(©AFP)
(©AFP)

Četiri skakaonice: Stoh i Lindvik u poteri za Gajgerom

Vreme čitanja: 3min | čet. 31.12.20. | 10:16

U Garmiš-Partenkirhenu, drugoj stanici Novogodišnje turneje, Granerud i Ajzenbihler neće smeti sebi da dozvole još jednu slabu seriju

Na prelasku iz stare u novu godinu, skokovi na Novogodišnjoj turneji rezervisani su za Garmiš-Partenkirhen. Današnjim kvalifikacijama i sutrašnjim skokovima u zvaničnim serijama, završiće se nemački deo turneje Četiri skakaonice, a odmah po završetku takmičenja skakači se sele u austrijski Insbruk. Odmora za predah nema.

Nemački Garmiš-Partenkirhen druga je stanica u okviru Novogodišnje turneje, a šesta stanica Svetskog kupa u skijaškim skokovima. Garmiš je grad i poznato zimovalište u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, u upravnom području Gornja Bavarska. Nalazi se blizu granice sa Austrijom i smešten je na obroncima Alpa.

Izabrane vesti

Skakaonica u Garmiš-Partenkirhenu nosi naziv “Olimpijska”. Izgrađena je davne 1921. godine, a renovirana je dva puta - 1978. i 2007. godine. Veličina skakaonice iznosi 142m, kalkulaciona linija je na 125 metara, a rekorderi skakaonice su Simon Aman i Marijus Lindvik. Obojica će se danas naći u kvalifikacijama. Lindvik je treći u poretku turneje Četiri skakaonice, a rekord su postavili skokovima od 143,5 metra.

Marijus Lindvik je u 68. izdanju Novogodišnje turneje slavio u Garmiš-Partenkirhenu, a veliki broj aktivnih skakača završavao je na najvišem mestu na podijumu u Garmišu. Malo je verovatno da će Simon Aman ponoviti uspeh ih 2011. godine kada se prvog dana januara popeo na vrh postolja. Gregor Šlirencauer takmičiće se samo u austrijskom delu turneje kao član nacionalne grupe austrijskih skakača, a na drugoj stanici turneje trijumfovao je dva puta. Pored pomenutog Marijusa Lindvika, najbolji na “Olimpijskoj” skakaonici od onih koji će se i danas naći na zaletištu bili su Peter Prevc, Danijel Andre Tande, Kamil Stoh i Rjoju Kobajaši.

(©AFP)(©AFP)


Takmičenje u Oberstdorfu, prvoj stanici turneje, nije plenilo naročito dugim letovima. Markus Ajzenbihler izveo je najduži skok u drugoj seriji (142 metra), a pobedu je odneo domaći skakač – Karl Gajger. Bio je to specijalan dan za nemačkog skakača. Tek što je preležao virus korona, svetski prvak u ski-letovima sa Planice stekao je prednost u odnosu na rivale u pohodu na “Zlatnog orla”, jednu od najprestižnijih nagrada u svetu sporta. Nedavno je Gajger dobio ćerku, skače uz puno elana i mogao bi da pokvari sve prognoze. Nisu nemačkom skakaču davane velike šanse uoči početka turneje Četiri skakaonice. Ne zato jer u ovom trenutku nije dovoljno kvalitetan, naprotiv, spada među najbolje skakače današnjice, već jer je bilo upitno kako će se nositi sa izazovima nakon odsustva zbog korone.

Poljaci su se rodili iz pepela poput feniksa. Organizatori su nakon dva negativna testa Klemensa Muranke poništili prvobitnu zabranu o učešću poljskih skakača u Oberstdorfu. Bila je to dodatna motivacija za iskusnog lisca Kamila Stoha. Zauzeo je Poljak drugu poziciju u Oberstdorfu i kasni za Gajgerom samo 2,8 bodova. Dvostruki osvajač “Zlatnog orla” definitivno će biti jedan od glavnih kandidata za najviši plasman u Garmišu, ali i u generalnom poretku turneje.


Lider Svetskog kupa, Halvor Egner Granerud, i Markus Ajzenbihler ispucali su loše skokove u prvoj seriji na skakaonici “Šatenberg”. Kada se sve sabere i oduzme odlično su prošli. Imaće priliku da poprave utisak u Garmišu, ali i da smanje zaostatak za vodećima.

Takmičenje u Oberstdorfu bilo je “osiromašeno”. Promena odluke organizatora, vraćanje Poljaka u takmičenje i poništavanje kvalifikacija značili su da će se u prvoj seriji naći sva 62 takmičara iz kvalifikacija i da neće biti specijaliteta – 25 direktnih duela. U Garmišu se stvari vraćaju na staro, ako ne dođe do novih, nepredviđenih komplikacija. Kvalifikacije su danas na programu od 14.00, a 1. januara u istom terminu održaće se prva, a potom druga serija skokova.


PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

Garmiš PartenkirhenČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara