©Reuters
©Reuters

Biciklističke bajke u Tokiju: Slovenački ski-skakač do zlata, malerozna Holanđanka je napokon na vrhu sveta

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.07.21. | 12:52

Uzbudljive trke na hronometar

Posle kanuiste Benjamina Savšeka, Slovenija je osvojila i drugu zlatnu medalju u Tokiju. Ukupno četvrtu medalju na ovim Olimpijskim igrama.

Zlato Slovencima je doneo fenomenalni biciklista Primož Roglič u trci na hronometar. On je 44,2 kilometra prešao za sjajnih 55:04,19 što je bilo za minut više od drugopalsiranog Toma Dumulina iz Holandije. Bronzu je osvojio Denis Roan iz Australije.

Izabrane vesti

Roglič je veliko ime svetskog biciklizma, dva puta je osvajao Vueltu, bio drugi na Turu, treći na Điru, ali u Tokio nije baš došao kao favorit. Nedavno se povukao sa Tur de Fransa posle dva udesa koja je doživeo i zato su mnogi sumnjali u njega pre takmičenja u Tokiju. Podsetimo da je u drumskoj trci završio tek na 28. mestu, dok je njegov kolega Tadej Pogačar osvojio bronzu.

Ipak, Roglič je danas sjajno odvezao trku i ostvario najveći uspeh u karijeri. Podsetimo, Roglič je sportsku karijeru počeo u skijaškim skokovima, ali je napustio taj sport posle teškog pada i povrede na Planici i kasnije je 2012. odlučio da pređe u bicikliste.

U ženskoj trci na hronometar je trijumfovala 38-godišnja Holanđanka Anemik van Vluten. Ako je neko zaslužio da ga sreća i sudbina nagrade, onda je to ova žena. Pre pet godina u Riju je vodila u trci, suvereno hitala ka zlatu, a onda je doživela jedan od najtežih udesa koje je svet biciklizma video poslednjih godina. Na 12 kilometara do kraja je promašila kočnicu, pala i teško povredila glavu i kičmu. Mnogi su mislili da je to kraj njene karijere, ali nije odustajala.

Pre nekoliko dana u Tokiju je bila akter još jedne bizarne situacije u drumskoj trci. Negde na polovini trke je pala, ali je uspela da se vrati na stazu i da nastavi. Mislila je da je prva i počela je da slavi zlato kada je prešla cilj da bi tek tada saznala da je Austrijanka Anja Kizenhofer prošla cilj 75 sekundi pre nje i da mora da se zadovolji srebrom.


tagovi

biciklizamPrimož Roglič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara