(© Odbojkaški savez Srbije)
(© Odbojkaški savez Srbije)

Crveno-beli nastavljaju evropske bitke: Trofej kao podsticaj na putu do elite

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.10.24. | 08:09

Odbojkaši Zvezde u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igraju protiv Oriona u Holandiji (20.00)

Kada je kapiten Crvene zvezde Aleksandar Gmitrović pred revanš protiv Omonije u prvom kolu kvalifikacija za odbojkašku Ligu šampiona najavio da bi voleo u narednoj rundi da igra sa Orionom, holandski predstavnik bio je daleko od potencijalnog megdana. Želja mu se i ostvarila, pošto će klub sa Marakane u premijernom duelu drugog koraka ka eliti pokušati da preskoči ekipu iz Dutinhema (sreda, 20.00 časova), na gostujućem terenu u dvorani "SaZa".

Preživeo je predstojeći protivnik crveno-belih pakao kako bi i došao u priliku da se bori za pobedu. Katastrofalno izdanje sa Selverom u Talinu (0:3), nagoveštavalo je da nema čemu da se nada u drugoj utakmici. Štaviše, početak u Holandiji izgledao je samo kao nastavak agonije. Estonski tim bio je bolji u uvodnoj deonici, ali je Orion osvojio sledeća tri. Pronašao je tako i način da napravi preduslov za preokret, potom i da trijumfuje u triler završnici zlatnog seta – 15:13.

Izabrane vesti

"Imao sam više želju iz prihvatnih razloga. Nikada do sada mi se nije ukazala prilika da budem u Holandiji. Ako ostavim lične afinitete u drugom planu, ne sumnjam u snagu Oriona. Obrazac pobede nad Selverom samo ukazuje na to da su izuzetan rival. Iza njih je odličan meč, pogotovo u tom odlučujućem periodu. Oba kluba su imala podjednake šanse za prolaz dalje. Na kraju, možda nije ni bitno da li je estonski ili holandski predstavnik. Polazim od sebe, zatim i ekipe, u fokusu je isključivo kako će Crvena zvezda da odigra u Dutinhemu", istakao je Gmitrović za Mozzart Sport.

(© MN Press)(© MN Press)

U odnosu na prethodnog izazivača iz Nikozije, predvodnik večitog rivala svestan je da novi dvomeč neće biti formalnost i rutinsko odrađivanje posla.

"Nemamo dilemu da je Orion kvalitetan. Objektivno je i svaka sledeća runda kvalifikacija za Ligu šampiona obično zahtevnija u odnosu na proteklu. Spremali smo se kompletno leto za ono što nam predstoji u narednom periodu. Utakmica protiv prvaka Holandije je samo jedna u nizu. Nećemo preterano da se bavimo pojedincima, ističući od koga bi trebalo da preti najveća opasnost. Sigurno je da ne zavise samo od jednog člana startne postave, što su na kraju i pokazali u revanšu prvog kola".

Uvertira uoči evropskih obaveza napravljena je osvajanjem Superkupa. Vojvodina Mozzart pala je u Smederevu posle taj-brejka. Osim slavlja, trofej je izabranike Ivice Jevtića naoružao neophodnom dozom samopouzdanja.

"Mnogo je bolja i lepša atmosfera, ali i hemija u ekipi. Zadovoljni smo kako smo krenuli. Novosađani su gajili nade da mogu do pehara. Koliko je bila kvalitetna utakmica, pokazuje da je i rešena tek posle pet setova. Zvuči kao kliše, ali Superkup je i dao dodatni vetar u leđa pred najvažniji deo kvalifikacija za Ligu šampiona".

Upravo se u bivšoj prestonici srednjovekovne Srbije potvrdilo koliki je značaj duže klupe. Kako crveno-bele očekuje naporna sezona, praktično učešće na četiri fronta, nužna je i angažovanost svakog člana kluba. Trka je krenula takmičenjem u Ligi šampiona, a nastavila se u Kupu i Superkupu, uz start i Superlige već za vikend. Zato je bilo kakvo iskakanje rezervista, kao što je bio slučaj sa džokerom Aleksandrom Blagojevićem protiv Lala, ključno na putu ostvarivanja visokih ambicija.

"Gibe (prim. aut. Aleksandar Blagojević) je kompletan igrač. Neverovatna je važnost njegovog učinka sa klupe. Ušao je u igru na poziciju primača servisa, iako je primarno korektor. Ispostavilo se da se zahvaljujući požrtvovanju i stiglo do trofeja. Cela ekipa mu je i zahvalna na tome".

Osetilo se tada, izvesno će i u daljem toku sezone, odsustvo primača servisa Filipa Stoilovića. Povratnik u redove srpskog šampiona iz zdravstvenih razloga nije u mogućnosti da pomogne saigračima.

"Crvenu zvezdu je poremetio Filipov izostanak. Govorimo o našem najiskusnijem odbojkašu. Možemo da mu poželimo samo brz oporavak, uz nadu da će se vratiti na teren što pre. Nedostaje nam njegovo prisustvo, kao i nemerljiv doprinos u samoj igri".

U susret prvom duelu, a pred revanš koji je na Banjici u utorak, 8. oktobra (19.00), imao je Gmitrović posebnu poruku za navijače.

"Njihovo ohrabrenje i podrška su neprocenljivi. Videli smo samo koliko su nas puta vraćali u igru u Smederevu. Svaki pad je doneo i povratak zahvaljujući njima. Voleli bismo da ih vidimo u svakoj sledećoj utakmici. Kako na domaćoj, tako i inostranoj sceni. Na nama je da napravimo uvertiru u Holandiji, a potom i da zajedno proslavimo prolaz dalje u Beogradu", zaključio je Gmitrović.

Kvalifikacije za Ligu šampiona (odbojkaši) – 2. kolo

Utorak

Šonenverd – Brašov 1:3 (25:18, 23:25, 21:25, 26:28)

Sreda

18.00: (1,55) Olimpijakos (2,65) Guaguas

20.00: (2,29) Orion (1,55) Crvena zvezda

20.15: (1,20) Tirol (4,00) HAOK Mladost

Piše: Uroš Selenić


tagovi

OK Crvena ZvezdaLiga šampiona u odbojcialeksandar gmitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara