(© Lega Pallavolo)
(© Lega Pallavolo)

Đavolski težak posao: Kako zaustaviti Peruđin "teror" na Apeninima?

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.09.24. | 17:35

Šampionske ambicije ima i srpski tandem, Marko Podraščanin - Uroš Kovačević

Apenini su oduvek bili prva asocijacija za najbolju klupsku odbojku. Pred novo izdanje nacionalnog šampionata u Italiji, koje počinje za vikend utakmicom između Lubea i Padove (subota, 20.30), postoji samo dilema da li neko može da zaustavi Peruđin teror nad konkurencijom iz protekle sezone...

Ako je sudeći po Superkupu, pojedini klubovi bi mogli da se suprostave, ali je i veliko pitanje da li mogu da je svrgnu sa trona. Iako je rano i nezahvalno donositi preuranjene zaključke, četa iz Umbrije ponovo je najbliža trofeju.

Izabrane vesti

Peruđa je prošle sezone uspostavila potpunu dominaciju. Svako takmičenje u kojem je učestvovala, na kraju je i osvojila. Prikazala je najbolju odbojku u domaćoj ligi, Kupu, Superkupu... Čak je pokorila i rivale na Svetskom klupskom prvenstvu, potvrdivši da joj nema ravnog izazivača na planeti. Kako je u 2022/2023. šokantno ispala od Milana u četvrtfinalu plej-ofa, ostala je bez vize za Ligu šampiona. A da se kojim slučajem izborila za mesto u eliti, izvesno bi bila među glavnim favoritima da zagospodari i Starim kontinentom.

Juki Išikava (© Lega Pallavolo)Juki Išikava (© Lega Pallavolo)

Letnja pauza je u taboru popularnih Đavola donela određene promene. Najveća je odlazak čuvenog Kubanca Vilfreda Leona u poljski Lublin. Ekscentrični predsednik Đino Sirči ekspresno je reagovao i pronašao adekvatnu zamenu. Više nego dostojnu... Stigao je Juki Išikava kao velika zvezda u redove šampiona, pravo iz Milana. Koliko je napravljen pravi potez, videlo se već na završnom turniru Superkupa. Očekivano ili ne, ali je reprezentativac Japana proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP). Ukoliko je poznato i odranije da će trener Anđelo Lorenceti moći da računa na moćnu plejadu odbojkša kakvi su tehničar Simone Đaneli, korektor Vasim Ben Tara, primači servisa Kamil Semenjuk i Oleg Plotnicki, srednji blokeri Agustin Loser, Sebastijan Sole i Roberto Ruso, sasvim je i jasno zašto bi teror mogao da se nastavi...

Kao glavni pretendenti na titulu izdvajaju se giganti poput Trentina, Lubea, Monce i Pjačence, među kojima će i Srbija imati predstavnike.

Stala je Monca protekle sezone na korak od senzacije. Vodila je žestoke bitke, ali je u finalu plej-ofa morala da se pokloni Peruđi. Italijanski strateg Masimo Ečeli ponovo na raspolaganju ima respektabilan sastav prepun domaćih i inostranih zvezda. Poslednji u nizu paraf je stavio legendarni Ivan Zajcev, koji bi trebalo da u narednom periodu zabeleži poslednje nastupe u profesionalnom sportu. Najavio je već penziju, kao i novo životno poglavlje - san da osvoji olimpijsku medalju u odbojci na pesku. Osim bivšeg člana Azura, ambiciozni kolektiv iz Milana predvode Kanađanin Artur Švarc, Brazilac Fernando Kreling, naturalizovani Kubanac sa italijanskim pasošem Osmani Huantorena, Amerikanac Tejlor Ejveril... Upravo su i "došljaci" učinili roster dovoljno kvalitetnim da se Monca upusti u novi megdan.

S druge strane, Trentino kao vladar Evrope željan je da vrati krunu iz 2023. Doduše, deluje da u ovom trenutku kaska za prvakom. Pokazali su u finalu Superkupa da mogu da zaprete. Ostaje samo da se vidi u daljem toku prvenstva da li uzdanice Fabija Solija imaju snage za potencijalno iznenađenje. A da bi se to i dogodilo, maestralna izdanja Alesandra Mikjeleta, Jana Kozamernika, Danijela Lavije i Flavija Gualberta su nekako podrazumevajuća.

Marko Podraščanin (© CEV)Marko Podraščanin (© CEV)

Visoke ambicije gaji i Lube. Ništa neobično... Okupila je mašinera iz Čivitanove legiju stranaca - Kanađanina Erika Lepkija, Iranca Porija Kanzadeja, Turčina Adisa Lagumdžiju, Bugarina Aleksandra Nikolova, Francuza Bartolomeja Činjeneza, Brazilca Davija Tenorija i Hrvata Petra Đirlića. Spisak pojačanja zaokružio je Srbin Marko Podraščanin, koji će i zvanično da se vodi kao domaći igrač zahvaljujući vrednom pasošu sa Apenina. Na taj način bi i trebalo da olakša Đampaolu Medeiju sastavljanje postave zbog ograničenog broja odbojkaša rođenih van granica Italije.

Podjednake aspiracije ima i Pjačenca. Zanimljivo je da bi pulene Andree Anastazija trebalo da predvodi Uroš Kovačević, koji se posle skoro pola decenije vratio u Seriju A. Pored najboljeg igrača Evrope iz 2019. godine, udarne igle u napadu su Kubanac Robertlandi Simon, Kanađanin Stiven Mar, Italijani Fabio Riči i Juri Romano... Međutim, vredan pomena je i organizator igre - francuski tehničar Antonio Brizar, koji će pokušati da razigravanjem saigrača ispuni ogromne apetite čelnika.

Kada je reč o ostatku elite, ali i očekivanjima od srpske čete... Veteran Dragan Stanković sa Modenom, baš kao i Milano, vreba šansu iz drugog plana, dok su Latina Aleksandra Nedeljkovića, Padova Veljka Mašulovića i Grotacolina Dušana Petkovića bliži grčevitoj borbi za opstanak ili sredini tabele nego tituli...

Uroš Kovačević (© Lega Pallavolo)Uroš Kovačević (© Lega Pallavolo)

Serija A za odbojkaše - 1. kolo

Subota

20.30: Lube - Padova

Nedelja

16.00: Pjačenca - Modena

17.00: Taranto - Milano

17.30: Peruđa - Verona

18.00: Latina - Trentino

19.00: Grotacolina - Monca

Piše: Uroš Selenić


tagovi

OK PeruđaTrentinoOK Lube ĆivitanovaUroš KovačevićMarko PodraščaninDragan StankovićMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeVeljko MašulovićDušan PetkovićAleksandar NedeljkovićSerija A u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara