(©Reuters)
(©Reuters)

Bilans medalja: Srbija se probila do 21. mesta, Amerika skinula Kinu sa vrha

Vreme čitanja: 2min | ned. 04.08.24. | 23:49

Među najboljih pet još Francuska, Australija i Velika Britanija

Prva nedelja Olimpijskih igara u Parizu je završena, a Srbija je u njoj osvojila dve medalje. I to najvrednije – zlatne. Još u utorak su Zorana Arunović i Damir Mikec upucali prvo odličje, režirali su neverovatan preokret za zlato u miksu, a novo je doneo najveći teniser svih vremena.

Prešao je igricu Novak Đoković, osvojio je sve što se u belom sportu da osvojiti. Silne uspehe na ATP turu potkrepio je novom olimpijskom medaljom, samo što je ova u Parizu, za razliku od one u Pekingu, zlatnog sjaja. Dva finala srpskih olimpijaca u Parizu, dve pobede i proboj do 21. mesta.

Izabrane vesti

Napredovala je Srbija na rang-listi, posle današnjeg dana izjednačena je sa Filipinima i Azerbejdžanom. Iza nas su sportske sile poput Brazila i Španije. Istina, imaju više odličja, ali zlatne medalje su kvalitativno vrednije, pa otuda i bolji plasman.

Što se tiče država iz regiona, na višim pozicijama su Hrvatska, koja drži 18. mesto sa četiri medalje (dve su zlatne), Rumuni su 13. sa sedam, a jedno mesto iznad je Mađarska. I jednom medaljom više.

Do sada ih je na Olimpijskim igrama najviše prikupila Amerika. Ima čak 71! I nije veliko iznenađenje, uglavno i završi na prvom mestu, međutim, nije bila tu. Dugo je vodila Kina, ali je smenjena sa vrha. Sada obe zemlje imaju po 19 zlatnih medalja, ali azijska selekcija u konačnom zbiru zaostaje – broji ih 45.

Jednu manje ima trećeplasirana Francuska, najsjajnijih je, kao i Australija, osvojila 12. Top pet kompletira Velika Britanija, koja ima 37 medalja, šest više od Britanaca, ali deset je zlatnih. Toliko ih ima i Južna Koreja. U najboljih deset su još Japan, Italija, Holandija i Nemačka.



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara