Alehandro Bustos Sančez (©Reuters)
Alehandro Bustos Sančez (©Reuters)

Crna Gora se oprostila od titule u Svetskoj ligi, Španija furiozno do novog dvoboja sa Italijanima

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.07.22. | 21:38

Ajkule doživele prvi poraz od Trikolora posle 13 pobeda

Dođe i takvo leto – Srbija, Hrvatska i Crna Gora na dva turnira bez medalje. Nekada nezamislivo, danas realnost. Poprilično surova.

U tranzicionom periodu članice nekadašnje velike države izgubile su korak za najvećim konkurentima. Smena generacija i novi početak nijednoj nije prijao. Srbija je posle Svetskog prvenstva i u Svetskoj ligi poslata u razigravanje od petog do osmog mesta. Hrvatska se nije ni kvalifikovala za Superfinale u Strazburu, dok je u Budimpešti prekinula nestvarni niz od sedam osvojenih medalja na planetarnoj smotri. Crna Gora se večerašnjim porazom do Francuske u četvrtfinalu Svetske lige oprostila od titule – 12:9 (1:3, 4:2, 4:1, 3:3).

Izabrane vesti

Posle 18 godina i prva tri izdanja Svetske lige zlato neće otići u neku od bivših jugoslovenskih republika. Svetska liga će dobiti novog šampiona, pošto se u samu završnicu nije plasirao niti jedna od zemalja kojoj je intonirana himna. Nema Srbije, Crne Gore, Hrvatske, dvostrukog šampiona Mađarske, a ni Rusije, koja je osvojila premijerno izdanje.

Za titulu u Strazburu boriće se Italijani, Španci, Amerikanci i Francuzi. Prvi polufinalni par je repriza Svetskog prvenstva odigranog u Budimpešti početkom leta, u drugom će domaćin udariti na Amerikance, aktuelne vicešampione Svetske lige.

Španci su rutinskim trijumfom nad Kanadom (13:6) zakazali obračun sa Italijanima i poslali severnoameričku selekciju na Srbiju u razigravanju od petog do osmog mesta. Alberto Baroso, Nikolas Garsija Paul i Bernat Sanauha izbušili su kanadske golmane i trasirali put Crvenoj furiji do nove borbe za medalju. Blizu iznenađenja bila je Australija protiv Amerike (13:12), pala je u samoj završnici, a igra Crne Gore je pukla po šavovima u drugom poluvremenu.

Četa Vladimira Gojkovića odlično je otvorila utakmicu, razigrao se Marko Mršić, koji je Srbiji u prvom kolu grupne faze spakovao pet golova. Ali, Ajkule su dobru igru prikazale samo u uvodnim minutima četvrtfinalnog dvoboja. Za Iga Kruziju, bivšeg crnogorskog reprezentativca, golmani  Petar Tešanović i Lazar Andrić nisu imali rešenje. Rotirao ih je selektor, međutim, to nije poremetilo ubojitog šutera Francuske.

Okrenuo je domaćin Crnogorce početkom trećeg kvartala, uštopovani su Kanstantsin Averka i Dušan Matković. Niko osim Mršića nije uspeo da uđe u seriju, dok su, pored Kruzije, kod Francuza nišan podesili svestrani Toma Vernu i Aleksandr Buet.  

SVETSKA LIGA - ČETVRTFINALE

Ponedeljak

Srbija - Italija 7:14 (2:3, 2:3, 2:4, 1:4)

Španija - Kanada 13:6 (1:2, 3:3, 4:0, 5:1)

Australija - SAD 11:12 (2:1, 2:4, 5:4, 2:3)

Crna Gora - Francuska 9:12 (3:1, 2:4, 1:4, 3:3)


tagovi

Svetska liga vaterpolovaterpolo reprezentacija Crne GoreVaterpolo reprezentacija FrancuskeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaVaterpolo reprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara