Odbojkaši Srbije na EP 2021. (©CEV)
Odbojkaši Srbije na EP 2021. (©CEV)

Četiri polufinala odbojkaša na pet SP u 21. veku: Mogu li Orlovi ovog puta među četiri?

Vreme čitanja: 5min | sub. 27.08.22. | 09:02

Izabranici Igora Kolakovića večeras od 20.30 igraju meč prvog kola protiv Ukrajine

Naši odbojkaši u 21. veku kao da imaju rezervisano mesto u polufinalu Svetskog prvenstva. Samo jednom Orlovi nisu uspeli da uđu među četiri najbolja tima planete, bilo je to 2014. godine kada su Kolakovićevi izabranici u Poljskoj bili deveti. I ovog puta im je cilj da dođu do borbe za medalje. Put će biti trnovit, težak, mnogi smatraju u ovako jakoj konkurenciji - čak i nemoguć. Sve počinje od prvog meča koji je na programu večeras od 20.30 protiv Ukrajine u dvorani Spodek u Katovicama (Sport klub). Posle se nastavlja protiv Portorika i Tunisa, koji su takođe smešteni u grupu A.

Podsetimo, Jugoslavija je 2002. godine bila u polufinalu i završila kao četvrta. Četiri godine kasnije pozicija je bila identična. Kolakovićev tim je 2010. osvojio bronzu, a na sledećem SP bio deveti. Na poslednjem planetarnom šampionatu 2018. godine Orlovi su ponovo pronašli recept za dolazak do polufinala i još jednom su bili na četvtoj poziciji.

Izabrane vesti

Zna se da odbojkaši uvek mogu do završnice, da li ih smatrali za favorite ili ne - svejedno. I sada su ubeđeni da su spremni da još jednom potvrde da im je mesto u svetskom vrhu. Iako može u vazduhu da se oseti da ih ljuti što mnogi ne veruju u njih, sasvim je realno da ne može niko da ih svrsta među najveće favorite. Poljska, Amerika, Francuska, Italija, Brazil... To su selekcije kojima se daju veće šanse za visok plasman, s razlogom. Njihove partije i rezultati ostvareni u poslednjem periodu stavljaju ih na vrh te liste.

U isto vreme, to ne isključuje mogućnost da Srbija u nekoj fazi takmičenja sruši bilo koji od tih timova. Ukoliko bi se namestilo da Orlovima sve polazi od ruke u osmini finala, pa i četvrtfinalu - da drže prijem na visokom nivou i napadnu servisom, ne bi bilo ništa čudno da skinu skalp najvećim favoritima. Ali, isto tako ne može da se garantuje da će Srbija sigurno ubeležiti pobedu ako se sastane sa ekipama koje nisu glavni pretedenti na najviši plasman, kao što su Slovenija, Iran, Argentina, Holandija, Kuba...

Trenutno je stanje u svetskoj odbojci takvo da neki timovi mogu da se zamisle i na prvoj i na osmoj poziciji. Konkurencija je prejaka, iznenađenja će se sigurno dešavati. Ono što je prvo u mislima naših odbojkaša jeste grupna faza. S obzirom na to da Srbija za rivale ima Ukrajinu, Portoriko i Tunis, bilo bi poželjno da ostvari sve tri pobede i plasira se u osminu finala sa maksimalnim učinkom i što manje izgubljenih poena. Onda bi i rival u prvom eliminacionom meču sigurno bio lakši...

Po novom sistemu neće se ukrštati u eliminacijama jedna grupa s drugom, nego će ekipe po učinku biti rangirane od 1. do 16. mesta. Ukoliko domaćini Slovenija i Poljska prođu, za njih će biti rezervisane pozicije jedan i dva, a onda će se ređati ostali.

PODRAŠČANIN KORAČA PREMA REKORDU

Kolaković je u Poljsku poveo sastav u kome je pet igrača koji će prvi put zaigrati na SP - Dušan Petković, Vuk Todorović, Nikola Peković, Nemanja Mašulović i Pavle Perić. Po dva puta su na planetarnoj smotri bili Atanasijević, Jovović, Kovačević, Lisinac, Petrić i Ivović, dok su jedno ovakvo iskustvo doživeli Milan Katić i Petar Krsmanović.

Jedini igrač koji je čak četiri puta bio učesnik SP je Marko Podraščanin. On će u Poljskoj napuniti 35 godine i to baš na dan kada se bude igralo sa Portorikom (29. avgust). Iskusni srednji bloker koji je velika uzdanica italijanskog Trentina na ovom takmičenju ima lepu priliku da uđe u istoriju naše odbojke. Naime, ukoliko bude odigrao sedam utakmica postaće rekorder po broju mečeva u reprezentativnom dresu. Trenutno je na brojci 325, a ispred njega je samo Andrija Gerić sa 331 mečom. Da bi do toga došlo, potrebno je da Orlovi polete sve do kraja SP.

Sada je u našem nacionalnom timu najstariji igrač kapiten Nemanja Petrić koji je krajem jula napunio 35 godine. Najmlađi je Pavle Perić koji je nedavno oduvao 24 svećice na torti.

Svakako kada se pogleda naš roster ima igrača koji su značajna imena u svetu svetske odbojke, pa to uvek daje za pravo da se nacija nada dobrom rezultatu. Podraščanin i Lisinac su igrali finale Lige šampiona i to u prvoj postavi Trentina. Nije ništa čudno kada takvi igrači kažu da uvek idu po medalju, bez obzira na to koliko rivali bili jaki... Bilo bi poželjno da Atanasijević i Kovačević prikažu najbolja izdanja, potrebno je i da Ivović i Petrić pronađu pravu formu posle povreda, da još konstantniji bude Perić, da Mašulović unese energiju koju ima, da leti po terenu Peković, da su u svakom trenutku motivisani da pomognu Petković, Krsmanović, Todorović, Katić... Onda će Srbiju sigurno hteti da zaobiđu svi favoriti.

S obzirom na to da napadački servis igra veliku ulogu u muškoj odbojci, mnogo toga će zavisiti od našeg prijema. Ukoliko taj element bude na visini zadatka, onda je na Jovoviću da pokuša da razigra saigrače, da što češće nadigra i nadmudri protivničke blokere i iskoristi sav potencijal koji u napadu bez sumnje imamo.

UKRAJINA NE SME DA SE GLEDA SA VISINE

U grupnoj fazi Orlovi će imati dovoljno vremena i utakmica da pronađu pravi ritam za najvažnije bitke. Prvi rival je Ukrajina, s kojom je Srbija imala teške duele na prethodna dva EP. Na poslednjem 2021. naši jesu zabeležili maksimalnu pobedu, ali su dva seta bila prilično neizvesna.

Pre tri godine u četvrtfinalu EP Atanasijević i drugari su slavili posle pet odigranih setova.

"Utakmica protiv Ukrajine je izuzetno važna, jer njome otvaramo prvenstvo. Takođe, Ukrajina je težak rival, cenimo je veoma. Ali mislim da je sve do nas, kako mi budemo igrali, tako će se meč završiti", rekao je selektor Kolaković.

Nešto lakša grupna faza poziva na oprez. Samo koncentrisano i potpuno fokusirano - Ukrajina ne sme da se gleda sa visine. A ni Portoriko i Tunis, takođe.

SASTAV SRBIJE NA SVETSKOM PRVENSTVU

Dizači: Nikola Jovović, Vuk Todorović.

Korektori: Aleksandar Atanasijević, Dušan Petković.

Libera: Nikola Peković, Milan Katić.

Srednji blokeri: Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Petar Krsmanović, Nemanja Mašulović.

Primači servisa: Nemanja Petrić, Uroš Kovačević, Marko Ivović, Pavle Perić.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

1. kolo

Petak

Brazil - Kuba 3:2

Japan - Katar 3:0

Francuska - Nemačka 3:0

SAD - Meksiko 3:0

Poljska - Bugarska 3:0

Slovenija - Kamerun 3:0

Subota

11.00: (1,30) Turska - Kina (3,20)

14.00: (1,10) Holandija - Egipat (5,80)

17.30: (1,60) Argentina - Iran (2,19)

17.30: (1,42) Tunis - Portoriko (2,65)

20.30: (3,55) Ukrajina - Srbija (1,25)

20.30: (1,15) Italija - Kanada (4,70)


tagovi

muška odbojkaška reprezentacija UkrajineIgor KolakovićMuška odbojkaška reprezentacija Srbijesvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara