(©AFP)
(©AFP)

Đani pregazio svoje Italijane i zakazao okršaj legendi u borbi za zlato

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.08.24. | 22:14

Trikolori ubedljivi protiv Azura - 3:0

Kašljucali su Francuzi tokom grupne faze takmičenja na Igrama u Parizu i umalo doživeli debakl u četvrtfinalu protiv Nemačke, a onda su konačno u polufinalu prikazali partiju dostojnu renomea olimpijskih šampiona i pobedom nad Italijanima izborili plasman u finale – 3:0 (25:20, 25:21, 25:21). Tamo ih već čekaju silno motivisani Poljaci srpskog stručnjaka Nikole Grbića, koji su nešto ranije u toku dana savladali Amerikance i overili vizu za završnu bitku (subota, 13.00).

Imao je i previše glavobolja selektor Trikolora Andrea Đani na pomen igara njegovih pulena od premijere sa Srbijom. Branilac krune iz Tokija nikako nije uspevao da odigra kvalitetan meč, a da istovremeno nema i ozbiljnih oscilacija. Bio je na pragu eliminacije, ali je na kraju ispunio želju nacije i stekao mogućnost da odbrani „japansko“ zlato od pre tri godine. Osim zbog precrtavanja još jednog rivala na putu do poslednjeg čina u Gradu svetlosti, verovatno može da bude zadovoljan i prikazanom partijom. Postoji i dalje dosta prostora za napredak, iako se čini da bi Francuzi sa sličnim izdanjem mogli da budu konkurentni u duelu sa Poljacima.

Izabrane vesti

Ponovo su u trijumfu odskočili Trevor Kleveno sa 17 i Ervin Engapet sa 14 poena. S druge strane, potpuno je zakazao udarni tercet. Korektor Juri Romano nanizao je deset poena, dok su Danijele Lavija i Aleksandro Mikjeleto upisali osam, odnosno sedam poena.

U prvom setu vodila se zanimljiva i ujednačena borba skoro do završnice. Prevagu su kada je bilo najvažnije odneli Engapet i Bartolomej Činjeniz, vezavši dve dobre akcije kojima su pobegli na sigurnih 21:18. Na taj način su i odbili napade protivnika kojem je već posle 19:24 postalo očigledno da će teško osvojiti uvodni deo igre.

Rivali su se u nastavku smenjivali u vođstvu. Prva polovina drugog seta pripala je Trikolorima (12:11), druga Azurima (17:15). Sigurnost Klevenoa u napadu, uz Lavijinu servis grešku, ispostavili su se kao ključni u finišu. Francuzi su tada stekli velikih 20:18, ljubomorno čuvajući razliku do kraja deonice zahvaljujući već pomenutom primaču servisa i Engapetu. Treći period, ujedno i poslednji, delimično je predstavljao formalnost. Italijani su jurili zaostatak, praktično od početka do kraja. Uspeli su malo da zabrinu Đanijevu četu kada su se približili na samo minus dva (15:17), mada je to bilo nedovoljno i da pomisle da mogu do preokreta (21:25).

Piše: Uroš Selenić 

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠE – POLUFINALE

Sreda

Poljska – Amerika 3:2 (25:23, 25:27, 14:25, 25:23, 15:13)

Francuska – Italija 3:0 (25:20, 25:21, 25:21)


tagovi

Pariz 2024Muška odbojkaška reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara