Momir Ilić (©Reuters)
Momir Ilić (©Reuters)

Čudesni preokret Vesprema: Od -6 do prvog vođstva na meču i pobede pred put u Dansku (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.04.24. | 22:20

EHF Liga šampiona: Tim Momira Ilića pobedio Olborg sa 32:31 u prvom duelu četvrtfinala. Egipćanin Omar Jahija dao gol u poslednjoj desetinki meča. Barselona razbila PSŽ u Parizu sa 30:22 i jednom nogom je na završnom turniru u Kelu

Najbliži završnom turniru EHF Lige šampona u Kelnu su Monpelje koji je pregazio Kil sa 39:30 i Barselona koja je dobila PSŽ u Parizu sa 30:22, dok će u dvobojima Kjelce - Magdeburg i Vesprem - Olborg da bude vatre jer su domaćini slavili sa samo golom prednosti pred revanš u Nemačkoj, odnosno Danskoj.

Vesprem, trenera Momir Ilića i pivotmena Dragana Pešmalbeka, bio je favorit na svom terenu protiv Olborga. Poveo je prvi put u poslednjim sekundama meča, kada je Egipćanin Omar Jahija presekao loptu gostima na pet sekundi pre kraja i uz zvuk sirene postigao gol, za minimalnu pobedu – 32:31. Gledao se snimak jer su desetinke odlučivale da li je lopta ušla u mrežu pre isteka vremena, ali na kraju je ipak priznat pogodak. Prvo vođstvo na meču za mađarskog šampiona i pobeda. Ipak, Skandinavci sada imaju veće šanse da pred svojim navijačima izbore završni turnir u hramu svetskog rukometa, Lankses areni.

Izabrane vesti

Počeli su furiozno Mikel Hansen i drugovi, odmah su poveli sa 4:1 i 10:5. Početkom drugog poluvremena je bilo i +6 – 19:13 za goste. Mnogo su grešili domaćini, nikako nisu mogli da spuste minus, ali sredinom nastavka, pojačali su odbranu, razigrali su se francuski asovi Nedim Remili i Ludovik Fabregas, uz odlična krila Mikitu Vailupaua i Bjarki Mar Elisona. Nekoliko dobrih odbrana imao je i Danac Majk Jensen.

Mađarski šampion je napravio seriju 4:0, smanjio na 19:21. U 54. minutu je prvi put na meču izjednačio. Olborg je konstantno imao prednost u finišu, ali nije iskoristio poslednji napad, a spretni levoruki Omar Jahija je na kraju uspeo da izazove delirijum među 6.000 navijača u gradiću u blizini jezera Balaton.

Nedim Remili je šest puta zatresao mrežu danskog vicešampiona. Bjarki Mar Elison i Mikita Vailupau su bili precizni po pet puta, dok je Ludovik Fabregas dao četiri pogotka. Domaći golmani su imali 10 odbrana, Španac Rodrigo Korales sedam, a Majk Jensen tri. Srpski reprezentativac Dragan Pešmalbek je postigao dva pogotka iz isto toliko pokušaja.

Kod gostiju čak četvorica su postigla po četiri pogotka – Aleks Vlah, Rene Antonsen, Tomas Arnoldsen i Mads Hokser Handgerd. Legendarni Niklas Landin Jakobsen nije imao dan, samo sedam intervencija za jednog od najboljih golmana u ovom veku.

Pari Sen Žermen je za vikenda pregažen od Nanta u finalu Kupa Francuske (23:31), a sada je ubedljivo poražen na svom terenu od Barselone – 22:30 (14:11), pa je na pragu ispadanja iz evroelite. Vodili su Sveci 40 minuta, ali u nastavku razigrali su se Francuzi, kapiten Dika Mem i Melvin Ričardson i golman Gonzalo Perez de Vargas.

Katalonci prave seriju 8:2, preokreću na 19:16 i do kraja meča uspevaju da povećaju prednost na velikih +8 pred revanš u Blaugrani. Kapiten Barselone Dika Mem je dao sedam golova, a jedan manje je delo njegovog zemljaka Melvina Ričardsona, dok je šest pogodak dao i robusni portugalski pivotmen Luiš Frade. Perez de Vargas je imao 10 intervencija, odnosno 50 odsto odbrana. Nije imao dan Danac Emil Nilsen koji je zaustavio samo jedan udarac iz 12 pokušaja. Sjajnu rolu imao je supertalentovani Petar Cikuša koji je dao četiri pogotka.

Kod Parižana, dok je Andreas Palička branio sjajno, skidao zicere i sedmerce, imali su vođstvo. Čim je Šveđanina stao, nastali su problemi. Napad je bio jalov. Poljski pivotmen Kamil Sipžak je postigao sedam golova za domaćina, a Norvežanin Kent Tonesen i Španac Feran Sole po četiri. Palička je zaustavio 12 udaraca gostima. Nikola Karabatić i Eloim Prandi nisu se upisali u listu strelaca.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Romu na Olimpiku, Arsenal na Emirejtsu ili možda Marselj na Velodromu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI)

Sreda

Kjelce - Magdeburg 27:26 (14:13)

Monpelje - Kil 39:30 (20:16)

Četvrtak

Vesprem - Olborg 32:31 (12:17)

PSŽ - Barselona 22:30 (14:11)



tagovi

RK PSŽRK BarselonaEHF Liga šampionaVespremMomir IlićDragan PešmalbekRK Olborg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara