Srbija udara na svetsku silu

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.12.19. | 14:00

Posle dve pobede na Svetskom prvenstvu za rukometašice u Japanu naša reprezentacija igra sa prvim favoritom za zlato. Najveća opasnost preti od Stine Bredal Oftedal i Hajdi Loke

Dve očekivane, lake pobede rukometašica Srbije na Svetskom prvenstvu u Japanu protiv Angole i Kube ulile su samopouzdanje izabranicama selektora Ljubomira Obradovića, ali prava iskušenja tek predstoje u Grupi A i dueli sa evropskim selekcijama.

U utorak (12.30) u Akva domu u Kumamotu Srpkinje igraju protiv prvog favorita za zlato, rukometne supersile Norveške. Skandinavke su poslednje tri godine izgubile primat najbolje selekcije na svetu. Rusija je bila olimpijski šampion u Riju, dok je Francuska branilac krune sa SP u Nemačkoj pre dve godine, a i šampiona Evrope iz 2018. Norvežanke opet žele na krov sveta.

Izabrane vesti

Reprezentaciju sa klupe predvodi islandski stručnjak Torir Hergeirson, a ekipa je sastavljena od iskusnih rukometašica koje brane boje najboljih klubova planete. Ističe se srednji bek šampiona Evrope Đera Stine Bredal Oftedal. Ona je bila najbolja rukometašica prethodnog Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2017. godine kada je Norveška osvojila srebrnu medalju.

Takođe, u selekciji je i legendarna Hajdi Loke, verovatno najbolji pivot svih vremena. Iako veteranka, ima 37 godina, i dalje je jedna od najboljih na toj poziciji u svetu. Ona je sa Norveškom osvojila titule na svim velikim takmičenjima. Bila je olimpijska šampionka u Londonu, dva puta svetski prvak, a tri puta je bila najbolja na Starom kontinentu. Opasne su i krila Kamila Herem i Sana Solberg.

Srbija je autsajder. Trebalo bi čudo da se dogodi da naša selekcija iznenadi favorita. Nada umire poslednja, ali šansu treba da tražimo protiv Holandije i Slovenije, direktnih konkurenata za prva tri mesta u Grupi A. Naša reprezentacija sa Norveškom je igrala pet puta u ovoj deceniji, a Srbija ima samo jednu pobedu i to pre šest godina u četvrtfinalu SP u Beogradu kada je bilo 28:25.

KVOTE ZA OSVAJAČE SP ZA RUKOMETAŠICE

U derbiju dana u Grupi C igraće Mađarska – Crna Gora (07.00). Crnogorke imaju obe pobede, ali protiv autsajdera Senegala i Kazahstana. Švedski stručnjak na kormilu reprezentacije Per Johanson ima na startu šampionata problem sa povredama. Marina Rajčić ima problem sa leđima, a iskusna Katarina Bulatović zadobila je povredu skočnog zgloba. Obe su preskočile meč sa Kazahstanom u nedelju. Takođe, na meču drugog kola Milena Raičević je završila meč zbog udarca u grkljan. Pitanje je ko će od njih biti spremne za duel sa Mađaricama, koje su pobedile ubedljivo Kazahstan na premijeri, ali su u nedelju poražene od Španije.

Zanimljivo će biti i u duelu Danske i Nemačke u Grupi B. Branilac krune Francuska posle dva kola nema pobedu. Ima samo bod (remi sa Brazilom i poraz od Južne Koreje), ali u utorak evropske i svetske šampionake imaju samo lakši trening sa najslabijom selekcijom na takmičenju Australijom.

Po tri najbolje selekcije iz svake grupe plasiraće se u glavnu fazu takmičenja (dve grupe po šest), s tim da se bodovi iz prve faze prenose u drugu (maksimalno četiri). Reprezentacije od četvrtog do šestog mesta nastavljaju takmičenje u takozvanom Prezident kupu.

Titulu od pre dve godine iz Nemačke brane Francuskinje koje su u finalu bile bolje od Norvežanki. Bronza je pripala Holanđankama.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (JAPAN) – 3. KOLO:

Utorak

GRUPA A

07.00: Holandija - Kuba
10.00: (1,12) Slovenija (13,00) Angola (7,75)
12.30: Norveška - Srbija

GRUPA B

Utorak

07.00: (1,75) Južna Koreja (8,00) Brazil (2,45)
11.00: Francuska - Australija
12.30: (1,50) Danska (8,50) Nemačka (3,15)

GRUPA C

Utorak

07.00: (1,80) Mađarska (8,00) Crna Gora (2,35)
07.00: (1,02) Španija (23,00) Senegal (19,00)
11.00: (1,03) Rumunija (20,00) Kazahstan (16,00)

GRUPA D

Utorak

06.30: Rusija – DR Kongo
09.00: (2,05) Kina (8,00) Argentina (2,05)
11.30: Švedska - Japan

FotoStar sport


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara