(© MN Press)
(© MN Press)

Darko Zakoč kao sinonim trofejnih dana Užičanki: Ne živim od prošlosti, fokus je na sadašnjosti

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.10.24. | 10:05

"Teško je praviti komparacije. Drugo je vreme, a i druge su okolnosti", ističe trener Jedinstva

Jedna od prvih asocijacija na Odbojkaški klub Jedinstvo iz Užica je Darko Zakoč. Legendarni stručnjak je sa slavnim klubom osvojio osam titula u nacionalnom šampionatu i sedam pehara u Kupu. U pauzi između dve sezone vratio se na mesto uspeha, posle tačno dve decenije. Novi mandat u staroj odori započeo je kako je i navikao - pobedom.

Startni trijumf nad Inđijom (3:1) probudio je nadu među simpatizerima čuvenog kolektiva da Zakoč može da nastavi tamo gde je i stao. Šef struke daleko je odmereniji u potencijalnim prognozama. Ne obazire se previše na raniji period, iako brojna dostignuća izazivaju posebne emocije, već isključivo razmišlja o aktuelnom trenutku.

Izabrane vesti

"Napravljena je dugačka pauza od 20 sezona. Međutim, od prošlosti se ne živi. Koncentrisan sam na sadašnjost, a čak ne gledam mnogo ni u budućnost. Trudim se da pružim maksimum. Želja mi je da se vidi individualni i kolektivni napredak svake od odbojkašice Jedinstva. Naravno, od samog igračkog materijala i zavisi kakav će se nivo i kvalitet oblikovati", istakao je Zakoč za Mozzart Sport.

Delimično podstaknut pričom o trofejnim danima, napravio je paralelu. Osim naglaska da se radi o dve potpuno različite storije, razume i da su ambicije povremeno iznad realnih očekivanja.

"Nemoguće je promeniti mentalitet. Nikola Jokić je rekao da ljudi više od sporta vole pobede. Čini mi se da ta rečenica posebno važi za male sredine. Užice i pripada toj kategoriji. Svestan sam da je povratak sinonim za nekadašnje uspehe. Teško je i praviti komparacije. Drugo je vreme, a i druge su okolnosti. Jedinstvo prvo mora da stane na čvrste noge, tek potom da potencijalno razmišlja o različitim pravcima u budućnosti".

(© MN Press)(© MN Press)

Ne krije i da bi pojedine karakteristike davnih vremena rado prepisao u novoj eri.

"Uspešna prošlost je polazna osnova. Iako ne gledam previše unazad, mogu se izvući pouke ili specifični temelji. Svi streme da Jedinstvo još jednom bude stabilno. S druge strane, želja je i da u dvorani Veliki park ponovo bude zadovoljavajući broj pristalica. Navijači su svojevremeno bili velika snaga kluba".

Kratku retrospektivu završio je u pozitivnom raspoloženju. Kako je uvek slovio za perfekcionistu, vratio se dešavanjima u sezoni. Da li je i koliko zadovoljan prikazanom partijom na premijeru protiv Inđije, otkrio je analizom pozitivnih i negativnih detalja.

"Zna se da je moja filozofija da postavljam visoko lestvicu. Trenutno je ekipa daleko od tog nivoa. U prvom kolu je bilo puno greška i oscilacija. Ne samo u taboru Jedinstva, već i u drugim klubovima. Reč je o posledici odliva igrača, kao i faktoru neiskustva. Rezultatski je napravljen uspešan start, ali uz dosta problema u igri. Uzroke treba tražiti u tome da sastav nije dovoljno uigran. Neophodno je da imam strpljenja dok tim ne stigne do nivoa koji očekujem. U narednom periodu trebalo bi da dođe do prihvatanja detalja i uloga. Naravno, za čitav proces važno je da prođe i određeno vreme".

Iako nije želeo da traži alibi, razlozi propusta se mogu pronaći u kadrovskim problemima.

"Imali smo dosta ometajućih faktora. Ne pravimo nikakvu vrstu izgovara, ali u prethodnom periodu bilo je i previše nekompletnih treninga. Primetno je da se tražimo, kao i da smo sami sebi najveća nepoznanica".

Prethodno je morao da se suoči i sa potpunom rekonstrukcijom rostera. Prelazak iz nižeg u viši rang, značio je da su pojačanja obavezujuća stavka u procesu ostvarivanja bilo kakvih aspiracija. Jovana Janković (Vesović), Milica Živanović, Aleksandra Spasenić, Marija Tomašević, Marija Borčić, Vanja Savić i Nikolina Zarić samo su deo ruha koji je zadužio opremu...

"Jedno je igranje Prve lige, a nešto sasvim drugo Superlige. Imajući u vidu moje odsustvo, veliku pomoć dala mi je sportska direktorka Vesna Čitaković. Bolje je upućena u situaciju u srpskoj odbojci. Moram i da priznam da je tržište specifično. Svaka iole kvalitetnija odbojkašica traži put u inostranstvu. Nije lako napraviti respektabilan sastav, a da istovremeno garantuje visok nivo igre".

U skladu sa turbulencijama u gotovo većini klubova, članovi elitne divizije su skoro ujednačenog kvaliteta u odnosu na protekla izdanja. Postoje i dalje kolektivi koji su istakli kandidaturu za tron, ali mečevi do kraja ligaškog dela mogu doneti i iznenađujuće rezultate.

"Činjenica je da je izdefinisana razlika u performansama između prvih pet i ostalih klubova. Međutim, verujem da će da bude puno neizvesnosti i neočekivanih epiloga. Stvorena je tako i prilika da timovi iz donjeg doma potencijalno savladaju jače rivale. Zato je neophodna maksimalna koncentracija. Jedinstvo će razmišljati iz kola u kolo, posmatrajući svaku sledeću utakmicu kao kvalifikacionu. Ukoliko se budu beležili trijumfi, to je i znak da smo blizu opstanak. Ako se dođe i do kontinuiteta i stabilnosti, možda je moguć plasman u plej-of. Kako bude odmicala Superliga, tako će valjda planovi i želje ići u korak sa ciljevima".

(© MN Press)(© MN Press)

Stavljena je odavno tačka na prvu rundu. Zahvaljujući žrebu bi i Jedinstvo u narednih nekoliko nedelja moglo da kreira sopstvenu sudbinu. Predstojeći rivali su po meri, pa sledi serija duela protiv glavnih konkurenata, kao što su Partizan, beogradski Radnički, Omladinac, Jedinstvo (Stara Pazova), Srem…

"Praktično ćemo znati gde smo posle prvih šest ili sedam rundi. Koliko je dobro, toliko može i da bude opasno. Vremena nikada nije dovoljno, pogotovu što nam nije bilo saveznik ni kada smo počinjali pripreme. Bitno je za početak da pronađemo sebe i igru, potom će i doći bolji rezultati i plasman. Najbolji način je da pravimo korak po korak", zaključio je Zakoč.

Superliga Srbije za odbojkašice - 2. kolo

Petak

Spartak (Subotica) - Jedinstvo (Stara Pazova) 1:3

Subota

18.00: Ub - Omladinac

18.00: (2,11) Jedinstvo Užice (1,65) Partizan

19.00: (1,05) Tent (7,70) Inđija

19.00: (1,22) Železničar (3,80) Srem

Nedelja

17.30: Crvena zvezda - Radnički (Beograd)




tagovi

OK JedinstvoDarko ZakočSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara