Vaterpolisti Crvene zvezde (©Starsport)
Vaterpolisti Crvene zvezde (©Starsport)

Zvezdina win-win situacija: Zov Lige šampiona mami, ali u Kupu Evrope može do trofeja

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.10.21. | 10:52

Crveno-beli su plasmanom u baraž obezbedili četvrtfinale drugorangiranog takmičenja. Ne pridruže li se Novom Beogradu i Radničkom u elitnom društvu, biće jedni od glavnih favorita za podizanje pehara u drugom po snazi takmičenju pod pokroviteljstvom LEN-a

Iako su vaterpolisti Crvene zvezde drugi krug kvalifikacija završili porazom od zagrebačke Mladosti u prestonici Hrvatske, i te kako mogu biti zadovoljni ostvarenim, jer su produžili evropsku priču. Crveno-beli imaju priliku da ponovo igraju u grupnoj fazi Lige šampiona, a Srbija da u elitnom evropskom takmičenju ima tri predstavnika ukoliko se Crvena zvezda priključi Novom Beogradu i Radničkom iz Kragujevca.

Dvomeč deli osvajača Kupa Srbije iz minule sezone od grupne faze, a kada se okrene film, i traka prevrti nekoliko godina unazad, navijači, ali i svi u Crvenoj zvezdi, setiće se neslavnog baraža za Ligu šampiona. Posle osvajanja Lige šampiona u Beogradu, LEN je poslao crveno-bele u kvalifikacije za elitno takmičenje. Apsurdna situacija… A onda im je u baražu za ulazak u Ligu šampiona zapao Pro Reko. Eliminisao je Crvenu zvezdu na peterce i skinuo joj krunu.

Izabrane vesti

Crveno-beli sada imaju win-win situaciju. I u slučaju da se ne plasiraju u Ligu šampiona – a rivali u baražu će im biti OSC Budimpešta, Savona ili Barselona – vaterpolisti Crvene zvezde imaju zagarantovano učešće u LEN Kupu Evrope. I to počev od četvrtfinala, tri koraka daleko od evropskog trofeja. Minule sezone crveno-beli eliminisani su u polufinalu LEN Kupa Evrope, upravo su tada najavili velike domete u ovoj sezoni. Ove bi bili jedni od glavih favorita za podizanje trofeja.

Miloš Vukićević (©Starsport)Miloš Vukićević (©Starsport)

Postoji razlog za optimizam u crveno-belom taboru, jer je na startu ove sezone evidentno da ovaj sastav, za razliku od prošlogodišnjeg koji je stao nadomak dva trofeja i slavio u Kupu Srbije, nije jednodimenzionalan. Ima dubinu, više opcija u napadu i širi napadački repertoar.

Tokom kvalifikacionih utakmica u Zagrebu uočljivo je bilo da crveno-beli žele više da igraju na centre. Konstantno se tražio Miloš Vukićević, kao i Stefan Pješivac. Igrači sa krila spuštali su se kod stative i opterećivali odbranu rivala… Kada god je mogla, spoljna linija je gurala loptu na liniju dva metra. Rezurtiralo je to velikim brojem isključenja, koja su u prve dve utakmice više nego dobro korišćena.

Protiv Monpeljea, na startu drugog kruga kvalifikacija, vaterpolisti Crvene zvezde su iz šest situacija kada su napravili višak u bazenu postigli tri gola (jedan iz peterca). Ali celo drugo poluvreme nisu sebi napravili taj višak. Donekle su za to zaslužni i igrači francuskog tima, a većom merom izabranici Aleksandra Filipovića, zbog sjajnog protoka lopte u napadu i hirurški preciznih udaraca sa distance. Zvezda je u trijumfu nad Apolonom bila još bolja – postigla je pet golova iz devet napada kada su igrači Apolona zaradili isključenje (takođe jedan gol iz peterca).

U duelu sa zagrebačkom Mladošću na videlo su izašle neke stare boljke. U protekloj sezoni, naročito u LEN Kupu Evrope, vaterpolisti Crvene zvezde umeli su da se opuste i daju sebi oduška. Naročito kada steknu pozamašnu prednost. Slično je bilo i sada protiv Mladosti u Zagrebu. Kapital nije bio veliki – dva gola do pred kraj prvog poluvremena, kada je kompletna prednost potrošena. Bili su svesni Aleksandar Filipović i njegovi momci da i u slučaju minimalnog poraza idu dalje. Nisu zapinjali u drugom poluvremenu, koncentracija je popustila, a to se najbolje ogledalo u realizaciji igrača više. U prvom poluvremenu je Zvezda bila na učinku tri od pet, a do kraja je pala na pet golova iz čak 15 situacija kada je Mladost bila kratka za jednog igrača.

Gavril Subotić (©Starsport)Gavril Subotić (©Starsport)

Živela je i umirala Crvena zvezda od šuta spolja minule sezone. On ju je izdao u polufinalu domaćeg šampionata protiv Novog Beograda, i polufinalu LEN Kupa Evrope protiv Solnoka. Previše se igra crveno-belih bazirala na učinku Gavrila Subotića i Veljka Tankosića. Sada se to promenilo, tim je nadograđen, a njihova uloga se, ipak, nije izgubila. I dalje su najbolji strelci, prve opcije u napadu. Zna se da će njima ići lopta u stani-pani momentima… Ali rasterećeniji su. Izvukao je Aleksandar Filipović više iz Ivana Basare, angažovanje Bogdana Đurđića se, za sada, pokazalo kao dobra odluka, a čeka se da zaigra Filip Gardašević.

Osmorica igrača pogađali su u kvalifikacijama za Ligu šampiona, golovi su bili ravnomerno raspoređeni, a Gavril Subotić je sa Ivanom Basarom podelio prvo mesto na listi strelaca u Crvenoj zvezdi. Postigli su Gavril Subotić i Ivan Basara po šest golova, Veljko Tankosić dao je jedan manje. Bogdan Đurđić je u četiri navrata tresao mrežu, koliko i kapiten Miloš Vukićević. Preti Zvezda iz svih pozicija, ne čita se tako lako…

LISTA SVIH STRELACA U DRUGOM KRUGU KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA:

  • Subotić 6

  • Basara 6

  • Tankosić 5

  • Vukićević 4

  • Đurđić 4

  • Pješivac 3

  • Radović 3

  • Milojević 2

Uđe li u Ligu šampiona, imaće priliku da se odmeri sa najboljima, pošteno izvaga. Ali, neće biti drama i ako padne na poslednjoj stepenici, jer će u LEN Kupu Evrope moći da napadne trofej. Automatski je u četvrtfinalu, a tamo su već Tlimar Palermo, mađarski BVSC, Sabadelj i Ortiđa. Njima će se pridružiti četiri poražena tima iz baraža za Ligu šampiona, a tamo će se pored Crvene zvezde naći pomenuti OSC Budimpešta, Savona i Barselona, koji su potencijalni Zvezdini rivali, kao i Solnok, Mladost, Breša i splitski Jadran.


tagovi

VK Crvena zvezdaLiga šampiona u vaterpoluLEN Kup EvropeGavril SubotićVeljko TankosićMiloš VukićevićIvan BasaraBogdan ĐurđićVladimir Mišović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara