Ruski steg na pola koplja: Bez organizacije i učešća na OI, svetskim prvenstvima, bez nacionalnih obeležja...

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.12.19. | 13:34

Međunarodna antidoping agencija ekspresno objavila spisak sportskih sankcija za najveću zemlju sveta

Igrali su se sa vatrom i opekli. Ruski sport je "zahvaljujući" neodgovornom rukovodstvu, ali i pojedinim takmičarima i njihovim trenerima ponovo doživeo težak udarac koji bi mogao da mu nanese nesagledivu štetu.

Kao što smo već objavili, njima su danas u središtu Svetske antidoping agencije izrečene teške sankcije zbog manipulisanja podacima iz doping testova moskovske laboratorije (RUSADA), upravo one zbog koje su dobili i prve sankcije. Svaka priča o političkom uticaju pada u vodu, jer su Rusi definitivno uhvaćeni prvo u manipulisanju uzorcima, još tokom ZOI 2012. u Sočiju, da bi nedavno bilo otkrivena da su petljali i oko podataka sportista. I upravo to petljanje proizvelo je novu reakciju WADA koja se odlučila za sledeće sankcije:

Izabrane vesti

* Predstavnici ruske vlasti ne mogu biti imenovani za članove odbora i komiteta ili drugih zvaničnih tela svih potpisnika Koda (zakonika) WADA.

* Zvaničnici/predstavnici ruske vlasti ne mogu da učestvuju niti na jednom od pobrojanih događaja tokom četvorogodišnjeg perioda: Olimpijske igre mladih, Olimpijske i Paraolimpijske igre (zimske i letnje), svaki drugi događaj koji organizuje neko od Organizatora velikih sportskih događaja i bilo koji Svetsko prvenstvo koji organizuje i sankcioniše bilo ko od potpisnika Koda (LISTA potpisnika).

* Rusija ne može biti domaćin u četvorogodišnjem periodu niti se može kandidovati za domaćina (za vreme ili posle četvorogodišnjeg perioda) bilo kog od velikih sportskih događaja. Tamo gde su prava organizacije događaja u četvorogodišnjem periodu već dodeljena Rusiji, potpisnici Koda moraju povići to pravo i dodeliti ga drugoj državi, osim ako praktično i legalno to nije moguće. Uz to, Rusija se ne može kandidovati za organizaciju OI i POI 2023, bilo da se period kandidovanja obavlja za vreme ili posle četvorogodišnjeg perioda.

* Ruska zastava ne može biti istaknuta tokom četvorogodišnjeg perioda na bilo kom velikom sportskom događaju. Predsednik, generalni sekretar ili bilo koji član upravnog odbora ruskog Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta ne može učestvovati ili biti prisutan na bilo kom velikom sportkom događaju tokom četvorogodišnjeg perioda.

* Ruski sportisti i njihova podrška mogu učestvovati na velikim sportskim događajima tokom četvotrogodišnjeg perioda samo ukoliko mogu da dokažu da nisu implicirani u događaje, da se inkriminišući ne pominju u Meklarenovom izveštaju, da nema njihovih pozitivnih nalaza u bazi podataka, da podaci u vezi sa njihovim uzorcima nisu bili predmet manipulacije i da su bili podvrgnuti subjektivnom i adekvatnom testiranju za vreme i van takmičenja pred veliki sportski događaj po striktnim uslovima koje peopisuje WADA (ili Sportski sud za arbitražu). Ukoliko je tako, svakako ne mogu da predstavljaju rusku federaciju.

* S obzirom na otežavajuće okolnosti koji su predstavljeni u ovom slučaju, RUSADA mora da plati sve troškove ovog slučaja WADA od januara 2019, i povrh toga kaznu od 10 posto prihoda WADA u 2019. ili 100.000 dolara (šta god je manje). Ovo je maksimalna novčana kazna pod važećim pravilima i sve mora biti isplaćeno pre kraja četvorogodišnjeg perioda.

Iz prikazanog jasno je da WADA pokušava da izoluje problem, to jest da utiče na tamošnje vlasti da promene upravne strukture u sportu koje, po starom principu, vedre i oblače već decenijama. Nažalost, kada se bombarduje velikim kalibrom, nevine žrtve su sigurne, pa će tako snovi mnogih mladih ljudi biti zgaženi. Bili oni krivi ili ne.

Ruski olimpijski komitet ima pravo da žalbu podnese Sportskom arbitražnom sudu, ali s obzirom na težinu slučaja, koji se razvlači još od 2012, slaba vajda od toga.

(Foto: Shutterstock)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara