(© FIVB)
(© FIVB)

Bizarnost odbojkaških pravila: Osvojio olimpijsko zlato, a tek treba da dobije medalju

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.09.24. | 19:18

"Francuski savez pravi jednu za mene", ističe Timoti Karl

Donosila je Svetska odbojkaška federacija (FIVB) tokom prethodnih godina različita pravila. Pojedina su bila prihvaćena među sportskim radnicima, dok su druga izazivala brojne polemike. Iako je na Olimpijskim igrama u Parizu htela da napravi revoluciju dodavanjem i 13. igrača u nacionalne timove, koji bi isključivo iz medicinskih razloga mogao da zameni povređenog saigrača, na kraju je samo izazvala nove rasprave. Tako je i reprezentativac Francuske Timoti Karl postao šampion u Gradu svetlosti, ali još uvek čeka na svoje odličje...

FIVB je pre početka turnira u prestonici Francuske saopštio da je posle dogovora sa Međunarodnim olimpijskim komitetom omogućio da se spisak svake reprezentacije proširi sa 12 na 13 odbojkaša. Krovna organizacija je već tada napomenula da svojevrsni džoker može da trenira sa ekipom i da prisustvuje utakmicama. Međutim, ako u nekom momentu i zvanično ne bude u sastavu, praktično će ostati bez medalje. Upravo se to i dogodilo... Član Trikolora Timoti Karl nije odigrao nijedan meč, već je čitavo takmičenje presedeo na tribinama.

Izabrane vesti

Prvo se podigla bura posle finalnog meča sa Poljacima, pošto Karlu nije bilo dozvoljeno da se popne na podijum zbog važećih propisa. Usledili su potom i protesti Francuza, pa mu je na kraju bilo omogućeno da prisustvuje svečanoj ceremoniji. Kako je tada bilo jasno da oko vrata neće okačiti medalju, sada je i u razgovoru za Sportske činjenice otkrio da bi tek u narednom periodu trebalo da mu bude uručena.

"Još uvek nemam zlatnu medalju. Odbojkaški savez Francuske sada pravi jednu za mene, ali i za članove stručnog štaba. Ni oni nisu imali mogućnost da dobiju. Nadam se da će uskoro stići", istakao je Karl.

U međuvremenu, bez obzira na zabeleženi uspeh, nije mogao da računa ni na novčanu satisfakciju.

"Ukupno je 12 igrača dobilo nagradu od Olimpijskog komiteta Francuske. Čuo sam da postoji šansa da se dodeli iz drugih izvora. Međutim, tek bi trebalo da se razgovara na tu temu", zaključio je Karl.


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija FrancuskePariz 2024Olimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara