezavisnih Država, nastale na ruševinama SSSR-a.

Ovečkin je tada već uveliko igrao hokej i dobro znao šta je njegov cilj u karijeri – osvajanje olimpijskog zlata. Uostalom, majka Tatjana je dva puta bila šampion na Igrama sa košarkaškom reprezentacijom nekadašnjeg SSSR-a, 1976. i 1980. godine. Zbog toga, nakon poslednjeg neuspeha Rusije, pre četiri godine u Vankuveru, nijednog trenutka nije bilo dileme za popularnog Ovija da li će rizikovati 124.000.000 dolara vredan ugovor s Vašingtonom da bi zaigrao u Sočiju. Na njegovu sreću neće biti potrebe za tim, jer su čelnici NHL-a i Međunarodnog olimpijskog komiteta nastavili saradnju, pa ćemo ponovo uživati u jednom od najjačih reprezentativnih turnira u istoriji.

OvečkinTokom trajanja Igara, najbolje lige sveta staju sa takmičenjem, tako da će trenutno 12 najkvalietnijih nacionalnih timova doći u punim sastavima, sa jasnim ciljem – skinuti Kanadu s trona. Pošto već više od dve decenije ne mogu do zlata, Rusi su se potrudili da sebe maksimalno poguraju – uzeli su domaćinstvo i pokušaće da prepišu recept Kanađana od pre četiri godine. Javna je tajna da je još od neuspeha u Vankuveru (eliminisani od Kanade u četvrtfinalu) Vladimir Putin za jedan od glavnih državnih ciljeva proglasio trijumf hokejaša u Sočiju. Zbog toga čitava zemlja gleda ka Ovečkinu, velikoj sportskoj zvezdi “preko bare“, čiju ljubav prema domovini nisu iskvarili “prljavi“ američki dolari. Putin ga je zato i imenovao za jedinog sportskog ambasadora Igara u Sočiju i prvog nosioca olimpijske baklje po stizanju na tlo Rusije. Kažu i da se zbog opšte važnosti imaju i na "spid dajlu"...

Međutim, ovo nije priča samo o jednoj hokejaškoj zvezdi, već svima onima koje ćemo od početka turnira 12. februara gledati na ledu. O Rusima zbog domaćinstva govorimo prvo. Selektor Zinetula Biljaledinov može pored Ovečkina da računa na pregršt neverovatnih individualaca poput Jevgenija Malkina, MVP igrača NHL-a 2012, Sergeja Bobrovskog, prošle sezone najboljeg golmana najjače lige sveta, te Ilju Kovaljčuka koji predvodi nemali ruski kontingent iz sve rastućeg KHL-a. Brigu samo predstavlja povreda kapitena Pavela Datsjuka, ali s obzirom da je zlato državno pitanje, nema sumnje da će as Detroita stegnuti zube.

Sidni Krozbi, kapiten KanadeUz sve počasti domaćinima, ipak prvi favorit za osvajanje je aktuelni olimpijski šampion Kanada. Ponovo sa Majkom Bebkokom na klupi, na ledu Kanađane predvodi Sidni Krozbi koji se posle brojnih povreda konačno vratio pravu formu. Nemamo dovoljno mesta da popišemo sve na koje će Bebkok moći da računa, pa pominjemo samo Tejvsa, Geclafa, Neša, Stemkosa, Šarpa, Perija... Sastav koji može praktično da se zove “ko je ko“ trenutno u hokeju.

Možda malo manje glamurozni, međutim, ništa manje kvalitetni Amerikanci stižu u Soči. Ako su pre četiri godine iznenadili sve stigavši do srebra, sada je cilj jasan – napasti zlato i ponoviti onaj šokantni uspeh iz 1980. godine. Ovoga puta nije potrebno “čudo na ledu“ kao tada u Lejk Plasidu, pa da SAD budu šampion, jer Den Bajlzma na raspolaganju između ostalog ima Parizea, Kejna, Brauna, Sutera i najkorisnijeg igrača prošlih Igara, golmana Rajana Milera.

Šveđani put Rusije kreću sa titulom svetskog šampiona osvojenom prošle godine, ali i sa timom u kojem je samo jedan igrač koji ne igra u NHL-u. Pre osam godina iznenadili su sve i stigli to zlata, a ekipa koja ima Zeterberga, braću Sedin, Kronvala i Lunkvista sigurno to može da ponovi.

Česi su olimpijski prvaci bili 1998. godine, kada ih je do titule predvodio legendarni Jaromir Jagr koji će sa svoje 42 godine u Sočiju igrati pete OI. Jedne više imaće za koji dan dve godine stariji Temu Selane čija Finska ima tri medalje na poslednje četiri Olimpijade. Obe selekcije, kao i Slovačka gorostasnog Zdena Hare, prolaze kroz tranzicioni period u kojem su u smeni generacija uspeli poslednjih godina da zabeleže odlične rezultate na Svetskim prvenstvima. Ipak, na Olimpijskim igrama konkurencija je mnogo jača, pa su njihove šanse ipak nešto manje.

Za kraj standardno pitanje, na šta se kladiti? U međunarodnoj konkurenciji pravila su nešto drugačija u odnosu na NHL. Tačnije, veći je teren i mnogo manje se toleriše kontakt igra. Generalno to znači da ima više prostora za igru i da su samim tim ekipe birale brže igrače, što bi trebalo da donese dosta golova. Još od osamdesetih godina 20. veka nismo imali šampiona koji je odbranio titulu, pa se Kanađani bore protiv tradicije. Rusi će sigurno imati sav mogući vetar u leđima, ali istovremeno će pritisak biti veliki, jer je sve sem zlata neuspeh. Ovečkinova verenica, teniserka Marija Kirilenko, na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu osvojila je bronzu za Rusiju. Sigurno da Aleksandru nema boljeg motiva nego da se potrudi da bude bolji olimpijac od svoje buduće supruge.

SISTEM TAKMIČENJA

Na OI u Sočiju učestvuje 12 reprezentacija, od toga devet na osnovu plasmana na Svetskom prvenstvu 2012. (Kanada, Češka, Finska, Norveška, Rusija, Slovačka, Švedska, Švajcarska i SAD), dok su Austrija, Letonija i Slovenija stigle do Sočija kroz kvalifikacije. Ekipe su podeljene u tri grupe, pobednici grupa i druga najbolje plasirana selekcija idu direktno u četvrtfinale, dok ostalih osam selekcija u prvoj eliminacionoj rundi odlučuju o preostala četiri učesnika.

Mečevi će se od 12. februara igrati u dve posebno izgrađene dvorane za ove Igre, u Šajba Areni kapaciteta 7.000 mesta i Baljšoj Ajs Domu kapaciteta 12.000 mesta u kojoj će biti održano i finale 23. februara. Hokejaški turnir, kao i uostalom ostatak takmičenja, možete pratiti na Javnom servisu Srbije.

A GRUPA
Rusija
Slovačka
SAD
Slovenija

B GRUPA
Finska
Kanada
Norveška
Austrija

C GRUPA
Češka
Švedska
Švajcarska
Letonija

Piše: Miloš Šakan;
Foto: Action Images


tagovi

ZOI SočiZOI 2014hokej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara