Vatutin otvoreno: Dok igrači ne prihvate smanjenje - nema isplate plata! Nisam optimista da će se sezona odigrati

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.04.20. | 12:59

“Biće jako teško da prevaziđemo posledice pandemije. Ista gura svetsku ekonomiju u ćorsokak, jer ništa ne funkcioniše. A kada će početi da funkcioniše, teško je predvideti. Igrači treba da prihvate smanjenje od najmanje 20 odsto, a realno je da to bude 35 do 40 odsto“, kaže prvi čovek CSKA

Generalni menadžer minhenskog Bajerna Marko Pešić obelodanio je da će minus na računu samo od prodaje karata biti milionski, strateg Makabija iz Tel Aviva Janis Sferopulos poručio je da klub neće praviti planove za narednu sezonu ako ne bude navijača zbog velikih gubitaka, a sličnim putem korača i aktuelni evropski šampion - moskovski CSKA.

Niko nije imun na pandemiju COVID-19 i baš kako se najavljuje nedeljama – posledice će tek biti osetne. Čak i za klub sa najvećim finansijama...
“Mi možemo praktično sve da uradimo od kuće, ali potrebni su i drugi uslovi. Kuća nije dovoljna za profesionalnog sportistu da može normalno da trenira. Svi su umorni od odmaranja. Treneri su umorni od osmišljavanja novih kombinacija. Sportisti su dali sve što su mogli porodici. Najvažnije je da ostanemo optimistični“, kaže Vatutin za ruski Sport RBC i okreće se ka klupskim finansijama:
“Svim klubovima sada nedostaje profit, pošto nema prodaje karata, novca od televizijskih prava. Prodaja suvenira svela se na minimum. Danas su nam jedini troškovi plate zaposlenih“.

Izabrane vesti

Zato su klubovi širom Evrope počeli sa kresanjem plata za određeni procenat, kako bi se sprečio kataklizmični scenario...
“Nedeljama traju pregovori s Unijom igrača kako bi se pronašao zajednički jezik. Svi razumeju da ne mogu da računaju na 100 odsto plate. Sve dok se koncenzus ne postigne, neće biti plata“.

Kriza nije uticala samo na sport, već pre svega na globalnu ekonomiju, ali i na moć pojedinih valuta. Tako je rublja počela drastično da slabi u odnosu na druge novčane monete.
“Cela situacija je kao u onom filmu Žan Kloda van Dama ’Dvostruki udar’. Nadam se da ću videti dan kada će rublja opet početi da raste. Ali, iskreno sam pesimista. Da, mi kao klub zaključujemo ugovore u evrima ili dolarima, ali isplaćujemo plate u rubljama, zbog čega su nam troškovi porasli za 20 do 25 odsto“, priča Vatutin i nastavlja:
“Biće jako teško da prevaziđemo posledice pandemije. Ista gura svetsku ekonomiju u ćorsokak, jer ništa ne funkcioniše. A kada će početi da funkcioniše, teško je predvideti. Nepoznato je možda i najneprijatnija stvar u ovoj priči. Naši navijači sede kod kuće i preti im gubitak poslova, prihoda. To znači da ljudi neće biti u mogućnosti da kupuju karte za mečeve i sve to ide u krug“.

Još malo o dogovoru sa igračima i isplati zarada...
“Dobro je, još nema haosa zbog gladnih usta. Po meni, najvažnija stvar za 11 držalaca A licence u Evroligi je da se zajednički postavimo prema isplati plata u određenom procentu. Odnosno, da ne isplaćujemo novac dok ne bude dogovora sa igračima. Verujem da će dogovor pasti  naredne dve sedmice. Igrači treba da prihvate smanjenje od najmanje 20 odsto, a realno je da to bude 35 do 40 odsto“.

Vatutin kaže da je kompanija Nornikl, inače vlasnik CSKA, brzo pronašla zajednički jezik sa upravom. Takođe veruje da će sponzori isplatiti sve obaveze za ovu sezonu, ali i da je jako teško predvideti da li će imati novca za naredne godine.
“Na primer, imali smo odličnu višegodišnju saradnju sa Aeroflotom. A sada se Aeroflot suočio sa strašnom situacijom. Želim da budemo optimista, ali sam uvek realan čovek i razumem koliko je situacija teška. Zbog toga mogu da kažem da će biti novca da se izgura ova sezona. Gubici kluba dostigli su 450.000.000 rubalja (5.500.000 evra), zbog čega ne možemo da predvidimo šta će biti sledeći koraci“.

Vatutin se osvrnuo i na reči prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua i njegovu želju da se sezona završi na parketu...
“On je rekao sve što je mislio, a lično verujem da je to izvodljio u junu i julu. Međutim, svima je jasno da bi odluka mogla da se promeni. Po mom mišljenju, treba prvo videti kako će situacija da se odvija među klubovima. Do juče je sve bilo otvoreno, a od juče Bertomeu kaže da se liga neće nastavljati ako se ne bude počelo do kraja maja. I saglasan sam s tim. Ne možemo doveka da odlažemo sezonu zbog Olimpijskih igara naredne godine. Sada imamo mogućnost da planiramo, ali sam skeptičan po pitanju odigravanja sezone, jer nisam za to da se mečevi igraju bez publike“.

Foto: ©Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara