Rusi zbog dopinga suspendovani na četiri godine, ne mogu ni na Mundijal u Katar

Vreme čitanja: 1min | pon. 09.12.19. | 11:48

Očekujemo žalbu

Rusi tvrdi da nisu uradili ništa loše, Svetska anti-doping agencija (WADA) odgovara da su svesno petljali kako bi sakrili da su po državnom programu dopingovali sportiste. I toliko su sigurni da je Rusija upravo suspendovana na četiri godine iz svih globalnih takmičenja!

Računaju se tu i Olimpijske igre u Tokiju sledeće godine što znači da će ruski sportisti koji obezbede normu morati da se takmiče pod neutralnom zastavom. A i to će biti samo pojedinačni slučajevi, u kolektivnim sportovima Rusije neće biti u Tokiju.

Izabrane vesti

Da sve bude još gore, ako sve ostane ovako, Rusa neće biti ni na Svetskom fudbalskom prvenstvu 2022. u Kataru! Međutim, moći će da igraju na Euru 2020. pošto kontinentalno prvenstvo pod Uefinim okriljem nije uvršteno na spisak “najvećih globalnih takmičenja“.

Rusi naravno imaju pravo žalbe pred Sudom za arbitražu u sportu i nema sumnje da će to pravo i iskoristiti. Ali s obzirom na to koliko je WADA stroga bila ovog puta – a nikad nije bila strožija – pitanje je šta će uspeti da uradi.

Podsetimo, Ruskim atletičarima je još od 2015. zabranjeno da se takmiče na atletskim događajima, dok su na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. svi predstavnici najveće zemlje sveta, njihtačno 168, nastupalo pod neutralnom zaustavom.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara