Patrik Vinček (©Reuters)
Patrik Vinček (©Reuters)

Čudo na Baltiku: Kil ima šampionski DNK-a, istopio -9 iz Monpeljea i plasirao se u Keln

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.05.24. | 21:23

EHF Liga šampiona: Zebre Filipa Jihe napravile podvig u revanšu. Pred više od 10.000 gledalaca pobedile Monpelje sa 31:21 (17:14). U prvom meču u Francuskoj je bilo 39:30 za tim Patrisa Kanajea. Junak je bio češki golman Tomaš Mrkva

Zebre sa Baltika imaju očajnu sezonu u Bundesligi, nisu bili ni blizu odbrane trona, u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona su doživele katastrofu u Monpeljeu, ali su revanšu pred više od 10.000 navijača istopili minus i slavili sa 39:30 i pridružili se Magdeburgu, Olborgu i Barseloni na finalnom turniru Lige šampiona u junu u hramu svetskog rukometa, Lankses areni u Kelnu.

Kil je pokazao da ima šampionski DNK-a i pored loše sezone u Nemačkoj. Na poluvremenu je bilo 17:12 za domaćina. Tada je već mirisalo na preokret, ali nije se tim Patrisa Kanajea dao tako lako, do sredine nastavka meča je imao četiri do pet golova minusa, ali onda sledi furiozni finiš Kila. Od 24:20 u 45. minutu serijom 7:1 do konačnih 31:21, dovoljno za polufinale i ostanak u igri za titulu prvaka Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Sjajan je na golu bio Čeh Tomaš Mrkva. Čuvar mreže Kila je odbranio tri udarca gostima u poslednjih dva minuta, a na kraju je zaustavio šut Brazilca Monte dos Santosa i sprečio sedmerca na Baltiku. Bekovi Erik Johanson i Mikola Bilik slali projektile ka golu francuskog vicešampiona. Na kraju erupcija oduševljenja u dvorani na severu Nemačke. Moćna četa Filipa Jihe se izdigla kao Feniks iz pepela i biće drugi klub iz Bundeslige na završnom turniru, pored branioca krune i verovatno novog šampiona Nemačke, Magdeburga. Ako se tome doda da je na završnom turniru Lige Evrope u Hamburgu čak tri od četiri ekipe iz Nemačke u polufinalu, jasno je gde se igra najbolji rukomet na planeti.

Šveđanin Erik Johanson je postigao osam golova, a jedan manje je delo Austrijanca Mikole Bilika. Šest je dao Harald Rajnkind, a po četiri Patrik Vinček i Hendrik Pekeler. Tomaš Mrkva je zaustavio 12 udaraca, odnosno imao je čak 41 odsto uspešnih intervencija. Kod gostiju koji imaju lošu sezonu i naredne godine neće igrati Ligu šampiona, najbolji je bio Lukas Pelas sa šest pogodaka. Po četiri su dali Valentin Port i Janis Len, a tri Artur Len.

Bekovi i golmani su zakazali. Staš Skube, Dijego Simonet i Monte dos Santos su samo po jednom pogodili mrežu rivala. Reprezentativni čuvari mreže evropskog i olimpijskog šampiona ukupno su imali samo devet odbrana, Šarl Bolzinger šest, a Remi Debone samo tri.

Barselona je već posle prvog meča u Parizu prebrinule sve dileme oko plasmana u Keln. Dobila je Pari Sen Žermen u gostima sa 30:22, a i revanšu je bila bolja - 32:31. Kapiten Dika Mem je postigao sedam golova za domaćina, dok je kos Svetaca 10 puta pogodio Eloim Prandi.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Sreda

Olborg – Vesprem 33:28 (18:14), prvi meč: 31:32

Magdeburg – Kjelce 27:25 posle penala (23:22, 11:13), prvi meč: 26:27

Četvrtakk

Kil - Mopelje 31:21 (17:12), prvi meč: 30:39

Barselona - Pari Sen Žermen 32:31 (17:12), prvi meč: 30:22



tagovi

EHF Liga šampionaRK KilRK MonpeljeRK Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara