Igor Žakić (© MN Press)
Igor Žakić (© MN Press)

Analiza Žakićeve rokade: Navikao se jesam, ne i uveliko

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.09.24. | 08:15

Selidba iz muške u žensku odbojku, treneru Tenta donela i večite borbe za trofeje

Ne dešava se toliko često da treneri naprave rokadu i prebace se iz muške u žensku odbojku ili obrnuto. Kroz ovakvu modifikaciju prošao je Igor Žakić protekle sezone. Ostao je upečatljiv kao deo stručnog štaba Orlova, ali i predvodnik subotičkog Spartaka i Crvene zvezde. Latio se u međuvremenu izazova. Prihvatio je ponudu Tenta, po prvi put preuzevši dame. Čim je seo na klupu Obrenovčanki znao je kakva su očekivanja ambicioznog kluba. Ipak, verovatno ni u snovima nije maštao da će biti samo na korak od duple krune. Doživeo je poraze u finalu Kupa Srbije i plej-ofa nacionalnog prvenstva od pazovačkog Jedinstva. Priliku za revanš ima baš u Gornjem Milanovcu (petak, 19.00), u završnom činu Superkupa.

Stvorila je debitantska godina Žakiću uspomene i sećanje za čitav život, čak i ako je ostao bez obe krune. Kako i priznaje, na stari posao, ali u nešto drugačijoj ulozi i dalje se prilagođava. Primetna doza samokritičnosti u glasu našeg sagovornika možda je i razumljiva, pošto je oduvek stremio ka visokim ciljevima. Shvatio je na vreme da se nalazi na početku procesa, kao i da je neophodno da usvoji znanja i veštine zbog prekomande na nepoznat teren.

Izabrane vesti

"Jesam se navikao, ali ne i uveliko. Postoje određene stvari koje su različite od muške odbojke. Opet, ženska podrazumeva i druge lepote u odnosu na onu u kojoj sam do tada radio. Uvek ima prostora za napredak, jer sam svestan da u pojedinim situacijama moram mnogo bolje da reagujem", istakao je Žakić u razgovoru za Mozzart Sport.

Javljala je samo i sporadično nedoumica da li će se uopšte snaći.

"Bilo je negde normalno da brinem. Došao sam u ekipu koja želi nešto više od sredine tabele. Tačnije, planirala je da se bori za titule. Dakle, postojao je strah zbog ambicija, ali kada se ukazala mogućnost da prihvatim ponudu, gledao sam kao na novi izazov u karijeri. Razumljivo je da učim iz dana u dan. Kako rastu devojke u timu, tako rastem i ja u trenerskom smislu".

A bez uvijanja i diplomatskih odgovora potvrdio je da je došao trenutak da boravak u Obrenovcu učini daleko uspešnijim.

"Nemam ništa protiv da napravim korak više u odnosu na prethodnu godinu. Želja je da otvorim novu sezonu na način na koji nisam proteklu završio".

Napravio je i najbolju uvertiru za premijernu bitku za trofej. Utorak je bio rezervisan za zvaničan start. Iako je razlika u kvalitetu u odnosu na rivala kakav je Leskovac 98 bila očigledna, ne krije radost zbog trijumfa (3:0) i plasmana u četvrtfinale Kupa.

"Nismo se preterano namučili, a opet smo imali i priliku da promešamo sastav. Pojedine igračice smo odmorili od napornog turnira koji smo odigrali za vikend. S druge strane, pružili smo šansu i devojkama sa manjom minutažom da osete teren".

Jovo Caković i Igor Žakić (© MN Press)Jovo Caković i Igor Žakić (© MN Press)

Nekako je i sudbonosno bilo da u novu trku krenu od Pazovčanki.

"Očekivanja su da probamo da odigramo utakmicu u kojoj možemo polako da podižemo nivo naše igre. Prethodno su to pokazali brojni turniri i prijateljski mečevi. Nismo na vrhuncu forme, ali u dovoljno dobrom stanju dočekujemo Jedinstvo. Svakako smo željni da se revanširamo za poraze u prošloj sezoni".

Silne promene u taboru šampionki nisu uticale da predstavljaju nepoznanicu u odnosu na raniji sastav. Tent je tokom pripremnog perioda imao i zanimljiv test na Memorijalu "Dragan Šakota - Šale", koji je održan u Beogradu po 23. put. Obrenovčanke su posustale u finalu protiv Crvene zvezde, dok su prethodno u polufinalu nadigrale Jedinstvo.

"Najveći broj odbojkašica poznajemo zbog Omladinca. Znamo koliko mogu... Sigurno je da neće odustati, poznato je da se uvek bore do poslednje lopte. Na papiru smo favoriti, ali neće nas to uljuljkati. Treba samo da vidimo kako ćemo reagovati na prvu zvaničnu utakmicu za trofej".

Kada bude arhivirao epilog u Superkupu, prebaciće razmišljanja na ostala domaća takmičenja.

"Ambicije su visoke, ne bežimo od realnosti. Prošle godine smo započeli proces, sada je prilika da samo probijemo led u novoj sezoni i nastavimo tamo gde smo stali u protekloj".

(© MN Press)(© MN Press)

Eventualna pobeda značila bi na polju samopouzdanja pred poslednje kolo kvalifikacije za Ligu šampiona (2. oktobar, 20.00).

"Nadamo se da smo spremni, maštamo i o Evropi. Ne gledamo baš previše unapred, mada smo svesni da je belgijski Asteriks bio jedno od prijatnijih iznenađenja u prošlogodišnjem izdanju. Gaji sličnu filozofiju kao i mi, upravo angažovanjem mladih i talentovanih devojaka. Protivnici smo po meri. Jedini strah je da nas ne pojede pritisak zbog čega moramo biti psihološki spremni".

Ukoliko se i ostvari plasman u B grupu - u kojoj su već turski Ezačibaši Tijane Bošković i Jovane Stevanović, nemački Šverin i francuski Pariz, trebalo bi Tent da ima isključivo benefite od utakmica sa najjačim klubovima na Starom kontinentu.

"Videli smo prošle godine da je Jedinstvu značilo šest mečeva. U završnicama domaćih takmičenja bile su mirnije, lakše su podnosile pritisak, a istovremeno su bile u većem zamoru zbog samog broja odigranih duela u sezoni".

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Igor ŽakićSuperkup SrbijeOK TentŽOK Jedinstvo Stara PazovaSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara