(©MOZZART)
(©MOZZART)

Amerika je na nogama, kreće NFL: Može li neko da stane na put Mahomsu i Čifsima?

Vreme čitanja: 7min | čet. 10.09.20. | 10:05

Utakmicom na Erouhedu između branioca trofeja Vinsa Lombardija i Hjustona noćas (02.20) počinje 101. sezona u NFL-u. Tampa Bej napravio bum dolaskom Toma Brejdija. Kandidati za Superboul su i Baltimor, Pitsburg, Indijanapolis, Tenesi, Sijetl, San Francisko, Grin Bej, Dalas... Autsajderi su Džeksonvil, Vašington, Karolina, Sinsinati, Njujork Džets, Majami...

Odbrojavanje je počelo. Amerika je na nogama, ljubitelji NFL-a željno očekuju start nove sezone zakazan za petak (02.20), kada će na praznom Erouhedu snage da odmere branilac trofeja Vinsa Lombardija Kanzas Siti i Hjuston. Biće to repriza spektakla početkom godine u polufinalu plej-ofa AFC-a, kada je četa Endija Rida uspela da nadoknadi -24 i pobedi sa 51:31, plasira se u finalu konferencije, a kasnije i posle pola veka donese šampionski prsten na Erouhed.

Taj meč je bio jedan od najboljih prošle sezone. Teksansi su dominirali na startu, imali prednost od 24:0 početkom druge četvrtine. Međutim, trener Bil O‘Brajan se kockao, kod visokog vođstva, pokušao je sa trik akcijom da nastavi napad, nije uspeo, a kasnije je sve išlo na vodenicu Poglavica. Domaćin je preokrenuo rezultat do poluvremena (28:24), a onda u nastavku pregazio ekipu iz Teksasa. Ta pobeda ulila je samopouzdanje Mahomsu, koji je do kraja šampionata briljirao i dokazao da je najbolji igrač današnjice.

Izabrane vesti

Šampionat je počeo prema planu. Virus korona uticao je samo da ne bude predsezonskih mečeva. Zasad nema mnogo slučajeva zaraze među igračima. U novom prvenstvu, u plej-ofu igraće 14 franšiza, po sedam iz svake konferencije, a ne kao dosad 12. Doigravanje počinje 9. januara, a 55. Superboul igra se u Tampa Beju na stadionu Rejmond Džejms na Floridi 7. februara. Pobednici konferencija preskočiće prvu rundu plej-ofa, dok će ostalih šest ekipa u AFC-u i NFC-u da igraju “vajld kard” rundu. Do sada su dva najbolja tima iz obe konferencije bili slobodni u prvoj rundi, ali sada je sistem promenjen. Samo najbolji u AFC-u i NFC-u igraće direktno u polufinalu.

KVOTE ZA ŠAMPIONA I POBEDNIKA KONFERENCIJE

Titulu brani Kanzas. Čifsi su početkom februara pobedili San Francisko u Majamiju sa 31:20. I u novom prvenstvu Kanzas ulazi kao prvi favorit. Svi najzaslužniji za krunu su ostali. Čudesni kvoterbek Patrik Mahoms dobio je najveći ugovor u istoriji sporta (503.000.000 dolara do 2031. godine), sjajni defanzivac Kris Džons je potpisao novi četvorogodišnji ugovor za 80.000.000 dolara, dok je tajt end Trevis Kelse za naredne četiri sezone da inkasira maksimalno 57.000.000. Produžetak saradnje na čak šest godina dobili su i trener Endi Rid i generalni menadžer Bret Vič. Sve je spremno za početak dinastije slično onoj koju su napravili Petriotsi, odnosno Tom Brejdi i Bil Beličik u prethodne dve decenije. Neće Čifsima biti lako. Čak 15 godina (od Nju Inglanda 2005.) nijedna ekipa nije uspela da odbrani titulu, ali eksplozivan napad sa Mahomsom prošle sezone u plej-ofu je pokazao da je nezaustavljiv.

Slavlje Čifsa posle krune u Majamiju početkom februara (©Reuters)Slavlje Čifsa posle krune u Majamiju početkom februara (©Reuters)

Uz ostanak ostalih zvezda tima,Tajrika Hila, Tajrona Metjua i Frenka Klarka, nema sumnje da su Čifsi ne samo favoriti u diviziji nego u celoj ligi. Startni raning bek prošle sezone Dejmijan Vilijams odlučio je da propusti šampionat zbog straha od virusa korone, ali je na njegovo mesto stigao pik prve runde drafta Klajd Edvards Ilar. On bi trebalo da vodi igru trčanja. Odbrana ni prošle sezone nije bila blistava, ali je napad bio fantastičan i nadoknadio brojne propuste pre svega u poslednjoj liniji defanzive. Problem bi mogla da bude pozicija kornerbekova. Kendal Fuler je otišao u Vašington, dok je Brešand Brilend suspendovan na prve četiri utakmice sezone. Takođe, "bodigard" Patrika Mahomsa, Loren Daverni Tardif je odlučio da pauzira sezonu i provede u bolnici u Montrealu. Kanađanin je završio medicinu, pa sada radi kao lekar i pomaže bolesnim pacijentima od virusa koji preti čovečanstvu. I ove sezone možemo da očekujemo od Čifsi da igraju na poen više. Odbrana je slabiji deo tima, ali je napad eksplozivan, ubedljivo najbolji u ligi.

Hjuston Teksansi su prošle sezone sa skorom 10-6 pobedili na uvek nepredvidivom Jugu AFC-a ispred Tenesija. Posle pobede nad Bafalom u "vajld kard“ rundi zaustavljeni su od Kanzasa na Erouhedu u polufinalu konferencije. Prva zvezde je kvoterbek Dešon Votson oko koga se sve vrti. Posle godina lutanja konačno je Hjuston uspeo da nađe zvezdu na najosetljivijoj poziciji. Nekoliko dana pre početka nove sezone Votson je potpisao mega ugovor od 160.000.000 dolara za četiri godine, najveći posle onog Mahomsovog. Teksansi su ostali bez Deandrea Hopkinsa, elitnog risivera, jednog od najboljih u ligi. Nije bio u dobrim odnosima sa trenerom Bilom O’Brajanom, pa je (ne)očekivano trejdovan u Arizonu. Dobili su Teksansi Dejvida Džonsona, raning beka koji je mnogo obećavao na početku karijere, ali koga su povrede sputale.

Zamena za Hopkinsa stigla je iz Los Anđelesa. Iz Remsa je trejdovan Brendin Kuks, odlični risiver koji je igrao dva Superboula sa Nju Inglandom i Remsima (nijedan nije osvojio). On je povredio kvadriceps na jednom od poslednjih treninga i neizvestan je za početak sezone i duel sa šampionom na Erouhedu. Iz Dalasa je došao slot risiver Rendal Kob, koji je najbolje partije karijere imao u Grin Bej Pekersima kada je sarađivao sa Eronom Rodžersom. Njihovim angažovanjem pokušaće da se amortizuje odlazak prve mete u napadu. Ostao je risiver Vili Fuler, koji je imao problema sa povredama prethodnih sezona.

U Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC) najveći rivali Kanzasu biće Baltimor, prošlosezonska franšiza sa najboljim skorom u ligi (14-2), probuđeni Pitsburg Stilersi sa oporavljenim kvoterbekom Benom Rotlisbergerom, Indijanapolis Koltsi sa novim vođom napada Filipom Riversom, Tenesi Tajtensi, prošlogodišnji finalisti AFC-a, a bez šanse nisu ni Hjuston Teksansi i Bafalo Bilsi. Nju Ingland ulazi u sezonu znatno oslabljen. Nema više Toma Brejdija, stigao je Kem Njuton na poziciji kvoterbeka, a čak osam igrača se odlučilo da propusti šampionat usled straha od virusa korona. Najpoznatija imena su lajnbeker Donta Hajtauer i sejfti Patrik Čang.

U Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji (NFC) biće zanimljivija borba za Superboul. Sedam, osam timova imaju ambicije da igraju najvažniju utakmicu u Sjedinjenim Američkim Državama. San Francisko, prošlosezonski učesnik velikog finala, ostao je bez dva važna šrafa, risivera Emanuela Sandersa i defanzivnog tekla Deforesta Baknera, ali se Fortinajnersima i dalje daju lepe šanse da ponove uspeh. Imaće tim iz Kalifornije velike rivale u diviziji u pojačanom Sijetlu. Najveća akvizicija Sihoksa je dolazak sjajnog sejftija iz Njujork Džetsa Džamala Adamsa, za koga je dato čak dva pika prve runde u naredne dve godine. I dalje će sve da se vrti oko kvoterbeka Rasela Vilsona.

Najveći bim između dve sezone napravila je Tampa Bej. Stigao je legendarni Tom Brejdi, koji je potpisao dvogodišnji ugovor vredan zagarantovanih 59.000.0000 dolara. Oko sebe je napravio, na papiru, strašan tim. Iz penzije se vratio verovatno najbolji tajt end svih vremena Rob Gronkovski. Imaće Brejdi fantastične risivere Majka Evansa i Krisa Godvina. Još od Rendija Mosa, Brejdi nije imao tako elitne risivere. Ako klikne konekcija sa sjajnom hvatačima, napad bi trebalo da bude fantastičan. Stigla su i dvojica odličnih raning bekova, veteran Lišon Šejdi Mekoj i Leonard Fornet iz Džeksonvila. Odbrana Bakanirsa takođe izgleda veoma dobro sa Šekom Barnetom, Ndamukong Suom i Džejsonom Pjer Polom. Nju Orleans ima fantastičan tim popunjen na svim pozicijama, a lider ostaje iskusni kvoterbek Dru Bris. Grin Bej sa Eronom Rodžersom i Dalas sa novim trenerom Majkom Mekartijem imaju šampionske ambicije.

Džeksonvil bi trebalo da bude najveći autsajder u ligi. Tim sa Floride je trejdovao sve najbolje igrače. Nema više Kalaisa Kembela, Leonarda Forneta, Markiza Lija, Janika Ngakua, Ronija Herisona, Nika Folsa... Kreće se sa rekonstrukcijom tima i svaka pobeda bi bila uspeh. Ne očekuje se mnogo ni od Vašingtona, Njujork Džetsa, Sinsinatija, Karoline i Majamija. Las Vegas je dobio novu franšizu. Rejdersi su se preselili iz Ouklenda u Nevadu, dok je Vašington izbacio iz imena Redskins. Sada je zvaničan naziv franšize Vašington Fudbalski klub.

U pauzi između dve sezone bilo je mnogo bombastičnih trejdova i ugovora. Osim Mahomsovog parafa od pola milijarde dolara i Votsonovog od 160.000.000, Džoe Bosa od Los Anđeles Čardžersa dobio je 135.000.000 za pet godina, a Majlis Geret od Klivlenda 125.000.000. Džejlen Remzi je potpisao ugovor od 107.000.000 na pet godina i postao najplaćeniji kornerbek u istoriji, a to je postao i Džord Kitl na poziciji tajt enda. On je za 75.000.000 produžio saradnju sa San Franciskom Fortinajnersima. Buda Bejker iz Arizone je najplaćeniji sejfti lige (59.000.000 dolara za četiri godine). Odlične ugovore dobili su i Kinan Alen, risiver Los Anđeles Čardžersa (80.000.000 za četiri godine). Risiver Deandre Hopkins je za 57.500.000 dolara, od toga garantovanih 42.750.000, potpisao dvogodišnji ugovor sa Arizonom. Sa godišnjom platom od više od 27.000.000 postao je najplaćeniji igrač u istoriji lige, a da nije kvoterbek.

NFL - PRVA NEDELJA

Petak 

02.20: (1,20) Kanzas Siti (15,0) Hjuston (5,40)

Nedelja

19.00: (2,40) Atlanta (13,0) Sijetl (1,70)

19.00: (1,25) Baltimor (15,0) Klivlend (4,60)

19.00: (1,40) Bafalo (14,0) Njujork Džets (3,35)

19.00: (2,55) Karolina (14,0) Las Vegas (1,60)

19.00: (1,70) Detroit (13,0) Čikago (2,40)

19.00: (4,60) Džeksonvil (15,0) Indijanapolis (1,25)

19.00: (1,70) Minesota (13,0) Grin Bej (2,40)

19.00: (1,40) Nju Ingland (14,0) Majami (3,35)

19.00: (3,10) Vašington (14,0) Filadelfija (1,45)

22.05: (2,55) Sinsinati (14,0) Los Anđeles Čardžers (1,60)

22.25: (1,60) Nju Orleans (14,0) Tampa Bej (2,55)

22.25: (1,40) San Francisko (14,0) Arizona (3,35)

Ponedeljak

02.20: (2,40) Los Anđeles Rems (13,0) Dalas (1,70)

Utorak

01.15: (3,10) Njujork Džajants (14,0) Pitsburg (1,45)

04.10: (2,40) Denver (13,0) Tenesi (1,70)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE

AMERIČKA FUDBALSKA KONFERENCIJA (AFC)

NACIONALNA FUDBALSKA KONFERENCIJA (NFC)



tagovi

NFLNFL ligaKanzas Siti ČifsKanzas SitiPatrik MahomsTom BrejdiTampa Bej BakanirsHjuston TeksansEndi Rid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara