Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Bjelica kapitenski predvodila Srbiju! Prvi set za zaborav, a onda je uraganska odbojka odnela Nemice

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.06.22. | 03:08

Važno slavlje za selekciju Danijelea Santarelija

Srpske odbojkašice reagovale su na pravi način onda kada je to bilo najpotrebnije i dragocenom pobedom započele odlučujuću nedelju u borbi za plasman na završni turnir Svetske lige. Izabranice Danijelea Santarelija u četiri seta su savladale Nemačku, čime su učvrstile svoje mesto na tabeli pred izuzetno teške okršaje sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom i Japanom - 3:1 (17:25, 25:16, 25:21, 25:18).

Za potpuni zaborav, ali kao dobar materijal za analizu, biće dešavanja iz prvog seta, u kojem Santarelijev tim nije ličio na sebe. Srpskinje su bile potpuno dezorjentisane i neorganizovane, a dobar deo zasluga za to sasvim sigurno ide i na adresu ogromnog imperativa sa kojim je naša selekcija ušla u ovaj meč. Ipak, konsolidacija nije trajala dugo, Srbija je već od drugog seta zaigrala na visokom nivou, a onda uraganskom odbojkom počistila protivnika sa terena.

Izabrane vesti

Najveći doprinos šestoj pobedi u ovom takmičenju dala je Ana Bjelica. Kapiten Srbije doneo je 15 poena svom timu, od čega tri iz bloka, dok su po 13 osvojile Bjanka Buša i Maja Aleksić. Dvocifren učinak imala je i Katarina Lazović (10 poena). Sa druge strane Hana Ortman i Kamila Vajtel osvojile po 13, a Lina Alsmajer jedan manje.

Teško je bilo objasniti pad srpske selekcije u drugom delu prvog seta. Santarelijev tim je očas posla, od rezultata 13:16 stigao do nenadoknadivog zaostatka. Nemice su iskoristile greške našeg tima, napravile seriju 6:1 i stigle do ogromnih plus osam (22:14), posle čega je Srpskinjama bilo najvažnije da potpuno smirene dočekaju drugi set. Tako je i bilo.

Neizvesnost u drugom setu je trajala negde do rezultata 14:10 za Srbiju, posle čega je usledila serija 6:2 i lagano slavlje uz svega 16 protivničih poena. Treći set je bio daleko neizesniji, Nemice su u nekoliko navrata stizale do plus tri, poslednji put pri rezultatu 20:17, ali naša selekcija nije dozvolila da se protivnik odlepi. Ekspresno je Srbija stigla do izjednačenja, a onda ukupnom serijom 8:1 došla do potpunog preokreta i kapitalne psihološke prednosti.

Posle takve završnice trećeg seta prostora za bilo kakve oscilacije u odlučujućem setu nije bilo. Samopouzdanje je u potpunosti bilo na strani Santarelijevog tima, Srbija je povela sa 3:0, pa 8:3, dok je pitanje pobednika i definitivno bilo prelomljeno kada je na semaforu stajalo 18:10 za našu selekciju. Usledilo je rutinsko privođenje meča kraju i idealna uvertira za ono što očekuje naš državni tim u narednim danima.

Srbija 1. jula od 04.00 po našem vremenu igra sa SAD, a u isto vreme dan kasnije protivnik će biti domaća Kanada. Poslednji meč je na programu u nedelju od 01.00 protiv Japana.




tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija Srbijesvetska liga odbojkaAna Bjelicadanijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara