Heni Rejstad u sendviču dve Brazilke (©Reuters)
Heni Rejstad u sendviču dve Brazilke (©Reuters)

Svetski poredak se ne menja: Francuska „uljez“ među Skandinavkama

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.08.24. | 22:55

Norveška poslednji polufinalista olimpijskog turnira za rukometašice posle lake pobede nad Brazilom – 32:15 (16:8)

Holandija je svetskom titulom 2019. godine u japanskom Kumamotu zatalasala poredak kod rukometašica. Rusija je bila takođe konkurentna do rata u Ukrajini i izbacivanja iz svih takmičenja, ali već nekoliko godina Francuska i tri skandinavkse selekcije, Norveška, Švedska i Danska, vladaju ženskim rukometom. Tako je i u Parizu, odnosno Lilu, gde se igra završnica Olimpijskih igara.

Ove četiri selekcije odlučiće o medaljama. Poslednji polufinalista je Norveška koja je očekivano pregazila Brazil sa 32:15 (16:8). Katrin Lunde i kompanija u borbi za finale igraće sa Dankinjama, selekcijom koju su razbili u grupnoj fazi u Gradu svetlosti (27:18).

Izabrane vesti

Nije se očekivalo ništa drugo od ubedljive pobede tima islandskog stručnjaka Torira Hergeirsona. Brazilke su u Beogradu 2013. godine bile šampionke sveta, ali sada je to skromna reprezentcija koja je izvukla maksimum ulaskom među osam najboljih.

Sa pola gasa evropske šampionke su slavile. Već posle prvih 30 minuta je sve blo gotovo, 16:8, ali u nastavku je prednost samo rasla za ubedljivih +17.

Hergeirson je iskoristio priliku da odmori nosice igre pred četvrtak i polufinale. Marit Jakobsen je bila najefikasnija šest golova u pobedničkom timu, dok je Kamila Heret dala pet. Najbolja svetska rukometašica Heni Rejstad i Veronika Kristijansen su postigle po četiri. Katrin Lunde je imala sedam odbrana, a Silje Soljberg četiri.

Sreda, 09.30: (1,95) Španija (8,00) Egipat (2,15)

Bruna de Paula u polju i golman Gabrijela Moreši nisu imale svoj dan, pa Brazilke nisu imale nikakve šanse protiv jednog od dva favorita za zlato. Đuija Gereiro i Bruna de Paula sa samo tri pogotka su najviše postigle kod najbolje južnoameričke selekcije. Moreši je sakupila sedam intervencija.

Podsetimo, Norveška je na premijeri poražena od Švedske, ali je onda vezala pet pobeda i veliki je favorit protiv Dankinja u četvrtak, kao i Francuskinje na svom terenu protiv Šveđanki. U subotu u finalu nas očekuje duel reprezentacija koje imaju sva tri zlata, Skandinavke evropsko, a tim Olivijea Krumbolca svetsko i olimpijsko.

POLUFINALE

Četvrtak

Norveška - Danska

Francuska - Švedska

OLIMPIJSKI TURNIR ZA RUKOMETAŠICE – ČETVRTFINALE

Utorak

Danska – Holandija 29:25 (11:10)

Francuska - Nemačka 26:23 (13:10)

Mađarska - Švedska 32:36 p. p. (29:29, 15:16)

Norveška - Brazil 32:15 (16:8)



tagovi

Pariz 2024ženska rukometna reprezentacija NorveškeKatrin Lunde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara