Momir Ilić (©Reuters)
Momir Ilić (©Reuters)

Bitka za Mađarsku u Segedinu, Karabatić se vraća na teren posle dve nedelje pauze

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.03.24. | 13:32

EHF Liga šampiona: Sudar dva bogata kluba iz komšiluka danas (18.45) u PIK areni pred više od 8.000 gledalaca. Legendarni as opet u stroju, Svecima nedostaju Sole, Mate i Gibelin

Mađarska godinama ima dva bogata kluba u Ligi šampiona, ali ni Vesprem i PIK Seged ne mogu da se pohvale velikim dostignućima. Tim Momira Ilića ima najveći budžet na svetu, ove sezone želi korak više, kada nije uspeo da se dokopa završnog turnira u Kelnu sredinom juna. PIK Seged je u sezoni tranzicije posle odlaska dugogodišnjeg trenera, Španca Huana Karlosa Pastora.

Na leto stiže Šveđanin Mikael Apelgren koji pravi totalno novi tim. Mnogo dolazaka i odlazaka biće u Segedinu. Između ostalih, ponovo će jedan Srbin da igra u komšiliku, a to je srednji bek Srbije Lazar Kukić.

Izabrane vesti

Kvalitet je na strani Vespema, ali i veći pritisak je za tim Momira Ilića. Treće mesto u grupnoj fazi sigurno nije zadovoljilo ambicije kluba iz gradića u bliziini jezera Balaton. Barselona i Magdeburg su se plasirali direktno u četvrtfinale, iako je oba tima Vesprem pobedio u gostima.

18.45: (4,00) PIK Seged (8,50) Vesprem (1,35)

Nekarakterično ove sezone, mađarski šampion igra bolje na gostovanjima. Prvi duel plej-ofa za plasman u četvrtfinale zakazan je za danas (18.45) u velelepnoj PIK Areni koja prima 8.300 gledalaca. Rukomet u Mađarskoj je veoma popularan, u Segedinu je ubedljivo sport broj 1, pa će tribine da bude krcate. Traži se karta više za mađarski obračun u evroeliti.

U timu Mormira Ilića igra srpski reprezentativac, pivotmen Dragan Pešmalbek, a ton igre daju MVP Evropskog prvenstva u Nemačkoj Nedim Remili i njegov zemljak, Ludovik Fabregas. Dugu klupu ima srpski stručnjak, na svakom mestu po dva-tri kvalitetna igrača. U Legiji stranaca mesta ima samo za jednog Mađara, Patrika Ligetvarija, koji ima isključivo defanzivne zadatke.

Tim iz Segedina, gde je naš stručnjak Vladan Jordović pomoćnik Karpatiju, uzda se u sjajnog pivotmena Bencea Banhidija koji je po Srbiji bio koban u Minhenu, a tu su i slovenački srednji bek Dean Bombač, odlični Španac Garsijandija i Portugalac Soares, kao i mađarski levi bek Rikard Bodo. Najbolji strelac tima Hrvat, desno krilo Mario Šoštarić koji je u Ligi šampiona postigao 81 gol i šesti je na listi. Ubedljivo je najefikasniji rukometaš u evroeliti desni bek danskog prvaka GOG Gudme Emil Madsen sa 94 pogodaka.

Prošle sezone u finalu plej-ofa, Vesprem je slavio sa 2:1 u pobedama, dok su ove sezone samo jednom odmerili smage. Mađarski šampion je u Segedinu slavio sa 30:25. Pobednik ovog dvomeča odmeriće snage u četvrtfinalu sa danskim Olborgom čije su uzdanice legendarni Mikel Hansen i Niklas Landin Jakobsen.

20.45: (4,00) Visla Plock (8,50) PSŽ (1,35)

Dva sata kasnije (20.45) poljski vicešampion Visla u Plocku čeka Pari Sen Žermen. Dobra vest za Svece je da se u tim posle dve nedelje pauze zbog povrede vraća veliki Nikola Karabatić. Van stroja za goste su Španac, desno krilo Feran Sole i desni bek, Mađar Dominik Mate, a u Parizu je ostao i levi bek Joan Gibelin.

Tim španskog stručnjaka Ćavija Sabatea mnogo bolje igra na svom terenu, pa tu traži šansu za eventualno iznenađenje, mada je francuski prvak bliži mestu među osam najboljih i duel sa Barselonom u četvrtfinalu.

LIGA ŠAMPIONA – PLEJ-OF ZA ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

GOG Gudme - Kjelce 25:33 (10:18)

Zagreb - Monpelje 27:27 (11:13)

Četvrtak

18.45: (4,00) PIK Seged (8,50) Vesprem (1,35)

20.45: (4,00) Visla Plock (8,50) PSŽ (1,35)

***kvote su podložne promenama


tagovi

VespremMomir IlićPik SegedDragan Pešmalbek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara