Maks Šerzer (©AFP)
Maks Šerzer (©AFP)

Bejzbol na sve ili ništa: Dodžersi u lovu na Kardinalse

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.10.21. | 23:02

Los Anđeles ili Sent Luis - jedna utakmica daće odgovor na pitanje da li će Kalifornjani nastaviti borbu za odbranu titule

Ubiti "dve muve jednim udarcem" u najjačoj bejzbol ligi na planeti (MLB) ne znači ništa, ali uloviti Sent Luis Kardinalse, klub u čijim vitrinama se nalazi 11 šampionskih pehara, a koji je ime dobio po vrsti ptice, za aktuelne prvake Los Anđeles Dodžerse, sedmostruke vladare lige, predstavljalo bi dvostruku korist. Pobedu u kvalifikacionoj (vajld kard) utakmici Nacionalne lige za plasman u „pravi“ plej-of, odnosno šansu da dobrim igrama u nastavku doigravanja odbrani zvanje šampiona iz 2020. godine.

Gledajući ligaški skor u 2021. godini, moglo bi se reći da su gostima iz savezne države Misuri bile potrebne palice sa orlovskim krilima ne bi li odleteli u sledeću rundu, pošto su izabranici menadžera Dejva Robertsa ostvarili 16 pobeda više u odnosu na Sent Luis u regularnom delu sezone (106:90). Međutim, međusobni skor pokazuje da je Dodžersima u tri od sedam okršaja tokom tekućeg šampionata ponestalo municije u lovu na Kardinalse, tako da su upisali samo trijumf više u u bitkama protiv pulena Majka Šilta.

Izabrane vesti

02.00: (1,40) Los Anđeles Dodžerse - Sent Luis Kardinals (2,95)

Kompjuterima se pamet krije u procesoru, a u bejzbolu je mozak ekipe bacač. Algoritam startnog pičera domaćih Maksa Šerzera plodonosniji je od programiranog u glavi njegovog suparnika Adama Vejnrajta, iako su obojica upisali po jedan „plus“ u pomenutih sedam susreta protiv suparničkih timova dvojice veterana.

Tridesetsedmogodišnji adut Dodžersa od dolaska iz Vašington Nešenelsa ostvario je fantastičan skor u svojoj 14. sezoni u MLB (7:0), a računajući ostvareno i u dresu prestoničkog kluba, stigao je do 78,9 % uspešnosti, što mu je donelo treće mesto na ligaškoj listi u ovoj kategoriji, dok je tri godine stariji Vejnrajt sa 70,8 % plasiran dve pozicije niže.

Osim što je uspeo da "zavadi dva oka u glavi", i to svoja (jedno mu je plavo, drugo smeđe), Šerzer je posvađao i lopte sa udaračima. Drugoplasirani je u MLB po proseku poena po iningu koje kao bacač omogućuje protivničkim baterima (ERA 2,46 ukupno, u dresu Dodžersa 1,98), uz to se napadači nisu naročito našetali i natrčali terenom posle njegovih bacanja, o čemu svedoči i čelna pozicija u kategoriji WHIP osmostrukog Ol stara (0.864). Prvo krilo Kardinala u predstojećem meču nešto slabije je zamahivalo, mada nije za podsmeh plasman na 11. mesto u ERA (3,05) i deseto po WHIP kriterijumu (1,057).

Kad je reč o timskoj statistici, domaćin je dominantniji. Po odigranoj devetini do plej-ofa je primao 3,46 poen (najbolji u ligi), Sent Luis je na koti 11 sa 4,15 poena po iningu, a oba tima su u igri u polju (filding) oko ligaškog proseka.

Kalifornijsko sunce obezbeđuje vitamin D, čvrste odbrane pobedu, a za atraktivnost su zaduženi napadači. Kad je bejzbol u pitanju to su udarači.

Uprkos tome što su po procentu dobrih udaraca potpuno izjednačeni (jedanaesto mesto – 24,4%), možda bi Vejnrajt mogao razmišljati i o oblačenju pancira, jer iz palica družine sa stadiona Dodžers izleću dum–dum meci u situacijama kada su oči u oči s njim. Tri Tarner, najuspešniji po procentu uspešnih udaraca u Nacionalnoj ligi MLB-a (33,8 %) tokom cele sezone gađa poput Džona Vejna, (30,6%), drugi Tarner Džastin (27,8 %) i Ej Dži Polok (29,7 %) pucaju kao Teks Viler i Kit Karson, za razliku od strip junaka ne čine u samoodbrani već u „samonapadu“. Logističku podršku im obezbeđuje Maks Mansi, koji je ekipi doneo najviše poena s palicom u ruci (94), čašćavajući navijače loptama, pošto je na svoj igrački konto ove sezone upisao 36 houm ran hica. U zbiru, uspešnost ataka Los Anđeles Dodžersa ogleda se i plasmanom na četvrto mesto po proseku ostvarenih poena po utakmici u MLB 2021. godine – 5,12.

Nasuprot njima, gnezdo Kardinalsa najčešće slavi Pola Goldšmita (31 houm ran, 99 omogućenih poena, 29,4% neuhvatljivih udaraca), snagu ne demonstrira Šekil već Tajler O’ Nil (34 houm rana, 28,6%), a kod kuće, Nolan Arenado, novajlija u redovima Misurijaca, udobno će se osećati u rodnoj Kaliforniji ukoliko ponovi izdanja iz tekuće sezone – 105 omogućenih poena timu, 34 houm rana.

Neko će poleteti u naredno kolo plej-ofa. Kardinali jer su ptice, Dodžersi zato što su branioci trona.

Da vas vidimo!

MLB – MAJSTORICA ZA PLEJ-OF

Četvrtak

02.00: (1,40) Los Anđeles Dodžers - Sent Luis Kardinals (2,95)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Dragan STOJIĆ


tagovi

MLB ligaMLBLos Anđeles DodžersiSent Luis Kardinals

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara