Deneš Varga
Deneš Varga

Večiti drugi na putu Mađara do zlata čekanog 21 godinu! Hrvatska ide na reset, Italijani izbegavaju Srbiju

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.01.20. | 08:42

Izabranici Dejana Savića igraju samo za peto mesto na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Domaćin šampionata želi konačno do najsjajnijeg odličja pred svojim navijačima protiv selekcije Španije

Olimpijski šampion protiv prvaka sveta. Reklo bi se pravi šlager na Evropskom prvenstvu za vaterpoliste u Budimpešti, ali ovoga puta to je samo meč za peto mesto, za čast, prestiž (16.00). I Srbija i Italija brzo će da zaborave ovaj šampionat. I jedni i drugi su kiksnuli u četvrtfinalu, Azuri od Crne Gora, a Delfini od Španije.

Ipak, lepo je završiti šampionat sa pobedom, a četa Dejana Savića izvukla je sigurno pouke pred ključno takmičenje ovog leta, Olimpijske igre u Tokiju.
Znam dobro italijanske igrače i znam šta za njih znači da se igra protiv Srbije. To jeste meč za peto mesto, ali je i više od toga. Dugo nismo igrali, izbegavaju nas. Nadam se da ćemo se negde sresti u Tokiju, na olimpijskom turniru. Idemo dalje, biti bez medalje nije tragedija. Naša priča ove godine se zna i sada se potpuno njoj podređujemo. Protiv Italijana ćemo dati trenutni maksimum, svesni da nismo u top formi ni jedni ni drugi”, rekao je kapiten Srbije Filip Filipović.

Izabrane vesti

Naš najbolji centar Duško Pijetlović nije igrao protiv Grčke u petak. Nije se oporavio, pa je njegovo učešće pod znakom pitanja.

U borbi za zlato igraće Mađarska i Španija (19.00) u supermodernom zdanju, Dunav arena, novoizgrađenom sportskom centru za vodene sportove u prestonici Mađarske. Nema sumnje da će bazen da bude dupke pun. Imaće domaćin podršku sa tribina i veliki motiv da se konačno dokopa trona. Mađari imaju čak 12 zlata i najuspešnija su evropska nacija kada je vaterpolo u pitanju. Ali, na najsjajnije odličje na Starom kontinentu čekaju već 21 godinu. Poslednji put Mađarska je na tronu bila 1999. godine u Italiji. Na prošlom EP u Barseloni doživela je brodolom, bila tek osma. Španci nikada nisu bili šampioni Evrope. Imaju dva srebra i tri bronze. Pre ti godine, Budimpešta je bila domaćin Svetskog prvenstva. Tada su Mađari pucali na zlato, ali su u finalu poraženi od Hrvatske.

Dobra vest za naše severne susede je da su izborili plasman na Olimpijske igre u Tokiju narednog leta. Pre ovog šampionata to pravo su obezbedili Srbija kao pobednik Svetske lige, i Italija i Španija kao finalisti Svetskog prvenstva 2019. godine u Južnoj Koreji, a Mađarska je četvrta reprezentacija koju ćemo gledati na najvećem sportskom takmičenju na svetu.

Dunav arena

Španci su večiti drugi. Prošle godine u Južnoj Koreji su bili vicešampioni sveta posle poraza u finalu od Italije, a pre dve godine na svom bazenu u Barseloni na EP su takođe bili srebrni. Posle peteraca su poklekli od Srbije.

Ove dve reprezentacije su odigrale već jedan meč na EP. Bilo je to u grupnoj fazi, kada nije bilo pobednika – 11:11. Glavna uzdanica Mađara je sjajan bek Deneš Varga. On je briljirao protiv Crne Gore, postigao četiri gola u polufinalu. Španci su uigrana selekcija, većina reprezentativaca brane boje Barselonete, najboljeg kluba na Pirinejima i jednog od favorita za osvajanje Lige šampiona ove sezone. Na ovom prvenstvu blista golman Lopes Pinedo, dok je prva zvezda Brazilac sa španskim pasošem Felipe Perone Roha.

Tradicija poslednjih godina u duelima Mađarske i Španije je na strani naših severnih suseda. Furija nije pobedila Mađare devet utakmica u nizu. Ima osam poraza, a jednom je slavila, ali tek posle peteraca u Svetskoj ligi 2018. godine.

Hrvatska je ostala bez Tokija, pa ima u martu u Roterdamu poslednju šansu da se ipak nađe na Olimpijskim igrama. Barakude su razočarane, ali sledi bora sa Crnom Gorom za bronzu (17.30). Na startu Evropskog prvenstva izabranici selektora Ivice Tucka su dobili Ajkule sa 11:10. Od poslednjih šest utakmica, Hrvatska ima pet pobeda, dok je jedan duel završen bez pobednika.
Moramo da se resetujemo posle poraza u polufinalu. Teško nam je svima pao ovaj poraz, iza nas je jedna teška noć. Ali život ide dalje, čeka nas utakmica za medalju. I mi želimo da je uzmemo. Moramo da se okrenemo nama i koliko god nismo ostvarili naš cilj da se kvalifikujemo na Olimpijske igre, moramo zavšiti ovaj turnir sa pobedom”, rekao je selektor Tucak za sajt Hrvatskog vaterpolo saveza.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 17:30 11709 EP Montenegro - Croatia ki 2 1,60
Ned 19:00 11710 EP Hungary - Spain ki 1 1,80
Ned 16:00 11713 EPPL Italy - Serbia ki 2 1,60
Ukupna kvota4,61

EVROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU (BUDIMPEŠTA)

Nedelja

FINALE

19.00: (1,80) Mađarska (7,00) Španija (2,60)

ZA 3. MESTO

17.30: (2,95) Crna Gora (8,00) Hrvatska (1,60)

ZA 5. MESTO

16.00: (2,95) Italija (8,00) Srbija (1,60)

ZA 7. MESTO

14.30: (2,95) Rusija (8,00) Grčka (1,60)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara