(©AFP)
(©AFP)

Četiri skakaonice: Granerud preleteo sve u kvalifikacijama u Insbruku

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.01.21. | 14:44

Lider Svetskog kupa hvata zalet za osvajanje Novogodišnje turneje

Arhivirane su skakaonice “Šatenberg” u Oberstdorfu i “Olimpijska” u Garmiš-Partenkirhenu, a najbolji u današnjim kvalifikacijama u austrijskom Insbruku bio je Halvor Egner Granerud. Norvežanin je skokom od 129 metara došao do prvog mesta, a sutra će u prvoj seriji za plasman u drugu skakati protiv Čeha Viktora Polašeka. Skakači iz drugog plana nastavili su odlično da skaču u kvalifikacijama, a nakon Filipa Ašenvalda i Anžea Lanišeka, blizu pobede i nagrade od 5.000 evra bio je Austrijanac Danijel Huber.

Leder Svetskog kupa poslednji se pojavio na zaletištu i najdužim letom "maznuo" Huberu nagradu i poslao ga na sunarodnika Manuela Fetnera u prvoj seriji.

Izabrane vesti

Kvalifikacije na trećoj stanici Novogodišnje turneje nisu donele veća iznenađenja. U kvalifikacijama se našlo 60 skakača, a pored Graneruda i Hubera najboljih deset kompletirali su Kubacki, Ajzenbihler, Stoh, Kraft, Gajger, Žila, Peter Prevc i Ašenvald.


Marijus Lindvik, trećeplasirani iz Oberstdorfa, preskočio je Insbruk. Norvežanin nije skakao ni u Garmiš-Partenkirhenu, a norveški tim odlučio je da za njega do kraja turneje ne traži zamenu.

Najzanimljivije parove u sutrašnjem nadmetanju u Insbruku, čiji početak je zakazan za 13.30, činiće: Jukija Sato - Rjoju Kobajaši, Štajner - Kitosaho, Cene Prevc - Haman, Domen Prevc - Lanišek, Paške - Johanson, Dešvanden - Forfang, Herl - Tande, Frojnd - Ašenvald i Aman - Gajger.

Rekorder skakaonice, Mihael Hajbok, potvrdio je da mu leži skakaonica u Insbruku. Na prva dva takmičenja u okviru turneje Četiri skakaonice jako je loše skakao, nije osvajao bodove za Svetski kup, što znači da nije bio među 30 najboljih, a u tekućoj sezoni najbolji plasman mu je četvrta pozicija na Svetskom prvenstvu u ski-letovima na Planici.

(©AFP)(©AFP)

Za razliku od takmičenja u Oberstdorfu i Garmišu, Gregor Šlirencauer se pojavio u kvalifikacijama na matičnoj skakaonici. Skokom od 120,5 metara miljenik navijača izborio je plasmana u prvu zvaničnu seriju. Dvostruki osvajač Novogodišnje turneje daleko je od forme iz “onih” dana, kiselim osmehom ispratio je rezultat na semaforu koji mu je u tom trenutku doneo prvo mesto u kvalifikacijama. Bez obzira na to što više ne spada među takmičare koji mogu da osvoje turneju, legendarnog skakača uvek je lepo videti na zaletištima u Svetskom kupu i turneji Četiri skakaonice.

Finci mogu biti zadovoljni izdanjima svoja jedina dva predstavnika u Novogodišnjoj turneji. Kitosaho i Alto konstantno prolaze kvalifikacije, a to je dobar pokazatelj koliko su se Fincima ambicije srozale. Nekada najveća skakačka nacija raduje se što ima takmičare koji su u stanju da obezbede jedan ili dva skoka u zvaničnoj seriji. Plasman na postolje, ili pak pobeda, misaona su imenica. Ne tako davno, finski takmičar Ansi Koinvuranta je trijumfovao u Insbruku. Bilo je to 2014. godine, dok je šest godina ranije nenadmašni Jane Ahonen odneo pobede u Insbruku i Bišofshofenu, osvojio petog “Zlatnog orla” i ostao upisan kao poslednji Finac osvajač Novogodišnje turneje. Teško da će se na tom polju u skorije vreme nešto promeniti.

Glavno takmičenje, tačnije prva serija skokova u Insbruku na programu je sutra od 13.30, a po završetku direktnih duela, nakon kraće pauze, počeće druga serija. Kao i u Garmiš-Partenkirhenu, 25 pobednika i pet “laki luzera” naći će se u drugoj seriji.

PIŠE: Stefan TANASIĆ



tagovi

Halvor Egner Granerudski skokoviSvetski kup u ski skokovimaČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceInsbruk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara