Đovani Gvideti (©Reuters)
Đovani Gvideti (©Reuters)

Stručni ugao: Gvideti kao da nije prepoznao mogućnosti reprezentativki

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.08.24. | 08:05

Analiza Aleksandra Vladisavljeva, bivšeg asistenta u stručnom štabu reprezentacije Srbije

(Od stručnog konsultanta Mozzart Sporta)

Teško je vruće glave prokomentarisati nešto pametno. Srbija na turnir nije otišla kako je trebalo. Kada se sve završilo i kada je rezultat takav kakav jeste, red je da se napravi analiza i napomene da je bilo grešaka. Kako u selekciji, tako i u taktičkoj i psihološkoj pripremi, kao i da je malo šta funkcionisalo, osim na prvom meču protiv Francuske. Međutim, ta ekipa je daleko ispod nivoa Olimpijskih igara.

Izabrane vesti

Narednih dana, nedelja i meseci mora da se napravi podrobnija studija, jer je srpska odbojka kao trofejni sport došla u situaciju da, pored muške, čak i ženska selekcija prođe na ovakav način. Prethodno su gajene velike ambicije da se osvoji medalja.

Prvi set odlučio je i krajnji rezultat. Pitanje je šta bi se dogodilo da je Srbija uspela da ga osvoji. Tijana Bošković kao najbolja igračica nacionalnog tima, ujedno i sveta, nije uvedena u meč. Raspored lopti bio je podeljen na više igračica, to je zaista dobro funkcionisalo. Morala je samo i ona da se sigurnim poenima uključi. Ostali smo bez njenog učinka, a do kraja utakmice se nije vratila na prepoznatljivi nivo. Upada mi u oko i pogrešna odluka selektora da traži čelendž. Prekinuta akcija, pa potencijalno sprečavanje osvajanja poena kao da je dovelo do nesigurnosti. Na kraju je izgubljen taj deo igre, iako teško može da se pronađe objašnjenje kako.

U drugom su se pojavile stvari sa prethodnih duela. Slab servis, puno izmena, rotacija... Bilo je i grešaka na prijemu, kao i u napadu. Treći je već klasičan raspad sistema, igra nije postojala i Italijanke su lako završile posao.

Đovani Gvideti je ozbiljan trener, ali kao da se nije snašao u celoj priči i prepoznao mogućnosti reprezentativki. Nisu one mogle da zaborave da igraju odbojku za godinu ili dve. Neka odgovornost je na selektoru, odnosno celom sistemu koji je sprovođen u proteklih nekoliko meseci. Nadam se da će retrospektiva svega doneti i određene odluke. Pre svega, šta će i kako da se radi u narednom periodu.

Žao mi je i što pojedine proslavljene igračice završavaju karijere u nacionalnom timu, ali to je neminovan proces. Naravno, nije kraj sveta. Sve ovo se dešava u sportu...

Piše: Aleksandar Vladisavljev, bivši asistent u stručnom štabu reprezentacije Srbije


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeĐovani GvidetiPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara