Ehamer (© Rueters)
Ehamer (© Rueters)

Atletsko ludilo: Takmiči se u desetoboju, skočio 8,45 u skoku u dalj, bio bi zlatan na poslednje četiri Olimpijske igre

Vreme čitanja: 2min | sub. 28.05.22. | 17:30

Jedna od senzacija dana zove se Simon Ehamer

Gostovali su u Beogradu pre dva meseca neki od najboljih svetskih atletičara, pali su planetarni rekordi u Štark areni u skoku u vis u konkurenciji muškaraca (Armand Duplantis iz Švedske) i skoku u dalj kod dama (Vencuelanka Julimar Rohas), a tom prilikom je publika u glavnom gradu Srbije mogla da upozna Simona Ehamera iz Švajcarske, osvajača srebrne medalje u sedmoboju.

Upravo je Ehamer vest dana u svetskoj atletici. I to iz kategorije senzacionalnih. Na mitingu u austrijskom Gecisu ostvario je rezultat vredan divljenja. Kad je u konkurenciji desetobojaca na programu bio skok u dalj, Simon je uradio nešto što se ne viđa često. Skočio je osam metara i 45 centimetara!

Izabrane vesti

Već na prvi pogled jasno je da je reč o podvigu. Kad su ga analitičari smestili u kontekst velikih takmičenja postaje očigledno kako je zadivio ljubitelje sporta. Ovih 8,45 bilo bi dovoljno za zlatnu medalju na poslednja četiri izdanja Olimpijskih igara, isključivo u skoku u dalj. Konkretno 2008. u Pekingu je pobedio Irving Saladino iz Paname (8,34), u Londonu 2012. najbolji bio Britanac Greg Ruterford (8,31), Rio de Žaneiro se pamti po Amerikancu Džefu Hendersonu (8,38), dok je prošle godine u Tokiju slavio Grk Miltijadis Tentoglu (8,41). Simon Ehamer bi bio prvak Starog kontinenta sa ovim ostavrenjem na 23 od poslednja 24 Prvenstva Evrope.

Možda bi trebalo da se posveti samo jednoj disciplini, kad mu već ide. Ionako je u februaru proslavio tek 22. rođendan.

Na ovaj način Simon Ehmer je oborio nacionalni rekord Švajcarske, čiji je i sam bio vlasnik, za čak 15 centimetara. Istovremeno, izbio je na vrh rang liste najboljih skokova u atletskoj godini. Naravno da je osvojio miting u Gecisu, najdužim skokom u dalj u istoriji desetoboja.

Kapa dole!


tagovi

Simon Ehameratletikadesetoboj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara