Trenutak odluke

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.01.20. | 09:05

Rukometaši Srbije protiv Crne Gore igraju za nastavak snova o plasmanu u narednu rundu Evropskog prvenstva. Derbi u Trondhajmu, Nemci izazivaju šampiona, Mađari oslabljeni

I pre početka šampionata znalo se da je za rukometaše Srbije verovatno ključni meč za plasman u Top 12 protiv Belorusije na startu. Nažalost, po ko zna koji put izabranici Nenada Peruničića su razočarali. Nada još tinja. Treba pobediiti u poslednjem kolu moćnu Hrvatsku, ali pre toga Orlovi igraju protiv Crne Gore u Gracu (18.15, TV RTS).

Naša reprezentacija je blagi favorit. Svestan je selektora Peruničić da su se obrukali na premijeri, da je katastrofa primiti 35 pogodaka. Nisu naši golmani imali dan. Vladimir Cupara i Tibor Ivanišević nisu se proslavili, ali postoji druga šansa.
Utakmica protiv Crne Gore je trenutak odluke. Ili nastavljamo ili se vraćamo podvijenog repa kući. Stvar je ponosa, časti, inspiracije i odgovornosti koju svi nosimo kada predstavljamo zemlju. Očekujem drugačiju reakciju ekipe, da igrači budu bistrije glave i sa više vere”, rekao je Peruničić pred duel sa Crnogorcima.

Izabrane vesti

Četa Zorana Roganovića namučila je u prvom kolu Hrvatsku, vodila je posle prvih 30 minuta, ali u nastavku kvalitet Kockastih je došao do izražaja.
Odbrana će biti ključ. Biće to duel dve selekcije kojima je defanziva jača strana. Ko bude bolje odradio zadatke u odbrani, stići će do pobede. Veliki uticaj na konačni epilog će imati i golmani. Očekujem tvrdu, čvrstu i neizvesnu utakmicu, a ljudski i sportski je da se nadam pobedi, istakao je za crnogorske medije selektor Roganović.

I Crnogorci su imali problema sa povredama igrača pre početka šampionata. Nisu stigli sa najboljim timom. Protiv Hrvatske je najefikasniji bio robusni pivotmen Nemanja Grbović, koji je postigao šest golova, dok je desni bek Vladan Lipovina postigao četiri. Od levorukog bombardra nemačkog Balingena, a nekadašnjeg rukometaša Rajn Nekar Levena, preti i najveća opasnost po naš gol.

U tri dosadašnja utakmice ovih dveju selekcije, Srbija ima dve pobede i remi. Ko izgubi gotovo da je izgubio šanse za narednu rundu, tako da je ovo meč biti ili ne biti za obe selekcije. Kvalitet je na strani Srbije, ali moramo mnogo bolje nego u četvrtak protiv Belorusije.

U prvom meču drugog kola Grupe A očekuje se neizvestan duel Hrvatske i Belorusije. Četa Lina Červara jeste favorit, ali Belorusi su došli sa velikim ambicijama u Grac i mogu do iznenađenja protiv Domagoja Duvnjaka, Luke Cindrića i ostalih zvezda Hrvatske koja će imati veliku podršku sa tribina.

Derbi dana igra se u Trondhajmu gde igraju Nemačka i Španija derbi drugog kola Grupe C. Ove dve selekcije su sigurni putnici u narednu rundu. Na startu šampionata Panceri i Furija nisi imali problema protiv autsajdera Holandije, odnosno Letonije. Prošle godine na Svetskom prvenstvu Nemačke je slavila protiv Španije sa 31:30. Furija je branilac krune šampiona Starog kontinenta, došla je u najjačem sastavu i ima ulogu blagog favorita

Takmičenje na Evropskom prvensvu otvaraju reprezentacije iz Grupe E u Malmeu. Danska je ne samo prvi favorit grupe nego izabranicima selektora Nikolaja Jakobsena daju se najveće šanse da posle svetskog i olimpijskog zlata uzmu i evropsku krunu. Danci na startu igraju protiv neugodnog Islanda koji ume da iznenandi na velikim takmičenjima. Svetskog šampiona predvodi bombarder Mikel Hansen, prošle godine MVP Svetskog prvenstva a tu je i odlični srednji bek mađarskog Vesprema Rasmus Lauge.

Mađari su na EP stigli oslabljeni. Selektor Ištvan Guljaš nije mogao da računa na povređenog Rikarda Bodoa, zbog povrede ramena. Pored njega, Mađari neće moći da računaju na jednog od najboljih srednjih bekova Evrope, Matea Lekaija, koji će Evropsko prvenstvo propustiti zbog teške povrede kolena. Na startu šampionata naši severni susedi igraju protiv skromne Rusije, koja je u velikoj krizi. Kapiten je i dalje veteran, levo krilo Vardara Timur Dibirov. Očekuje se neizvesna utakmica, a zbog problema Mađara malu prednost dajemo Zbornaji.

Podsetimo, iz svih šest grupa po dve ekipe nastavljaju takmičenje u Top12 gde se formiraju dve grupe sa po šest reprezentacije, a dve najbolje igraće polufinale u Stokholmu.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sub 16:00 7532 EP M Hungary - Russia ki 2 1,75
Sub 18:15 7533 EP M Denmark - Iceland h 1 (-4.5) 1,75
Sub 18:15 7454 EP M Spain - Germany ki 1 1,60
Sub 18:15 7453 EP M Montenegro - Serbia ki 2 1,80
Ukupna kvota8,82

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – 1./2. KOLO

Subota

GRUPA A (GRAC, AUSTRIJA)
16.00: (1,25) Hrvatska (10,0) Belorusija (4,90)
18.15: (2,35) Crna Gora (8,00) Srbija (1,80)

GRUPA C (TRONDHAJM, NORVEŠKA)
16.00: (2,30) Letonija (8,00) Holandija (1,85)
18.15: (1,60) Španija (8,00) Nemačka (2,85)

Petak

GRUPA B (BEČ, AUSTRIJA)
Češka - Austrija  29:32 (14:13)
Severna Makedonija - Ukrajina 26:25 (13:10)

GRUPA D (TRONDHAJM, NORVEŠKA)
Francuska - Portugalija  25:28 (11:12)
Norveška - BiH 32:26 (17:12)

GRUPA F (GETEBORG, ŠVEDSKA)
Slovenija - Poljska  26:23 (13:11)
Švedska - Švajcarska 34:21 (20:13)

Subota

GRUPA E (MALME, ŠVEDSKA)
16.00: (2,45) Mađarska (8,00) Rusija (1,75)

18.15: (1,15) Danska (12,0) Island (6,75)

*** kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara