(©Reuters)
(©Reuters)

Srbija na Grčku u četvrtfinalu Olimpijskih igara! Hrvatima šamar i Španija na dar

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.08.24. | 19:42

Amerika poslala svetskog prvaka u teži deo kostura

Nepoznanica i neodumica više nema, sve je razjašnjeno. Srbija će za plasman u polufinale Olimpijskih igara igrati protiv – Grčke!

Beše finale u Tokiju, sada će se sastati već u četvrtfinalu. Kroz dva dana će u direktnom duelu odlučivati ko će u borbu za medalje, a ko u besmisleno razigravanje od petog do osmog mesta. Kalkulacija u poslednjem meču koji je odlučivao kako će kostur izgledati nije bilo, Amerika je u prvom poluvremenu posramila Hrvatsku, udarila je svetskom prvaku šamar i darovala mu Španiju za rivala – 14:11.

Izabrane vesti

Hrvatska je imala mogućnost da bude prva u grupi B, imala je priliku da pobedom zakaže vaterpolo El Klasiko u Parizu, međutim, kasno se pojavila na utakmici i imaće vraški težak put do završnice. Već u četvrtfinalu će ukrstiti sa Crvenom furijom, a pobednik tog duela potom čeka boljeg iz dvobija između Italije i Mađarske.

Ako se gleda striktno individualni kvalitet i rezultati koji su postizani u protekle tri godine, donji deo žreba na vaterpolo turniru je za osetno jači od gornjeg, gde su suparnici Srbija i Grčka, odnosno Amerika i Australija. Nešto slično viđeno je na fudbalskom Evropskom prvenstvu, gde su u jednoj polovini bile sve same ale.

Postarali su se američki vaterpolisti da jedna reprezentacija van Evrope bude siguran polufinalista, pobedom su došli u poziciju da na startu nokaut faze igraju protim tima koga je malo ko video da može da izađe iz grupe, a postao je hit Olimpijskih igara. I koga bi zasigurno na prvu loptu svi rado videli za suparnika.

(©Reuters)(©Reuters)

Australija je pravila mala čuda u grupnoj fazi, no ne treba smetnuti da od srede počinje novi turnir, da je nokaut faza nešto sasvim drugo.

I tu će Hrvatska morati da odigra znatno bolje nego protiv Amerike. U prvom poluvremenu bila je u podređenom položaju. Odbrana je pucala, ostajao je na vetrometini Toni Popadić, a zatim i Marko Bijač, koga u Parizu muče leđa i zato često nije prvi izbor među stativama. Sve što je moglo danas da pođe po zlu za svetskog prvaka – pošlo je.

Otvorilo se američkim vaterpolistima, lopte koje su upućivali ka hrvatskom golu sekle su vodu. Hanes Daube i Maks Irving su sa dva kraja bazena i kreirali i probijali blokove, čekali su da padnu i tek onda se dizali. Dok je Rajder Dod, momak od 18 leta, bio tajno oružje Dejana Udovičića. Odigrao je kao mator, prodao fenomenalan lob...

Amerikanci su bili savršeni u prvom poluvremenu, igrali su bez greške i dali deset golova. Drugo su prespavali, dopustili Hrvatskoj da uhvati priključak preko naturalizovanog ruskog vaterpoliste Konstantina Harkova, međutim, ne i da meč poprimi elemente drame. Na stranu što su Barakude prišle veoma blizu u završnici i praktično u potpunosti istopile zaostatak.

HRVATSKA – AMERIKA 11:14

(2:5, 3:5, 2:1, 4:3)

Pariz

Sudije: Frank Ome (Nemačka), Sebastijan Dervio (Francuska)

HRVATSKA: Bijač (7 dobrana), Burić, Fatović 3, Lončar, Joković 1, Bukić 1, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić, Vrlić, Biljaka, Harkov 5, Popadić (1 odbrana). Selektor: Ivica Tucak.

AMERIKA: Vajnberg (9 odbrana), Huper 1, Vavić 1, Obert, Daube 3, Kupido 1, Halok 1, Vudhed, Bouven 2, Č. Dod, R. Dod 2, Irving 3, Holand. Selektor: Dejan Udovičić.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – 5. KOLO:

Ponedeljak

GRUPA A

Grčka – Italija 9:8

Hrvatska – Amerika 11:14

21.40: (15.0) Rumunija (18.0) Crna Gora (1.02)

GRUPA B

Mađarska – Srbija 17:13

Australija – Japan 13:14

20.05: (6.75) Francuska (9.00) Španija (1.20)



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024vaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaIvica TucakDejan Udovičić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara