Buongiorno Italia: Povratak Matadora, Pjanić i Dibala neće iz Torina

Vreme čitanja: 7min | čet. 02.04.20. | 12:47

Nastavak sezone takođe je goruća tema u italijanskim medijima posle jučerašnjeg sastanka čelnika UEFA sa predsednicima nacionalnih saveza...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nastavak sezone je glavna priča u italijanskim medijima posle jučerašnjeg sastanka čelnika UEFA sa predsednicima nacionalnih saveza. Štampa u Italiji sa priličnom dozom optimizma gleda na mogućnost nastavka sezone i prognoza predsednika FS Italije Gravine da bi Serija A mogla da se vrati na teren krajem maja dobila je veliki prostor. Od ostalih priča napomenu zaslužuje Dibalina želja da ostane u Juventusu, intervju Medija Benatije koji tvrdi da Pjanić ne vidi sebe u drugom dresu osim u Juventusovom. Tutosport lansira eksplozivnu priču o povratku Kavanija u Napoli ovog leta, a Korijere a potpaljuje snove navijača Lacija da bi konačno mogli da vide svog idola Romanjolija s grbom voljenog tima na grudima...

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

„Gledaćemo ponovo zvezde“, optimističan je naslov Gazete ovog jutra na prvoj stani. U nadnaslovu se kaže da je pripremljen teren, u slučaju da epidemija značajno oslabi, da se završi sezona iza zatvorenih vrata. Gazeta prenosi da je UEFA na jučerašnjem sastanku stavila na sto ideje vodilje kako rešiti aktuelnu situaciju: nacionalna prvenstva imaju prioritet i mogu da se zavše do 3. avgusta, po završetku šampionata igrale bi se Liga šampiona i Liga Evrope. Jedna od potencijalnih solucija je i da se organizuje tzv. final eight za oba evropska klupska takmičenja u avgustu.

Milanski dnevnik prenosi vesti da je italijanska vlada produžila zabranu treniranja do 13. aprila kao i da je predsednik FS Italije Gravina pomenuo 20. maj kao datum za nastavak Serije A u najboljem mogućem scenariju. U tekstu se podvlači da sa najavama iz UEFA i FIFA da će biti donete odluke koje će omogućiti regularan produžetak sezone i posle 30. juna, italijansko prvenstvo može da se dovrši u julu.

Gazeta prenosi i stavove predsednika dela klubova u italijanskoj elitnoj ligi koji se protive nastavku šampionata i čvrsto stoje na poziciji da sezona ne može da bude produžena, odnosno da mora da se okonča do 30. juna. Najglasniji u tom horu je predsednik Breše Masimo Čelino koji je zapretio da će povući Brešu iz prvenstva po cenu da izgubi sve utakmice za zelenim stolom. Gazda lombardijskog tima je najavio da će u Zajednici prvoligaša, na današnjem video-sastanku, biti uobičajeni haos.

„Dibalin novi život: Baš sam se uplašio od virusa, ali sam i zahvaljući tom iskustvu sazreo“, prenose se reči igrača Juventusa. Paulo je još otkrio da u timu Juvea nisu svi bili saglasni da se odreknu dela zarade u ovoj godini, ali da je na kraju doneta ispravna odluka. Kao tajnu svog preporoda na terenu Dibala je označio svoju verenicu Orijanu Sabaitini.

„Eriksen može više da pruži. Inter ga čeka i nada se trostrukom zaokretu: više trčanja, više borbe i bolja adaptacija na taktiku“ , naslov je teksta u kome se navodi da Konte neće menjati svoju formacijsku postavku 3-5-2 i da je deo odgovornosti i na Eriksenu da se prilagodi, nametne se kao lider tima i na kraju postane čovek za skudeto. U članku se dodaje da će Inter biti strpljiv sa Dancem jer sa njim ima višegodišnje planove. Gazeta objavljuje i intervju sa holandskim stručnjakom Martinom Jolom koji je otkrio Eriksana u Ajaksu:“Kristijan je previše dobar igrač da bi sedeo na klupi. Konte, ti si veliki trener: imaju poverenja u Kristijana“, poručio je Jol svom kolegi.

„Od Kuluševskog do Halanda, vratili se Vikinzi“, napravila je Gazeta analizu o novim fudbalskim talentima koji stižu iz Skandinavije. „Ibrahimović i Kuluševski su naslednici i nastavljači zlatne tradicije“, uzeo je milanski dnevnik dvojicu potomaka bivših Jugoslovena kao primer nastavka „loze fudbalskih Vikinga“ u Italiji. U tekstu se podseća na čuveni trio Gre-No-Li (Gren, Nordal, Lidholm) koji je od Milana napravio veliki tim tokom pedesetih godina prošlog veka, ali i na Skoglunda iz Intera, Jepsona iz Napolija, Hansena iz Juventusa, Hamrina, legende Fjorentine, Elkjera iz Verone, Stromberga iz Atalante, Laudrupa...

CORRIERE DELLO SPORT

„Nastavljamo 20. maja“, stavlja u prvi plan Korijere izjavu predsednika FS Italije Gravine koju uzima kao dokaz da UEFA ozbiljno misli da završi ovu sezonu, po cenu da se utakmice igraju bez publike i da se igra čak i u avgustu.

„UEFA je odlučna da izgura sezonu uključujući i mogućnost da se završi u avugustu. U Italiji ne može da se trenira do 13. aprila, zatim je mogući početak trenažnog procesa. Poništiti prvenstva bi bila velika nepravda“, citira se i u podnaslovu izjava prvog čoveka Kalča koji je upozorio da bi sa poništenim prvenstvom bila otvorena Pandorina kutija jer bi deo klubova tražio zaštitu svojih prava na sudovima. Na unutrašnjim stranama se precizira da je jun fiksiran kao poslednji mesec u kome je moguće nastaviti prvenstva i u tom kontekstu je dozvoljeno nacionalnim federacijama da organizuju kalendar po kojem će se igrati, ako treba i tri-četiri kola u nedelji.   

„Finansijski fer-plej, klubovi dobili više vremena da srede račune“, izveštava se i da UEFA menja pravila kako bi pomogla klubovima žrtvama finansijske krize koja je posledica pandemije. „Klubovi neće morati da prezentuju budžet za sledeću sezonu ali će godišnje poslovanje morati da poštuje obevezu pozitivni nule“, precizira Korijere.

Korijere otvara još jednu zanimljivu priču citirajući veoma zanimljiv i indikativan podatak: „Rekordne provizije za menadžere: preko 200.000.000“. U tekstu se navodi da su najveći deo kolača uzela dva najpotentnija fudbalska agenta Žorž Mendeš i Mino Rajola. Na drugoj strani, Juve, Inter, Roma i Milan su platili najviše usluga fudbalskih mešetara. „Juventus je potrošio na provizije menadžerima preko 44.000.000 evra, Inter gotovo 32.000.000, Roma malo više od 23 miliona evra, a Milan blizu 20.000.000 evra.

„Lovren i Pedro, Roma ne odustaje“, piše rimski dnevnik da u Trigoriji nisu odustali od dva prekaljena igrača iz Premijer lige. Sportski direktor Petraki na taj način želi da obezbedi alternative u slučaju da se ne pronađe zajedničko rešenje sa Junajtedom i Arsenalom oko pozajmica Smolinga i Mhitarjana.

„Inzagi i Tare misle na Romanjolija“, piše list da bi rukovodeći dvojac Nebeskoplavih mogao da kupi veliki poklon Simoneu Inzagiju i navijačima Lacija sledećeg leta. U tekstu se objašnjava da Romanjoliju ističe ugovor sa Milianom 2022. godine i da njegova plata 3.500.000 evra izlazi iz propisanih parametera generalnog direktora Milana Gazidisa (2.500.000 evra). Budući da je Romanjoli idol navijača Lacija i da ga Simone Inzagi prosto obožava, to bi bio savršeni dar i pojačanje za Ligu šampiona. Uz Romanjolija, Lacio radi i na dovođenju Kumbule iz Verone, mada tu ima mnogo manje šanse da završi transfer jer je Inter, izgleda, odmakao prilično u pregovorima.

TUTTOSPORT

„Svi na teren i tokom leta“, i Tutosport daje prostor planu UEFA da stvori preduslove da se prvenstva završe do kraja jula i da se Liga šampiona i Liga Evrope igraju i u avgustu. Torinski dnevnik u podnaslovu citira reči predsednika FS Italije Gravine: „Nastavlja se 20. maja i igraće se u turbo ritmu do kraja. Juve ne želi da osvoji skudeto za zelenim stolom“.

Na  unutrašnjim stranama list objavljuje i intervju sa bivšim rukovodiocem Intera Ernestom Paolilom koji je izneo tezu koja se često mogla čuti u kuloarima ovih nedelja: „Ova kriza je velika asistencija za stvaranje Superlige“. Paolilo je pojasnio da aktuelna kriza olakšava put i daje dodatno opravdanje velikim klubovima da naprave tzv. Superligu jer će fudbalu trebati što više atraktivnih utakmica kako bi biznis bio stabilniji i unosniji. „Ali – dodaje Paolilo – ne treba da imamo iluzije, stvaranje Superlige će biti katastrofa za nacionalne lige koje će izgubiti mnogo na popularnosti“.

Tutosport objavljuje i veliku analizu o amaterskim klubovima koji će platiti najveću cenu krize izazvane pandemijom koronavirusa: „Dvanaest hiljada klubova je pred gašenjem, milion fudbalera pod znakom pitanja“. U analizi se navodi da se šampionatima ispod Serije B ne isplati da nastave sezonu pred praznim tribinama jer se tako proizvode samo gubici. Prihodi od ulaznica i pratećih aktivnosti su u poređenju sa novcem koji kruži u Seriji A zanemarljivi, ali su oni presudni za preživljavanje timova u nižim ligama.

„Moj prijatelj Miralem želi samo Juve“, tvrdi u intervjuu za Tutosport Medi Benatija da Pjanić nema nameru da napusti Staru damu. Benatija je rekao da tek kad napustiši Juve shvatiš koliko je to veliki klub i da ti zato nedostaje. Marokanac je promovisao defanzivni dvojac De Liht- Demiral kao odbrambeni tandem budućnosti, za sledećih deset godina Juventusa. List objavljuje i priču o rođendanu Miralame Pjanića i nedoumici gde će igrati sledeće sezone. U tekstu se kaže da PSŽ insistira na razmeni Ikardi-Pjanić i da Juve nije imun na taj predlog.

„Napoli misli na svog Matadora“, objavljuje torinski dnevnik bombastičnu teoriju po kojoj je predsednik kluba Aurelio de Laurentis spreman da potpiše trgodišnji ugovor sa Kavanijem i da mu garantuje platu od 7.000.000 evra. S obzirom na to da Kavaniju ističe ugovor sa PSŽ-om, Napoli je spreman da mu plati i posebnu premiju od 7.000.000 evra ako izabere da završi karijeru u gradu podno Vezuva. Takođe se dodaje da De Laurentis čeka da PSŽ zvanično odustane od produžetka ugovora sa Urugvajcem kako bi krenuo u akciju povratka Matadora na San Paolo.

Piše: Željko Pantelić 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara