Zato je najbolja na svetu! Spektakularno izdanje Tijane Bošković bacilo Terzićev Fener na kolena u derbiju Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.11.19. | 18:17

Fenomenalna utakmica i neverovatno izdanje srpske zvezde u tajbrejku za pobedu Ezačibašija na startu

Počela je Liga šampiona za odbojkašice! Na spektakularan način i velikim turskim derbijem između dva kandidata za evropski tron.

Odbojkašice Ezačibašija su u prvom kolu grupe A posle skoro dva i po sata titanske borbe u fenomenalnoj utakmici savladale gradskog rivala Fenerbahče 3:2 (25:23, 25:18, 23:25, 22:25, 15:10). Napravio je Ezačibaši ovom pobedom veliki korak ka osvajanju prvog mesta u grupi i poslao jasnu poruku da ove sezone ide po sve trofeje.

Izabrane vesti

Pre petnaestak dana je Ezačibaši u prvenstvenom derbiju savladao Fener kroz pet setova velike borbe uz maestralnu partiju Tijane Bošković (36 poena), a danas je na sličan način slomio ekipu Zorana Terzića zahvaljujući spektakularnom izdanju najbolje svetske odbojkašice u tajbrejku kada je izgledalo da je Ezačibaši prokockao pobedu.

Silno pojačani Fenerbahče ovog leta sa Brankicom Mihajlović, Naz Ajdemir i Kelsi Robinson je očigledno postao knadidat za najveće domete, ali još to nije dovoljno da pobedi možda i najvećeg favorita za titulu prvaka Evrope. Ezačibaši blista od početka sezone, ima maksimalnih devet pobeda u truskom prvenstvu, a silovito je krenuo i u Ligi šampiona. Dolasci tehničara Karli Lojd i primača Nataije Pereire su se očigledno pokazali kao puni pogoci Ezačibašija.

Sam početak meča je nagovestio da ćemo opet gledati dramu kao u prvenstvu. Mnogo bolje je Fener ušao u meč i serijom 6:1 sredinom seta poveo sa 11:7. Blistala je iskusna Eda Erdem i Fener je ubrzo povećao prednost na velikih 16:10. Delovalo je da je Fener na pragu osvajanja seta, vodio je i 18:12, ali je tada proradila Ezačibašijeva mašinerija. Karli Lojd je razigrala Tijanu Bošković i Nataliju i Ezačibaši je počeo da topi prednost Fenera koji je ušao u seriju grešaka. Serijom 5:0, Ezačibaši je smanjio na 17:18, a onda i preokrenuo za osvajanje seta.

Dobro je Fener počeo i drugi set, vodio je 15:12, ali je opet usledio veliki preokret Ezačibašija. Iako Tijanu Bošković nije išlo (samo jedan poen u tom setu), sjajna je bila Brazilka Natalija i sa sedam poena u drugom setu donela veliki preokret (serija 9:0) i velikih 2:0 u setovima.

Posle dve prokockane šanse, delovalo je da su odbojkašice Fenerbahčea klonule i da će treći set biti lakši deo zadatka za Tigrice. Ezačibaši je od početka seta držao vođstvo i kontrolisao rezultat, a onda su se pri rezultatu 10:10 razigrale Melisa Vargas i Kelsi Robinson. Ovoga puta su izabranice Zorana Terzića preokrenule, došle do pet set lopti i iskoristile tek petu.

Meč se potpuno rezultatski otvorio i rasplamsao, a četvrti set je otvoren serijom od pet servis bombi Melise Vargas koja je Feneru donela velikih 5:0. Održavao je Fener prednost, a kada je poveo 18:10, izgledalo da je set završen. Ipak, drama je opet krenula. Ezačibaši je prišao na samo poen zaostatka (19:20), ali su as servis Brankice Mihajlović i sjajna Melisa Vargas sprečili novi veliki preokret i uveli meč u tajbrejk.

Kada se očekivalo da Fenerbahče na krilima psihološke prednosti iz prethodna dva seta potpuno proekrene utakmicu i da dotuče uzdrmani Ezačibaši, na scenu je stupilo srpsko odbojkaško čudo – Tijana Bošković.

Još jednom je dokazalka zato je najbolja na svetu. Iako ovo nije bio njen najbolji dan u prva četiri seta, pokazala je šta je izdvaja od ostalih – pored ogromnog kvaliteta i neverovatan pobednički mentalitet. Iako u većem delu četvrtog seta nije igrala i osvojila je samo jedan poen za ceo set, u tajbrejku je počela da igra najbolje što ume. Otvorila je set smečevima u svom stilu, iz neverovatnih pozicija izvlačila blok-aute, pogađala linije i osvojila prvih pet od 10 poena Ezačibašija u tajbrejku za vošđstvo 10:7. Kada niko ništa nije mogao da pogodi, Tijana Bošković je bila nepogrešiva i osvajala poene koje drugi ne mogu. Nije popuštala do kraja i upsiala je više poena do kraja tajbrejka od celog Ezačibašijevog tima zajedno (šest uz dve greške protivnika). Osvojila je sedam poena uz neverovatnih 100 odsto procenata u napadu petog seta! Čudesan učinak za ovakav meč i ovaj nivo odbojke...

Tijana je na kraju završila utakmicu sa 20 osvojenih poena (55% idelanog napada) uz samo dve greške iz napada. Natalija Pereira je bila efikasnija sa 26 osvojenih poena, ali je u drugom delu meča i mnogo grešila. Na drugoj strani je Melisa Vargas osvojila 23 poena (takođe mnogo više grešila od Tijane), Kelsi Robinson je osvojila 18, a Eda Erdem 14. Brankica Mihajlović nije imala dan i osvojila je samo osam poena uz slab prijem (25%) i slab napad (21%).

(FOTO: CEV)

GRUPA A

Utorak
Ezačibaši – Fenerbahče 
3:2 (25:23, 25:18, 23:25, 22:25, 15:10)

Sreda
18.00: (1,05) Budovlani Lođ 
 Vijesti (7,70)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara