Sad ili nikad

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.01.20. | 09:01

Odbojkaši Srbije moraju da osvoje tri boda protiv Bugarske ako žele da ostanu u igri za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Najveća opasnost preti od Cvetana Sokolova, korektora ruskog Zenita iz Kazanja

Dante je pisao o devet krugova pakla, a odbojkaši Srbije u Berlinu moraju da prođu kroz četiri. Jedan su uspešno prošli protiv Holandije, ali ostalo je težih tri. I to sve zbog uvodnog debakla protiv Francuske, na otvaranju kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre koji se održava u Berlinu u dvorani Maks Šmeling.

Evropskim šampionima nije dovoljna samo pobeda već tri boda, odnosno trijumf od 3:0 ili 3:1 u setovima da bi nastavili put do Tokija, a u narednoj rundi verovatno bi nas čekala Slovenija u reprizi finale Evropskog prvenstva iz Pariza prošle godine.

Izabrane vesti

Ali zna se odnos snaga u svetu poslednjih godina, Srbije ne treba da strepi od Bugarske. Orlovi su godinama u vrhu, dok naše komšije to nisu. Poslednje tri utakmice, naša reprezentacija je rešila u svoju korist. Bugari imaju jednog velikog asa, Cvetana Sokolova, prošle sezone korektora šampiona Evrope Lubea, a od ove sezone uzdanica ruskog Zenita iz Kazanja. Ali Srbija ima nekoliko odbojkaša svetske klase - Aleksandra Atanasijevića, Uroša Kovačevića, Srećka Lisinca

Sami smo sebi zakomplikovali situaciju, ali ova generacije zna da ova prilika ne bi smela da se propusti. Zlato iz Pariza prošle godine trebalo je da bude samo usputna stanica do glavnog cilja, a to je bitka za medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju narednog leta. Pre četiri godine, Srbija je osvojila Svetsku ligu, ali nije igrala na najvećoj sportskoj smotri u Rio de Žaneiru. Sada je ovo veliki ispit generacije.

Doduše, teorija ostaje iako pobedimo, recimo sa 3:2 Bugarsku, ali onda treba da se dogodi čudo da Holandija u poslednjem meču grupe pobedi Francusku. Ali to je skoro nemoguće, jer su Lale u Berlinu razočarale sa dva ubedljiva poraza, bez osvojenog seta i neće imati nikakav motiv protiv Glaksih petlova.

Padali su prošle sezone na šampionatu Starog kontinenta mnogo veće reprezentacije od Bugarske. Osim Sokolova, Bugari imaju još nekoliko odličnih odbojkaša, ali ne vanserijskih koji igraju u najačim klubovima Evrope. Tu su od nosilaca igre i Martin Atanasov i Viktor Josifov, koji igra za Milanu u najjačoj ligi na svetu.

Orlovi su daleko od igara koje su prikazivali na EP prošle godine, ali je pravo vreme da se da gas. Nema više prava na kiks. Jedan set sme da se izgubi za plasman u polufinale. Svestan je toga i Aleksandar Atanasijević, igrač Peruđe.
Počinju utakmice biti ili ne biti. Moramo da pobedimo, nadamo se plasmanu u polufinale, koji je bio i primarni cilj. Siguran sam da imamo ekipu koja zaslužuje mesto među četiri najbolje na turniru, a kasnije i za borbu za olimpijsku vizu. Do sad imamo pozitivan skor protiv njih, ali to ne mora ništa da znači. Igraju neverovatno u poslednje vreme. Međutim, najvažnija je naša igra i ako budemo igrali kao protiv Holandije možemo da se nadamo prolasku u polufinale”, optimista je naš korektor.

KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU (BERLIN)

Sreda

GRUPA A
17.30: Slovenija – Češka

GRUPA B
14.00: (1,30) Srbija – Bugarska (3,20)
20.45: Francuska – Holandija

*** kvote su podložne promenama

Foto: CEV


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara